Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ропство — пошаст која још увек постоји

Ропство — пошаст која још увек постоји

Ропство — пошаст која још увек постоји

ДА ЛИ је ропство изумрло? Већина људи би волела да је тако. Сама реч „ропство“ дозива у мисли ужасне слике бруталности и угњетавања. Међутим, многи сматрају да те слике припадају прошлости. На пример, неки замишљају бродове с робовима из минулих векова — шкрипаве дрвене лађе с потпалубљима пуним престрашених људи, нагураних у готово незамисливој прљавштини.

Срећом, такви бродови с робовима више не плове морима и данашње међународне конвенције забрањују тај облик ропства. Али, ропство уопште није изумрло. Једна међународна организација за људска права процењује да 200 милиона људи још увек живи у неком облику ропства. Они раде у условима који су вероватно и гори од оних које су подносили робови из протеклих векова. Штавише, неки аналитичари су дошли до закључка да је „више људи у ропству данас него у било ком периоду историје“.

Приче тих данашњих робова сламају срце. Канџи, a који има само десет година, сваки дан чува стоку сурових газда које га редовно туку. „Ако будем имао среће наћи ћу парче бајатог хлеба, иначе цео дан нећу ништа јести“, објашњава он. „Никада ми не плате за ово што радим јер сам роб и њихово власништво... Моји вршњаци се играју с другом децом, а ја бих радије да умрем него да живим овако грозно.“

Попут Канџија, данашњи робови су углавном деца или жене. Они против своје воље тешко раде; праве тепихе, граде путеве, секу шећерну трску или чак раде као проститутке. И могу бити продати за само 10 долара. Чак су неку децу родитељи продали у ропство да би отплатили дугове.

Да ли овакви извештаји буде у вама револт? Ако је тако, нисте једини. Писац Кевин Бејлз у својој књизи Disposable People, коментарише: „Ропство је нешто скаредно. То није само крађа нечијег рада; то је крађа целокупног живота.“ Када узмемо у обзир човекову нехуманост према другом човеку, који разлог имамо да верујемо да ће се зло ропства икада окончати? Ово питање има много више везе с вама него што вам се у први мах можда чини?

Као што ћемо видети, не постоји само један облик ропства. Неки од његових различитих облика утичу на живот сваког човека. Зато сви треба да знамо да ли ће икада сви људи бити истински слободни. Али пре свега, хајде да направимо кратак преглед историје трговине робљем.

[Фуснота]

a Није његово право име.

[Слике на 3. страни]

Сиромашне жене и деца су одвајкада жртве трговине робљем

[Извори]

Фотографија на врху: UN PHOTO 148000/Jean Pierre Laffont

U.S. National Archives photo