Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Кенгурски стил неге недоношчади“ — решење једног претећег животног проблема?

„Кенгурски стил неге недоношчади“ — решење једног претећег животног проблема?

„Кенгурски стил неге недоношчади“ — решење једног претећег животног проблема?

Било је то 1979. у једној болници у Боготи (Колумбија). Пошто је стопа преживљавања превремено рођених беба била алармантно ниска, један колумбијски доктор је дошао до необичног решења — до „кенгурског стила неге недоношчади“.

Одржавање недоношчади у животу за докторе представља изазов. Бебе које се роде с малом телесном тежином често се смештају у топлу средину инкубатора где остају док не добију на тежини. Међутим, у земљама у развоју пренатрпани објекти, лоше санитетско-здравствене мере и помањкање медицинског особља и опреме често доводе до опасних инфекција.

Један колумбијски доктор је открио једну методу која изгледа да умањује овај проблем. Како она функционише? Када се нека беба роди превремено, она се негује на стандардан начин док се њено стање не стабилизује. У међувремену, мајка се обучава за негу детета. Када је беба прилично здрава мајка постаје живи инкубатор. Како? Тако што бебу држи међу грудима, умотану у усправном положају. Беба је у својој „кенгуровој“ торби, топло јој је и може лако да се храни мајчиним млеком. Због тога се овај метод често назива кенгурски стил неге недоношчета.

Никаква скупа опрема није потребна. Мајка носи одговарајућу блузу или обичну хаљину с једним појасом. Када је беба достигла довољну тежину, мајка и беба могу ићи кући уз редован одлазак у болницу на контроле.

Прелиминарно истраживање показује да је кенгур-стил неге недоношчета ефикасан и поуздан. Поред тога, изгледа да доприноси приснијој вези између одојчета и мајке. Није чудо што се овај метод примењује у многим земљама. У Мексику се блиски рођаци обучавају да буду „кенгурски очеви“, „кенгурске баке“ и чак „кенгурске сестре“ како би помогли мајкама којима је потребан заслужен одмор. Докторка Гвадалупе Сантос, која води програм кенгурског стила неге недоношчади у Мексику, рекла је за Пробудите се!: „Ми користимо овај метод од 1992. и увиђамо колико је он ефикасан. Мање се користе инкубатори и краћи је боравак у болници.“