Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ископавање блага Оаксаке

Ископавање блага Оаксаке

Ископавање блага Оаксаке

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

ПРЕМА Мексичком националном институту за антропологију и историју, у југоисточној мексичкој држави Оаксака регистровано је чак 4 000 археолошких налазишта. На тим местима су археолози ископали веома вредне посмртне остатке од којих су многи изложени у Музеју културе те мексичке државе. Придружите нам се у посети овом чудесном музеју.

Овај Музеј културе a смештен је у бившем самостану Санто Доминго де Гусман и налази се у граду Оаксака, око 430 километара од Сијудад Мексика. У 14 изложбених простора изложени су накит, скулптуре, керамика и друге вредне уметничке рукотворине.

У првом изложбеном простору изложени су врхови стрела. Они су скоро једини доказ да су пре хиљаде година Оаксаком тумарале номадске групе ловаца. Док прелазимо у другу просторију сазнајемо о Монте Албану, граду на врху једног брежуљка у централној долини Оаксака. Назван је и „првим великим градом у свим Америкама“. Монте Албан је изгледа доживео свој процват негде између 300. и 900. н. е. Али, првобитно је изграђен можда и у осмом веку пре н. е.

Добро очуване рушевине Монте Албана откривају да је његов народ јако добро познавао астрономију, израду предмета од злата и писање хијероглифа. То археолошко благо се још увек може видети. Примера ради, има пуно пирамида које се издижу из околне долине. Поред тога, пронађени су велики тргови, подземни пролази, двориште за играње ритуалне игре с лоптом, такозване ојаме и око 170 подземних гробница.

Археолог др Алфонсо Касо је 9. јануара 1932. открио једну запотечку гробницу, такозвану Гробницу 7, у којој су се налазили посмртни остаци једног племића и једно огромно тајно скровиште с благом. Међу стварима пронађеним у тој гробници били су и накит од злата, сребра и бакра, као и од жада, тиркиза, кристала, бисера и корала. На изложби се налази много оваквих предмета, укључујући и предмете од злата који су заједно тешки скоро четири килограма.

Поред блиставог накита и драгуља, у Гробници 7 је било и прелепих глинених рукотворина и скулптура од костију. Један упадљиви предмет био је леп шарени ћуп украшен цртежима. Падом Монте Албана завршило се раздобље рељефног писања на споменицима и тако се отворио пут микстечком писању нарочито у облику кодекса, то јест књига с листовима.

Сви велики мезоамерички градови, укључујући и Монте Албан, били су до 900. н. е. напуштени. У следећих 600 година владали су ратници и војне фракције. Од свих група које су живеле у Оаксаци у то време, Микстеци су оставили највећу заоставштину. The Encyclopedia Americana каже: „Микстеци су били врхунске занатлије и уметници који су се истицали по прављењу накита и изврсних сликовница.“

Надамо се да ћемо се на крају вратити у Музеј културе и погледати информације о борби Мексика за независност од Шпаније. У међувремену, дођите и сами истражите благо древног Мексика. Нећете зажалити!

[Фуснота]

a Некада познат као Регионални музеј.

[Слике на странама 24, 25]

Монте Албан је доживео свој процват у периоду између 300. и 900. н. е.

Доле: Напрсник и други предмети из Гробнице 7, као и ћупови из истог времена

[Извор]

Све слике: Reproducción Autorizada por el Instituto Nacional de Antropología e Historia CONACULTA-INAH-MEX