Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Споменик посвећен лично Ђаволу“

„Споменик посвећен лично Ђаволу“

„Споменик посвећен лично Ђаволу“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

У МАДРИДУ се налази један необичан кип. Његов изглед и назив — „Пали анђео“  можда не изненађују површног посматрача. Међутим, пажљиво осматрање открива да је то споменик ником другом до Сатани Ђаволу!

Посетилац Шпаније, која је традиционално католичка земља, очекује да види кипове анђела или „светаца“ али не и кип посвећен владару демона. Ипак, шпански вајар из 19. века по имену Рикардо Белвер, одлучио је да наруши традицију. Њега је инспирисала поема Изгубљени рај, од Џона Милтона, која описује Ђаволово збацивање с неба због поноса и побуне. Године 1874. Белвер је довршио кип који приказује овај драматичан пад.

Белвер није приказао Ђавола као неко створење с роговима, налик звери, што је у складу с традиционалним описом Сатане. Напротив, он је владара демона представио као лепог али поквареног анђела, у тренутку када је збачен с неба (Откривење 12:9). Овакав приказ Ђавола више одговара ономе што сама Библија говори о тој теми. a

Шта грађани Мадрида мисле о једном оваквом кипу? Према једном историчару уметности, неки су били шокирани идејом да се подигне кип Сатане. Међутим, шпанска влада је финансирала пројекат и овај кип је освојио две награде за уметност, једну у Мадриду, а другу на Међународној изложби у Паризу 1878. године. Уметност је тријумфовала над традицијом, и од 1879. године овај импресиван бронзани кип се налази у парку Ретиро.

У данашњем световном друштву, овај кип Сатане више не узнемирава пуно људи. „Требало би да Мадрид буде поносан што је једини град на свету који је посветио споменик лично Ђаволу“, износи Марија Изабел Хеја у свом делу Curiosidades y Anécdotas de Madrid (Занимљивости и анегдоте Мадрида). Иако је то можда тачно, од многих који сваке суботе навале у парк Ретиро, мало их обраћа пажњу на кип.

Слично томе, мало људи данас увиђа да је Сатана невидљиви узрочник многих проблема у свету (Откривење 12:12). Али с обзиром на јасна указивања на њега у Писму, они који проучавају Библију не сумњају ни у његово постојање ни у његов утицај. Исус се одупирао његовим дрским нападима. Он је такође описао ово зло духовно створење као ’лажова и оца лажи‘ и као ’убицу људи који није чврсто стајао у истини‘ (Јован 8:44; Матеј 4:1-11).

У време када се земља суочава с невољама као никада раније, од суштинске је важности да се супротставимо утицају овог разјареног палог анђела b (Јаков 4:7). У међувремену, љубитељи истине и правде могу пронаћи утеху у спознању да је Сатанино збацивање с неба увод у његов неминовни пораз када Христ буде ’разорио Ђаволова дела‘ (1. Јованова 3:8).

[Фусноте]

a Друго обележје кипа, змија обавијена око Сатаниног тела, има небиблијско порекло. Очигледно је Белвер био инспирисан скулптуром коју је видео у Риму, која представља Лаокоонта, митског кнеза Троје кога су наводно, заједно с његовим синовима, усмртиле две змије.

b Ради више информација о томе како се одупрети утицају Сатане, погледај књигу Спознање које води до вечног живота, коју су објавили Јеховини сведоци.