Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да пронађем заједнички језик с цимером?

Како да пронађем заједнички језик с цимером?

Млади питају...

Како да пронађем заједнички језик с цимером?

„Желела сам да кухиња буде чиста. Али, мојим цимеркама није сметало ако суђе није било на свом месту или ако је остало на шпорету. То им једноставно није било важно“ (Лин). a

ЦИМЕРИ. „Они могу бити најбољи пријатељи или најгори непријатељи“, тврди писац Кевин Сколери. Иако ти не мислиш у потпуности тако, неоспорно је да живети с неким може бити прави изазов. b Сукоби међу цимерима су тако уобичајени међу студентима да, према часопису U.S.News & World Report, многе школе улажу „огроман напор“ како би помогле цимерима да се сложе, у шта спадају и „програми за посредовање у конфликтима“ и разни семинари.

Делити стан може бити тешко чак и за младе хришћане који су напустили дом да би вршили пуновремену проповедничку делатност. Охрабрујуће је да се проблеми могу често решити применом библијских начела и показивањем „практичне мудрости“ (Пословице 2:7NW).

Упознајте се међусобно

Кад узбуђење због селидбе прође можеш затећи себе како чезнеш за оним што је било код куће (Бројеви 11:4, 5). Међутим, размишљање о прошлости може ти само отежати да се прилагодиш. Проповедник 7:10 даје следећи савет: „Не говори: Како то да су пређашњи дани били бољи од садашњих? — јер ти не питаш то по мудрости.“ Да, најбоље је да своје околности учиниш колико год је могуће пријатнијим.

Започни с тим тако што ћеш се потрудити да упознаш свог цимера. Истина, није неопходно да цимери буду најбољи пријатељи. У ствари, он(а) можда није неко ко ти се посебно допада. Ипак, ако мораш да живиш с том особом зар није разумно да с њом имаш што пријатељскији однос?

Филипљанима 2:4 нам каже да гледамо „с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других“. Избегавајући да то личи на саслушање, можеш ли питати свог цимера о његовој породици, интересовањима, циљевима и склоностима? Кажи и ти нешто о себи. Што се више међусобно упознате то ћете се боље разумети.

Повремено, испланирајте да нешто урадите заједно. Ли каже: „Понекад моја цимерка и ја одемо негде да нешто поједемо или можда заједно посетимо неке уметничке галерије.“ За цимере који су хришћани, учествовање у духовним активности као што су припреме за скупштинске састанке или учествовање у делу проповедања јесте још ефикаснији начин да се развије пријатељство.

Давид каже: „Када је мој цимер имао јавно библијско предавање, отишао сам у његову скупштину како бих му пружио подршку.“ Иако њих двојица имају различите укусе када су у питању спорт и музика, повезује их љубав према духовним стварима. „Водимо много духовних разговора“, каже Давид. „У ствари, можемо сатима да разговарамо о духовним стварима.“

Реч упозорења: Немој са својим цимером бити толико присан тако да занемариш да развијаш добре односе и с другима. Ако се твој цимер осећа обавезним да те позове сваки пут када негде иде може почети да осећа како га гушиш. Библијски савет је да се ’рашириш‘ у свом пријатељству (2. Коринћанима 6:13).

Живети по Златном правилу

Наравно, како се међусобно боље упознајете бићеш такође свеснији и разлика у вашим навикама, укусима и гледиштима. Као што млади Марк упозорава, „треба да очекујеш недостатке“. Крутост или егоцентричност стварају стрес и напетост. До тога долази и кад очекујеш да цимер учини велике промене како би ти се прилагодио.

Фернандо је научио шта значи бити цимер: „Ти треба да будеш несебичан, а не егоцентричан.“ Његов коментар је у складу с познатим Златним правилом које гласи: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Матеј 7:12). На пример, Фернандо је брзо схватио да се он и његов цимер нису слагали око температуре у соби; он је волео да у соби буде топло, али је његов цимер више волео да спава у хладнијој соби. Како су то решили? Фернандо каже: „Набавио сам себи ћебе.“ Да, као што Марк каже, „буди флексибилан. Не мораш да се одрекнеш свих својих навика, али можда ћеш морати да се одрекнеш једне или две“.

Ево још једног подручја на којем можеш применити Златно правило — научи да будеш толерантан према укусима свог цимера. Рецимо да ти се не свиђа његов избор музике? Вероватно и он то исто осећа према твом избору. Дакле, ако његова музика није морално деградирајућа, могао би да се трудиш да будеш толерантан. Фернандо каже: „Више бих волео кад би мој цимер имао другачији укус у музици. Али, навикавам се.“ С друге стране, особа може уживати у музици преко слушалица и на тај начин неће узнемиравати свог цимера који можда учи.

Ако примењујеш Златно правило такође можеш спречити непотребне препирке око личних ствари. На пример, ако имаш навику да користиш све што се нађе у фрижидеру — а ретко га допуњујеш — можеш разљутити свог цимера. С друге стране, ако се љутиш или ако га непријатељски посматраш док узима нешто што си ти купио, ни то баш неће унапредити срдачне односе. Библија нас охрабрује да ’будемо дарежљиви, спремни да делимо‘ (1. Тимотеју 6:18). Ако осећаш да те искоришћава, немој се повлачити у себе. Реци му то што те мучи на смирен и љубазан начин.

Поштуј личну својину другога. Дрско је послужити се нечим без питања (Пословице 11:2). Буди такође свестан да је твом цимеру потребна приватност. Буди учтив у једноставним стварима као рецимо да покуцаш пре него што уђеш у собу. Када покажеш поштовање према свом цимеру, он ће ти вероватно на исти начин узвратити. „Ни за једног од нас није проблем да учимо у соби“, каже Давид. „Обојица то у потпуности поштујемо и онда водимо рачуна да будемо тихи. Али, понекад када мој цимер жели нешто друго да ради, ја одем до читаонице да учим.“

Примена Златног правила такође ће значити и да будеш одговоран када је у питању плаћање твог дела станарине на време или обављање твог дела кућних послова.

Превазићи расправе

Некада у библијска времена, два веома цењена хришћанина по имену Павле и Варнава имали су ’жесток излив гнева‘ (Дела апостолска 15:39). Шта ако се нешто слично деси између вас двоје? Можда је то неки сукоб личности или нека иритирајућа навика која до крајњих граница испитује твоје стрпљење. Да ли једна несугласица или ватрена расправа безусловно значи да треба да престанете да станујете заједно? Не мора да значи. Павле и Варнава су очигледно решили своје несугласице. Можда и ти можеш учинити то исто пре него што предузмеш тако драстичан корак као што је исељење. Ево неких библијских начела која ти могу помоћи.

● „Не радите ништа из свадљивости нити из себичности, него да у понизности сматрате друге већима од себе“ (Филипљанима 2:3).

● „Свака злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор нека се уклони од вас заједно са свом злоћом. Уместо тога, будите добри једни према другима, нежно самилосни, спремно опраштајући једни другима баш као што је и Бог преко Христа драговољно опростио вама“ (Ефешанима 4:31, 32).

● „Ако, дакле, доносиш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, и иди; прво се помири са својим братом, а онда, кад се вратиш, принеси свој дар“ (Матеј 5:23, 24; Ефешанима 4:26).

Користи

Многи млади (и не тако млади) хришћани који живе с цимерима лично су се уверили колико су истините речи мудрог краља Соломона: „Двојица вреде више него један“ (Проповедник 4:9). Заиста, многи су установили да је становање с неким корисно. „Научио сам да се боље слажем с људима и да се прилагодим“, каже Марк. Рене додаје: „Много научиш о себи. И у исто време цимери могу вршити позитиван утицај.“ Лин признаје: „Била сам веома размажена када сам почела да живим са својим цимеркама. Али, научила сам да не будем тако крута. Сада схватам да, ако неко обавља ствари на другачији начин од мене то не значи да греши.“

Истина је да слагање с цимером захтева напор и жртву. Али, ако се марљиво трудиш да примењујеш библијска начела можеш учинити и више од тога да међу вама влада мир; можда чак почнеш да уживаш што имаш цимера.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Погледај чланак „Зашто ми је тако тешко да живим с цимером?“, који се налази у издању од 22. априла 2002.

[Слика на 16. страни]

Узимати ствари које ти не припадају може проузроковати напетост

[Слика на 17. страни]

Будите обазриви један према другоме