Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Како сачувати живот новорођенчади

Сваке године четири милиона беба умре у периоду од месец дана након рођења. Немачки часопис Bild der Wissenschaft извештава да ови смртни случајеви новорођенчади „сачињавају више од 40 посто свих смртних случајева код деце испод пет година“. Шта се може урадити да би се спасао живот новорођенчади? У студији „У каквом су стању новорођенчад широм света“, предложене су неке економичне методе у које спадају једноставне ствари као што су да бебама буде топло и да се с дојењем почне одмах по рођењу, чиме се јача имунитет на болести. Смрт се може спречити и побољшањем здравља будућих мајки, од којих многе прекомерно раде, неисхрањене су и нису се потпуно опоравиле од претходног порођаја. „У земљама у развоју, где се догађа 98 посто свих случајева смрти новорођенчади“, локално становништво би се могло поучити акушерским вештинама. Ова студија каже да би „њихови основни задаци били да будућим мајкама дају смернице, да се брину о хигијени и да дају вакцине“.

Светионици се гасе

„Баш као што је сијалица заменила свећу, тако су и аутоматски светионици заменили кршне светионичаре“, кажу новине Financial Post. „Сада изгледа да су чак и аутоматским светионицима одбројани дани.“ Иако савремени светионици емитују снажно светло, које се на мору може видети и са удаљености од 30 километара, и иако су опремљени аутоматским сиренама за маглу да би упозорили морнаре да је близу копно, сателитска технологија омогућава морепловцима да одреде тачно место где се налазе. Бродови су сада опремљени системима за глобално позиционирање који служе уместо очију када посада не може да види шта се налази испред. Мајк Клементс, директор Канадске обалске страже у Сент Џонсу на Њуфаундленду, каже да ће системи за глобално позиционирање „вероватно учинити светионике сувишним. Не постоји нешто што се може упоредити [са овим системима]. Помоћу светионика се не можете оријентисати“.

Дечји говор

„Баш као што деца родитеља који чују почну да брбљају са око седам месеци... тако и деца која одрастају с глувим родитељима немо брбљају рукама опонашајући основни начин комуникације њихових родитеља“, чак и ако та деца могу да чују, каже лондонски часопис The Times. Истраживање које је водила професорка Лора Петито на Универзитету Макгил у Монтреалу (Канада), указује да се бебе рађају са осећајем за ритам и обрасце који су карактеристични за све језике, укључујући и знаковни језик. Она каже да бебе које чују али имају „глуве родитеље који користе знаковни језик, праве посебну врсту покрета својим рукама, са специфичним ритмичким обрасцем, који се разликују од других покрета рукама... То [је] брбљање, али рукама“. Бебе које су биле изложене знаковном језику правиле су две врсте покрета рукама, док су оне чији се родитељи служе звучним језиком правиле само једну врсту покрета. Истраживачки тим је користио један систем за праћење покрета да би забележио покрете руку код беба од 6, 10 и 12 месеци.

Објављени свици с Мртвог мора

„Након више од пола века од проналаска свитака с Мртвог мора у пећинама Јудејске пустиње, изучаваоци славе објављивање последњег од 2 000 година старих религиозних текстова“, каже U.S.News & World Report. Објављивање серије од 37 томова најавио је професор Емануел Тов, који је водио тим изучавалаца који су анализирали свитке. Завршетак рада се може приписати модерној технологији, укључујући и дигиталну фотографију и мултиспектрално скенирање што је изучаваоцима омогућило да дешифрују избледели текст. Свици, преведени с хебрејског, арамејског, грчког и латинског датирају од 250. пре н. е. до 70. н. е.

Излажење на крај с несигурношћу

Канадске новине The Globe and Mail извештавају да је Канадско удружење хришћанских продаваца књига повећало продају Библија за 30 посто после терористичких напада на Сједињене Државе. „Људи траже одговоре“, каже Марлин Лохлин, извршни директор овог удружења. „У ово је укључен фактор страха. У срцу и уму људи има много питања без одговора.“ Тај извештај додаје да су чак и мање књижаре имале „већу продају свега што је религиозно, а што би могло да помогне људима да схвате зашто се догађају трагедије“. Према једној професорки теологије на универзитету у Торонту, то је уобичајена реакција. „У временима велике несигурности, људи почињу да постављају суштинска религиозна питања“, а „тражење одговора у Библији може помоћи“, рекла је она.

Сида — водећи узрок смрти у Јужној Африци

Коментаришући о једној студији Савета за медицинска истраживања из Јужне Африке, новине The New York Times кажу да је ’сида постала водећи узрок смрти у Јужној Африци и да су младе одрасле особе посебно тешко погођене‘. Истраживачи процењују да ће у наредној деценији у Јужној Африци од сиде умрети између 5 и 7 милиона људи. Стопа смртности код младих жена које су у 20-им годинама већа је него код жена које су у 60-им. Тај чланак додаје да Јужна Африка „има више људи за које се зна да су заражени ХИВ-ом, вирусом који проузрокује сиду, од било које друге земље“. „Владини званичници кажу да се верује да је сваки девети становник Јужне Африке заражен ХИВ-ом, а од тог броја сваки четврти је одрастао човек [старост између 30 и 34 године].“

Живот у градовима

Лондонски The Sunday Times запажа да су „1900. године највећи градови били Лондон, Њујорк, Париз, Берлин и Чикаго“. Али према новим предвиђањима, „до 2015. године Западни градови ће бити надмашени. Највећи ће бити Токио, Бомбај, Лагос, Дака у Бангладешу и Сао Пауло у Бразилу“. Сваки од ових и још 25 других градова имаће више од 20 милиона становника. Међутим, „процене показују да до 2015. Лондон више неће спадати међу 30 најнасељенијих градова и да ће бити једини од водећих градова који ће имати пад популације“, каже Times. Експлозиван раст становништва ствара много проблема. „Сиромашни ће бити више усредсређени на крај у којем живе, у ком владају висока стопа криминала, насиље и социјални хаос“, каже Даглас Мејси, професор социологије на Универзитету Пенсилванија, САД. Токио, за који се очекује да ће број становника ускоро порасти с 26 на 30 милиона, успевао је да се избори с порастом зато што је био постепен и захваљујући адекватној инфраструктури и службама. Према Мејсију, од римског времена па до викторијанске ере, у градовима је живело мање од 5 посто светског становништва, али он процењује да ће до 2015. године 53 посто живети у градовима.

Престаните с пушењем — заувек!

„Сви пушачи морају настојати да прекину с пушењем. Ако успете, постарајте се да не почнете поново“, упозорава професор Бо Лунбак с Националног института за радни век из Стокхолма у Шведској. Зашто? Зато што бивши пушачи који поново почну да пуше могу доживети брже слабљење рада плућа у односу на оне који уопште не прекидају с пушењем. Једно десетогодишње истраживање спроведено међу 1 116 мушкараца и жена у старости између 35 и 68 година, показала је да су они који су пушили све време током истраживања доживели слабљење рада плућа за 3 посто, док су они који су престали с пушењем на дуже од једне године и онда поново почели, доживели слабљење од 5 посто. Лунбак је упозорио да је „слабљење рада плућа много веће у првих пар година након што бивши пушач поново почне с пушењем. Проценат за који рад плућа ослаби пушачи никада више неће моћи да поврате“. Лондонски The Times извештава да је рад плућа ојачан за само 1 посто код оних који су током ове десетогодишње студије успели да се одвикну од пушења.