Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Бомбоне“ за птице

’Једна бразилска биљка користи досад непознату стратегију да би повећала своју стопу опрашивања‘, извештавају немачке новине GEO. Уместо слатког напитка с нектаром, својим посетиоцима Combretum lanceolatum нуди „бомбоне“. Цвеће овог грма током ноћи ствара куглице слатког желеа који се стврдњава у груменчиће пречника шест милиметара. Глукоза и фруктоза дају сладак укус том желеу, за који истраживачи кажу да донекле има укус „желе-бомбона“. Извештај објашњава да „када приликом изласка сунца цветови отворе своје латице, на ’послужавнику‘ се појаве сјајни, провидни бомбончићи“. Овај цветни слад привлачи барем „28 врста птица из осам породица“. Док у потрази за храном лете с грма на грм, птице са собом понесу доста поленовог праха и тако доприносе наглом ширењу ове биљке.

Срећна италијанска деца

„Италијанско дете је најсрећније дете у Европи“, наводи римски недељник La Repubblica, извештавајући о једној студији коју је спровео Италијански национални центар за документацију и проучавање детињства и адолесценције. Истраживачи су открили да 96 посто деце у Италији одраста уз оба родитеља, што представља највећи проценат у поређењу с другим земљама Европе где су раздвајање и развод уобичајенији. Поред тога, више од половине живи у истој кући с баком и дедом, или близу њих. Зато „од 10 баки и дедова, 8 њих“ виђа своје унуке „више пута недељно“. То доприноси дететовом „осећају припадности“ и умањује усамљеност, наводи извештај. Психолог Алесандра Грациотин каже: „Дететова срећа, као и срећа одраслих, не произлази из богатства или одеће познатих произвођача, већ из осећања да је вољено.“

Здрав лет

Мексичке новине El Universal предлажу следеће за пријатан лет: (1) Пијте доста течности пошто у авиону ваздух може бити веома сув. (2) Сув ваздух може да иритира очи, зато носите наочаре уместо сочива. (3) Радите лагане вежбе док седите како бисте опустили мишиће и подстакли циркулацију у ногама. (4) Повремено прошетајте ходником. (5) Носите обућу која се лако скида, и док спавате ставите нешто под ноге — можда своју несесер-торбу. (6) Носите комотну одећу која не стеже око врата, израђену од природних материјала како би кожа могла да дише. (7) Пијте алкохолна пића у умереној количини или их уопште немојте пити, јер се на висини појачава дејство алкохола. (8) Подесите клима-уређај, тако да вам не дува директно у врат или леђа. (9) Покушајте да спавате, можда користећи повез за очи. (10) Током слетања жваћите нешто да бисте ублажили притисак у ушима. Бебама се може дати цуцла.

Размажена деца у Немачкој

Код родитеља се запажа „нови облик друштвеног понашања у виду попуштања“ деци, каже Удо Бекман, председавајући Немачког наставничког савеза. Према новинама Südwest Presse, Бекман је рекао да је све више и више деце ужасно размажено и да зато нису спремна да се напрежу у школи. „Он је навео да више није неуобичајено да родитељи мисле како домаћи задаци ’сувише оптерећују‘ њихову децу и да је ’неразумно‘ да се деца кући спремају за часове.“ Тај извештај такође наводи да кад родитељи стално попуштају својој деци како би избегли сукобе, они их лишавају „могућности да схвате шта је одговорност у животу“. Размажена деца, каже Бекман, израстају у „егоистичне одрасле особе“ које желе све, а не желе да се за то и потруде.

Зашто птице лете у облику латиничног слова V

Истраживачи сада имају и емпиријски доказ да птице попут гусака и пеликана „лете у облику латиничног слова V да би смањиле отпор ваздуха и штедиле енергију на дугачким миграционим путовањима“, наводи лондонски The Daily Telegraph у објашњењу једног извештаја из часописа Nature. Истраживачи с Националног центра за научна истраживања у Вилје ан Боау, измерили су пулс код осам пеликана који су летели формирајући облик латиничног слова V, а затим су упоредили те податке са „бројем замаха крила и начином летења“. Ти истраживачи су открили да је срчани пулс код птица опао када су летеле у таквој формацији и да су мање махале крилима него кад су саме летеле, иако им је брзина била иста. „Када птице лете у таквој формацији“, каже Nature, „сваки замах крила на горе је олакшан услед потиска ваздуха који настаје од крила других птица.“ Ова стратегија омогућује великим белим пеликанима да уштеде и до 20 посто више енергије него кад лете сами.

Читање Библије у Француској

Према једној анкети објављеној у католичким новинама La Croix, од 42 посто испитаника у Француској који имају Библију, само око 2 посто каже да је чита скоро свакога дана. Седамдесет два процента каже да „никада не чита Библију“. Педесет четири процента испитаника сматрају Библију „застарелом књигом“ која је „ван токова савременог света“. Овај извештај објашњава да „Французи на Библију гледају из угла културе“, тражећи у њој објашњења за „порекло јудаизма и хришћанства“. La Croix наводи да се „у Француској сваке године прода око 250 000 Библија и 30 000 Нових завета“.

Школа астрологије призната

У Сједињеним Државама је једна школа „у којој ученици уче како да праве хороскопе и пружају савете о будућности... изгледа први пут добила признање за школу астрологије од једног законски признатог тела“, каже The New York Times. Према оснивачу овог института, „звезде су биле повољно наклоњене“ тог месеца кад је институт признат. Он се назива Астролошки институт, и курсеви који се држе у њему обухватају „стручне часове о богињама астероида“ и часове „о писању хороскопа“. Већина оних који заврше ову школу „отварају приватну праксу, иако неке унајмљују холистички исцелитељски центри, бање и крстарице“. Times извештава да је „институт задобио признање... кад је показао да су његови наставници квалификовани и да они који га заврше могу да раде“. Међутим, према директору Савета за признање вишег образовања, „то признање није значило и потврду астрологије, већ је само признало да је школа испунила обећања дата ученицима“.

Чишћење Монт Евереста

Уобичајени призор Монт Евереста, највише планине на свету (8 850 метара) јесте слика нетакнуте лепоте и величанствености. Међутим, један извештај у часопису из Њу Делхија Down to Earth открива да је Монт Еверест постао огромно сметлиште. Стотине планинара који се деценијама пењу по обронцима Евереста, остављају за собом дословно тоне смећа, укључујући и „празне боце с кисеоником, старе мердевине или кочиће и пластичне флаше“. Извештај наводи да је најпрљавији „камп у Јужном кланцу, одакле већина планинара креће ка врху“. Буми Лал Лама, један званичник Непалског планинарског удружења, рекао је да ’размишљају да [шерпијима] плате 13,5 долара за сваки килограм смећа који сакупе‘. Шерпи су „обично водичи и носе прибор за планинаре“ који се пењу на Еверест, наводи овај извештај.

„Магичне чини“ узвраћају ватром

„Једног човека из Гане убио је сељак из истог села док су проверавали дејство магичних чини које су тог човека требале да учине нерањивим на метке“, извештава новинска служба Ројтерс. Приличан број сељака у североисточној Гани се обраћао врачевима да их учине нерањивима на метке. „После две недеље свакодневног мазања свог тела неком биљном смесом“, наводи овај извештај, жртва се „добровољно јавила да јој пуцају у прса како би проверила да ли те чини функционишу“. Жртва је умрла одмах после првог хица из пушке. На крају су љуте комшије зграбиле врача и страшно га испребијале јер су његове чини заказале. Људи на далеком северу Гане често се обраћају врачевима тражећи заштиту од супарничких племена.