Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прославе Vía Crucis у Мексику

Прославе Vía Crucis у Мексику

Прославе Vía Crucis у Мексику

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

ДА БИ се обележила успомена на Исусову смрт, у Мексику се сваке године одржи око 300 религиозних прослава. Једна од највећих је Vía Crucis, с њеним поворкама и глумљењем последњих дана Исусовог живота. Израз Vía Crucis је латинског порекла и значи „крстни пут“. Директор локалног Дома културе у области Истапалапе у главном граду Мексика, објашњава порекло овог израза: ’Године 1833. Истапалапу је погодила епидемија колере. Да би се ублажило пустошење, чланови заједнице су почели да глуме Христово страдање.‘

Ево како изгледа једна типична прослава Vía Crucis: Мноштво људи се окупи да види ликове јеврејских вођа, центуриона, Исусових апостола и жена које су га пратиле, укључујући и Марију. Један млађи мушкарац игра улогу Исуса. Он је напамет научио текстове из Библије које цитира како се догађаји одвијају. Глумци користе перике, браде и бркове и облаче дебеле одоре. „Назарени“ такође прате „Исуса“ босоноги или у кожним сандалама, носећи круне од трња да би опонашали патњу коју је Исус доживео. Понекад их има и до 2 500. У току дана они носе крстове на Cerro de la Estrella (Звездани брег), место које је изабрано за Исусово наводно „распеће“.

Продавци на сав глас нуде робу као што су шешири, пиће, религиозни ликови који се прецртавају на образе и руке, балони, слаткиши за децу и мноштво других ствари. Чак се и луна-парк поставља за ту прилику.

У граду Керетаро, покајници покушавају да ходају с ланцима на ногама. У Таску, људи на леђима носе скоро по пет сати свежњеве трња који су тешки 40 до 50 килограма. Други који иду у тој поворци бичују своје тело. Често велики број ових учесника заврши у болници.

Овај облик обожавања нас може подсетити на оно што је апостол Павле говорио против ’самонаметнутог облика обожавања и привидне понизности, и окрутног поступања с телом‘ (Колошанима 2:23). Прави хришћани такође обележавају успомену на Исусову смрт, али избегавају традиције које имају корене у лажима и које се сукобљавају с библијским начелима.