Пређи на садржај

Пређи на садржај

Порнографија — да ли је то само безазлена забава?

Порнографија — да ли је то само безазлена забава?

Гледиште Библије

Порнографија — да ли је то само безазлена забава?

КАДА су у другој половини 19. века археолози почели са систематским ископавањем древних рушевина Помпеја, били су шокирани оним што су открили. Пуно цртежа и скулптура које отворено приказују секс било је свуда разбацано међу дивним фрескама и уметничким делима. Запањени њиховом шокантношћу, стручњаци су их сакрили у тајне музеје. Да би класификовали ове ископине сковали су израз „порнографија“ — од грчких речи порнеа и графос, што значи “писати о блудницима“. Данас се порнографија дефинише као „приказивање еротског понашања у књигама, филмовима, на сликама, статуама итд., с циљем да се изазове сексуално узбуђење“.

У данашње време порнографија је изузетно раширена појава и изгледа да је прихвата већина људи у савременом друштву. Док је некад била заступљена у мизерним биоскопима и квартовима који су били на лошем гласу због јавних кућа, порнографија је сада популарна у многим заједницама. Само у Сједињеним Државама порнографија доноси преко 12 милијарди евра годишње!

Неки заступају мишљење да порнографија може разбити монотонију у браку. Једна списатељица каже: „Она буди машту. Показује како постићи сексуално задовољство.“ Други тврде да подстиче на отвореност у стварима сексуалне природе. „Порнографија користи женама“, тврди списатељица Венди Макелрој.

Међутим, са овим се не слажу сви. Порнографија се често доводи у везу с бројним штетним последицама и ставовима. Неки указују на везу између порнографије и силовања, као и других облика насиља над женама и децом. Злогласни серијски убица Тед Банди признаје да је имао ’снажан нагон за порнографијом која је пуна насиља‘. Он каже: „Особа не уочава одмах ово стање нити га доживљава као озбиљан проблем... Али ова склоност... се даље развија према стварима сексуалне природе које укључују насиље. Посебно желим да истакнем да се овакав нагон постепено развија. Он не настаје за кратко време.“

С обзиром на данашње бескрајне дебате и поплаву порнографског материјала, можда се питаш да ли Библија пружа неко вођство у овој ствари?

Библија отворено говори о сексу

Библија отворено и без стида говори о сексу (Поновљени закони 24:5; 1. Коринћанима 7:3, 4). „Весели се женом младости своје“, саветовао је Соломон. „Дојке њезине нека те опијају у свако доба“ (Приче Соломунове 5:18, 19ДК). У вези са сексуалним односима дати су јасни савети и вођство, укључујући и границе унутар којих се може уживати у њима. Секс изван брачног уређења је забрањен. Такође, забрањени су и сви облици изопачених и перверзних сексуалних поступака (Левитска 18:22,23; 1. Коринћанима 6:9; Галатима 5:19).

Чак и унутар ових граница очекује се уздржавање и поштовање. „Нека брак буде частан међу свима“, писао је апостол Павле „и нека брачна постеља буде неокаљана“ (Јеврејима 13:4). Овај савет је потпуно супротан сврси и поруци порнографије.

Порнографија изопачује секс

Уместо да приказује сексуални однос као изузетан и интиман израз љубави између мушкарца и жене у часном браку, порнографија га понижава и изопачује. Успутан и перверзан секс приказује се као нешто узбудљиво и пожељно. Истиче се лично задовољство с мало или нимало обзира према другој особи.

Жене, мушкарци и деца су приказани као објекти који постоје само ради сексуалног задовољства. „Лепота се мери пропорцијама делова тела, што ствара нереална очекивања“, каже један извештај. „Описивати жене као непознате особе, које увек желе и очекују секс, као безначајне сексуалне играчке за мушкарце, свлачити их и излагати њихова тела ради зараде и забаве, јесте нешто што се никако не може повезати с равноправношћу, достојанством и хуманошћу“, закључује други извештај.

Насупрот томе, љубав се „не понаша непристојно“, писао је Павле. „[Она] не тражи сопствене користи“ (1. Коринћанима 13:5). Библија подстиче мужеве да „воле своје жене као своја тела“ и да им ’додељују част‘, а не да их гледају као пуке објекте за сексуално задовољавање (Ефешанима 5:28; 1. Петрова 3:7). Да ли се заиста пристојно понаша неко, било мушкарац или жена, ко стално гледа слике које отворено приказују секс? И да ли она стварно указује другима част и поштовање? Уместо љубави, порнографија развија егоцентричну, себичну жељу.

Постоји такође још један чинилац. Попут било које друге неприкладне побуде, оно што у почетку узбуђује особу убрзо постаје нешто уобичајено. „С временом“, каже један писац, „они који гледају порнографију траже још отворенији и изопаченији материјал... Они могу подстицати своје партнере на још бизарнију сексуалну активност... умањујући своју способност да изразе праву наклоност.“ Да ли ово личи на безазлену забаву? Али постоји још један важан разлог за избегавање порнографије.

Библија и жудња

Иако данас многи не виде ништа лоше или опасно у подстицању сексуалне фантазије, Библија се с тим не слаже. Она јасно каже да постоји битна повезаност између онога чиме хранимо свој ум и наших поступака. „Свакога искушава његова сопствена жеља, тако што га одвлачи и мами“, истиче хришћански ученик Јаков. „Затим, кад постане плодна, рађа грех“ (Јаков 1:14, 15). Исус је рекао: „Свако ко стално гледа неку жену тако да осећа страст према њој већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:28).

Као што су и Исус и Јаков указали, људи делују на подстицај унутрашњих жеља. Када се те жеље гаје и потхрањују, с временом могу прерасти у опседнутост. Веома је тешко одупрети се томе и та опседнутост на крају може подстаћи особу на деловање. Дакле, оно чиме хранимо свој ум може на крају вршити снажан утицај на наше поступке.

Сексуалне фантазије могу директно реметити наше обожавање Бога. Зато је Павле написао: „Зато своје телесне удове... усмртите с обзиром на блуд, нечистоћу, полну похоту, штетну жељу и лакомство, које је идолопоклонство“ (Колошанима 3:5).

Павле овде повезује полну похоту с лакомством — претераном жељом за нечим што се не поседује. a Лакомство је облик идолопоклонства. Зашто? Јер лакома особа поставља жељену ствар испред свега другог, па и испред самог Бога. Порнографија подстиче жудњу за нечим што особа не поседује. „Желите сексуални живот неког другог... У вашем уму постоји само жудња за оним што вам недостаје... Ми обожавамо оно за чим жудимо“, каже један писац о религији.

Порнографија искварује

„Што је год честито, што је год допадљиво, о чему се год добро говори, која год крепост има... о томе размишљајте“, подстиче Библија (Филипљанима 4:8). Особа која свој ум храни порнографијом одбацује Павлов савет. Порнографија је непристојна јер бестидно излаже јавности најинтимнији чин. Она је одвратна јер понижава људе и лишава их људскости. Безосећајна је јер не унапређује ни обзир ни бригу. Унапређује само себичну жудњу.

Тиме што приказује неморалне и развратне радње као нешто привлачно, порнографија поткопава и слаби напоре хришћанина да развије ’мржњу на зло‘ (Амос 5:15). Подстиче на грех и у потпуној је супротности Павловом охрабрењу Ефешанима да се „блуд и нечистоћа сваке врсте и не спомињу међу вама, као што доликује светима; ни срамотно понашање ни луде речи ни простачке шале, што не доликује“ (Ефешанима 5:3, 4).

Порнографија свакако није безазлена. Она људе искоришћава и квари. Може уништити полне односе, изопачујући природно изражавање сексуалне интимности у воајерство. Трује ум и духовност онога ко је гледа. Унапређује себичне, похлепне ставове и поучава људе да на друге гледају само као на објекте за задовољење сопствених жудњи. Поткопава човекове напоре да чини оно што је добро и да има чисту савест. Што је најважније, она може пореметити или чак разорити нечији лични однос с Богом (Ефешанима 4:17-19). Заиста, порнографија је зло које се мора избегавати (Пословице 4:14, 15).

[Фуснота]

a Павле овде није говорио о природном сексуалном нагону — жељи да се има сексуални однос с брачним партнером.

[Слика на 20. страни]

Порнографија искривљује човеково гледиште према супротном полу