Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ропству ће доћи крај!

Ропству ће доћи крај!

Ропству ће доћи крај!

СЛОБОДА! Мало је речи које толико такну људско срце. Људи су се борили и патили, живели и умирали тежећи за слободом. Нажалост, многи су то радили а да нису видели неки стварни напредак ка остварењу свог циља. Постоји ли нада за ослобођење од ропства — нада која се неће завршити поразом и разочарањем? Да, постоји.

Апостол Павле је био надахнут да запише у вези с Божјим обећањем: ’Са̂мо стварство ће бити ослобођено од ропства распадљивости и имаће славну слободу Божје деце‘ (Римљанима 8:21). Али како можемо да будемо сигурни да ће Бог стварно остварити такву „славну слободу“? Један начин је да испитамо како је Бог поступао с људима током историје.

„Где је Јеховин дух, тамо је слобода“, каже Библија (2. Коринћанима 3:17). Да, Божји дух, то јест активна сила, изузетно је моћан. Он га дуго користи да би људе ослободио од различитих врста ропства. Како то? Па, морамо задржати на уму да има много облика ропства. Већ смо осмотрили један од најгорих облика; када јачи путем силе и насиља поробљавају слабије. Али осмотримо још неке облике ропства.

Људи могу сами себе учинити робовима разних навика од којих је јако тешко ослободити се. Они такође могу бити поробљени лажима и преваром, могу бити намамљени да живе под јармом лажних учења. Што је најгоре од свега, постоји облик ропства који погађа све нас — без обзира да ли смо тога свесни или не — и утицаји тог ропства су смртоносни. Међутим, морамо нагласити да иако у овом разматрању говоримо о неколико облика ропства, ми их никако не стављамо у исти кош. Они се јако разликују. Ипак, повезује их једна важна заједничка нит. Бог слободе ће се на крају постарати да с човечанства буде скинуто бреме свих ових облика ропства.

Кад су људи робови навика

Запазите како књига When Luck Runs Out описује компулзивно коцкање: „Поремећај приликом којег особу води неодољив и неконтролисан нагон да се коцка. Тај нагон траје и његов интензитет расте... све док, на крају, не нападне, подрије и често уништи све што вреди у животу те особе.“ Нико не зна колико људи робује коцкању. Процењује се да их само у једној земљи, у Сједињеним Државама, има око шест милиона.

Зависност од алкохола може бити исто тако, ако не и више, штетна и у већини места је раширенија. У једној великој земљи, чак половина одраслих мушкараца сноси последице неког степена алкохолизма. Рикардо, који је постао алкохоличар пре 20 година, објашњава шта ова врста зависности подразумева: „Чим ујутру отворите очи, ваше тело вапи за алкохолом — да бисте смирили живце, заборавили на проблеме или да бисте једноставно добили мало више самопоуздања да се борите кроз живот. Постајете опседнути идејом да попијете чашицу, а ипак покушавате да убедите самог себе и друге око вас да је ваше понашање нормално.“

Алкохол није једина супстанца која изазива зависност, а која поробљава људе. Милиони људи широм света користе дрогу. Надаље, око 1,1 милијарда користи дуван — који садржи дрогу која изазива једну од највећих зависности. Многи би волели да се одвикну од пушења, али осећају се као робови те навике. Да ли се Јехова показао као ефикасан Ослободилац људи од тако моћних облика ропства? a

Осмотрите Рикардов пример. Он објашњава: „Пре отприлике десет година сам схватио да алкохол управља мојим животом. Он је уништавао мој брак, посао, породицу и схватио сам да никада нећу успети да решим проблеме ако не успем да се ослободим његовог утицаја. Захваљујући проучавању Библије, схватио сам да сиромаштво — како дословно тако и духовно — погађа човека који много пије (Пословице 23:20, 21). Желео сам да имам добар однос с Богом и искрене молитве за Божју помоћ су ми омогућиле да будем искрен према себи. Човек који је проучавао Библију са мном показао се као изузетно вредан пријатељ. Кад бих доживео неуспех, он није дизао руке од мене, већ ми је стрпљиво и одлучно показивао пут који је Бог одредио за праве хришћане.“

Рикардо је сада, релативно говорећи, ослобођен од некадашњег ропства. Он искрено признаје да је у почетку доживљавао повремене неуспехе. „Али упркос тим неуспесима“, каже он, „моја жеља да верно служим Јехови и подршка моје супруге и других сухришћана, помогли су ми да се изборим с том ситуацијом. Једва чекам време које је Бог обећао када ’нико неће рећи „болестан сам“‘, и када ће алкохолизам бити ствар прошлости. У међувремену, наставићу са својом свакодневном борбом да своје тело дајем као ’жртву живу, свету, прихватљиву Богу‘“ (Исаија 33:24ДК; Римљанима 12:1).

Хиљаде људи широм света лично су осетили Божју помоћ док су покушавали да се ослободе од разних облика зависности. Мора се признати да су ти људи сами доста утицали на то да постану робови, можда тако што су подлегли разним притисцима и искушењима. Међутим, схватили су да је Јехова веома стрпљив Ослободилац. Он је спреман да помогне и да да̂ снагу свима који искрено желе да му служе.

„Истина ће вас ослободити“

Шта је с ропством лажима и превари? Исус Христ нас уверава да је могуће ослободити се од тога. Он је рекао: „Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици, и упознаћете истину, и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:31, 32). У времену у којем је то рекао, многи његови слушаоци су робовали строгом кодексу фарисејске традиције. У ствари, Исус је и о фарисејским вођама свога времена рекао: „Вежу тешке терете и стављају их људима на плећа, а сами неће да их прстом својим помакну“ (Матеј 23:4). Исусова учења су ослобађала људе од таквог ропства. Он је разоткрио религиозне лажи и чак је идентификовао одакле потичу (Јован 8:44). Лажи је заменио истином, јасно откривајући оно што Бог разумно очекује од људи (Матеј 11:28-30).

Попут Исусових ученика, хиљаде људи данас сазнају да се уз Божју помоћ могу ослободити од религиозних лажи и кривих традиција у чијем се ропству налазе. Када спознају освежавајуће истине из Библије, то их ослобађа окова страха од смрти, страха да ће се вечно мучити у пакленој ватри, притиска да својим тешко зарађеним новцем плаћају религиозне службе које врше свештеници који тврде да представљају Христа — онога ко је рекао: „Бадава сте добили, бадава и дајте“ (Матеј 10:8). Штавише, надохват руке је чак и већа слобода.

Најподмуклије ропство

Раније смо споменули један подмукли облик ропства који утиче на сваког мушкарца, жену и дете на свету, и запазите како га је Исус описао: „Заиста, заиста вам кажем: свако ко чини грех, роб је греха“ (Јован 8:34). Ко може да тврди да не греши? Чак је и апостол Павле признао: „Добро које желим не радим, него зло које не желим, то чиним“ (Римљанима 7:19). Иако се нико не може сам ослободити од окова греха, ситуација није безнадежна.

Исус је уверио своје ученике: „Ако вас Син ослободи, стварно ћете бити слободни“ (Јован 8:36). Испуњење овог обећања значиће ни мање ни више него ослобођење од најштетнијег облика ропства. Да бисмо разумели како можемо да га се ослободимо, прво морамо да видимо како смо уопште потпали под то ропство.

Библија открива да је Бог створио човека као особу са слободном вољом, без склоности ка греху. Али један себичан духовни Божји син желео је да има власт над људима, иако би им то нанело патњу. Да би постигао свој циљ, овај бунтовни анђео, који је касније назван Сатана Ђаво, окренуо је наше прародитеље, Адама и Еву, против Бога. Након што је намерно био непослушан Божјим конкретним упутствима, Адам не само што је постао грешник већ је пренео несавршеност и смрт на све своје потомке (Римљанима 5:12). На крају је Сатана постао ’владар света‘, и ’грех је са смрћу завладао као краљ над људима‘ (Јован 12:31; Римљанима 5:21; Откривење 12:9).

Како можемо да будемо ослобођени? Кад постанемо Исусови ученици, ми можемо извући корист из његове жртвене смрти која има моћ да „уништи онога који има могућности да изазове смрт, то јест Ђавола“ и да „ослободи све који су због страха од смрти цео свој живот били потчињени робовању“ (Јеврејима 2:14, 15). Замислите то — слобода од ропства греху и смрти! Зар није лепо размишљати о таквој слободи?

Међутим, шта је са оним ропством о ком смо говорили на почетку? Да ли ће икада доћи крај присилном поробљавању људи против њихове воље?

Сигурна основа за наду

Несумњиво можемо бити уверени да ће тако ужасан облик ропства бити уклоњен. Зашто? Па, осмотрите ово: Јехова Бог је био директно одговоран за највеће ослобођење у целокупној људској историји. Можда вам је познат тај историјски извештај.

Египат је поробио Израелце, приморао их на тежак рад и изложио их окрутном поступању. Израелци су завапили Богу за помоћ и он их је, због свог великог милосрђа, чуо и одазвао се. Користећи Мојсија и Арона као своје представнике, Јехова је захтевао од египатског фараона да ослободи Израелце. Тај поносни владар је то увек изнова одбијао, чак и након што је Јехова тој земљи нанео читав низ опустошујућих невоља. Бог је на крају бацио фараона на колена. Израелци су коначно били ослобођени! (Излазак 12:29-32).

Узбудљив извештај, зар не? Међутим, можда се питате, зашто Бог и у данашње време није урадио нешто слично. Зашто се не укључи у људска збивања и оконча ропство? Присетите се да ’владар света‘ није Јехова, већ Сатана. Због спорних питања која су постављена у Едену, Јехова је дозволио овом злом Противнику да влада ограничено време. Ропство, угњетавање и окрутност су једноставно карактеристична обележја Сатаниног владања. Људско владање је под таквим утицајем било мизерно. Библија језгровито сажима тај досије: „Влада човјек над човјеком на зло његово“ (Проповједник 8:9ДК).

Али колико дуго ће то бити тако? Библија објашњава да ми живимо у ’последњим данима‘, у времену када ће себичност и похлепа узимати маха (2. Тимотеју 3:1, 2). То значи да ће Божје Краљевство, за које нас је Исус учио да се молимо, ускоро успоставити једно праведно друштво у којем ће ропство бити законом забрањено (Матеј 6:9, 10). Исус Христ, од Бога наименовани краљ, кренуће у акцију да уништи сваки траг ропства док последњи непријатељ, смрт, не буде уништен (1. Коринћанима 15:25, 26).

Када тај дан коначно осване, верни људи ће схватити да је ослобођење Божјег народа из ропства у Египту био само мали наговештај овог далеко већег ослобођења. Да, с временом ће и „са̂мо стварство бити ослобођено од ропства распадљивости“. Најзад ћемо у потпуности моћи да уживамо у ’славној слободи Божје деце‘ (Римљанима 8:21).

[Фуснота]

a Прождрљивост је у првом веку била уобичајена на великим римским гозбама. Зато су хришћани били упозорени да не дозволе да постану робови хране нити било чега другог сличне природе (Римљанима 6:16; 1. Коринћанима 6:12, 13; Титу 2:3).

[Слика на 7. страни]

Процењује се да коцкање само у Сједињеним Државама поробљава шест милиона људи

[Слике на 7. страни]

Стотине милиона људи су робови дроге, алкохола и дувана

[Слике на странама 8, 9]

Попут Рикарда, хиљаде људи је доживело да им Бог помогне да се ослободе од зависности

[Слике на 10. страни]

Као што су Израелци из древних времена били ослобођени из ропства, тако ће и прави обожаваоци Бога ускоро доживети далеко веће ослобођење