Пређи на садржај

Пређи на садржај

Необично крдо белих дивљих говеда

Необично крдо белих дивљих говеда

Необично крдо белих дивљих говеда

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

ЧИЛИНГАМ Парк, у грофовији Нортамберленд на граници Енглеске са Шкотском, јесте станиште малог крда белих дивљих говеда. Сваке године посетиоци долазе издалека да би их видели. Зашто? Јер су то веома необичне животиње. Моја супруга и ја смо данас међу посетиоцима.

Верује се да бела дивља говеда постоје у Чилингаму од 13. века или још раније, када је око парка био подигнут зид који је обухватао неких 600 хектара и служио као тор у ком су се гајила дивља говеда ради исхране. Свака од ових необичних животиња, које су сада ограничене на око 140 хектара парка, има црвене уши, црне ноге и пегаво лице. Пеге се појављују у старости од две године и постепено се шире по врату и плећима.

Крдо никада није дало чак ни делимично обојено потомство. Наводно, говедо није укрштавано ни с једном врстом домаће стоке, и разликује се од отприлике хиљаду других говеда из Чилингам Парка која се сада могу наћи у малим крдима по Британији и Северној Америци. Тестови су показали да је крвна група овог крда јединствена међу стоком која потиче из западне Европе.

Рогови код бикова расту у страну и према напред, док су рогови женки повијени уназад. Облик лобање и начин на који рогови расту су слични туру, изумрлом дивљем говеду приказаном на древним европским пећинским цртежима. Иако неки стручњаци верују да је чилингамско говедо директан потомак говеда која су некада тумарала британским острвима, његово порекло још увек је непознато.

Хијерархија крда

Да бисмо боље упознали ове животиње, придружујемо се чувару крда у његовом возилу с погоном на четири точка. Брзо се спуштамо неравним пашњаком, и изненада примећујемо стадо заклоњено од сунца у шумарку. Нека говеда нас радознало посматрају, што је карактеристично за ове животиње. Два или три грла полако прилазе нашем возилу и о њега трљају своје масивне рогове.

Чувар показује вођу крда познатог као бик предводник. То је најспретнији и најснажнији бик. Током периода његове „владавине“, који траје око три године, он ће постати отац свој телади коју ће краве донети на свет. Изгледа да се на овај начин само најбоље особине генетски преносе с једне генерације на другу. Ниједном бику није дозвољено да се пари са својим потомством, и ниједан млади мужјак не преузима положај расплодног мужјака од свог оца.

Дивљи инстинкти

Вук је некада био главни непријатељ ових животиња и ловио је углавном слабије припаднике крда. Међутим, у Британији нема вукова још од 16. века. Говеда се понекад, када се уплаше, дају у стампедо, а када се коначно зауставе, бикови инстинктивно формирају заштитни круг око женки и њихових младунчади, штитећи их од било којег могућег грабљивца.

Ова говеда су потпуно дивља, тако да савремене методе сточарства не могу пуно да помогну у вођењу бриге о њима. Чак и зими када има мало траве, она једу сламу и сено, одбијајући жито и сточну храну. Приликом тељења нема пуно тешкоћа јер су телад веома лака; уколико крава има проблема током тељења ништа се не може учинити да јој се помогне јер се ветеринар не може ангажовати. Каже се да би остатак крда убио теле када би га неко од људи дотакао.

Краве се теле подаље од крда и крију своју телад отприлике недељу дана. Након тога мајка и теле прилазе крду и бик предводник им излази у сусрет и доводи их у крдо. Тада друге краве њуше и испитују теле пре него што га прихвате. Након што су га прихватиле не поклања му се посебна пажња.

Године 1967. велика епидемија слинавке и шапа доспела је на око 4 километра од Чилингам Парка. Имање је брзо затворено и крдо је спасено. После тога је одлучено да се једно мало резервно крдо пресели у Шкотску као мера предострожности против истребљења. У овом случају није било проблема са одбацивањем јер су све животиње које су одабране да формирају ново крдо премештене заједно.

Уживали смо док смо током нашег кратког излета могли да посматрамо бела дивља говеда и научимо нешто о њиховој прошлости. Можда ћете једног дана и ви бити у могућности да лично посетите и посматрате ове необичне животиње у њиховој спокојној средини.

[Извори слика на 27. страни]

Courtesy Chillingham Wild Cattle Association

Loaned by courtesy of Lawrence Alderson