Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли да извршим естетску операцију?

Да ли да извршим естетску операцију?

Млади питају...

Да ли да извршим естетску операцију?

„Пре операције носа, пуно сам патила због задиркивања. Нисам желела неки посебан нос, само онакав какав ми пристаје. Јако сам задовољна резултатом и ако треба, опет бих урадила то исто“ (Елени). a

„Зашто бих се подложио стандардизованој идеји доброг изгледа? С хируршки преправљеним деловима тела, осећао бих се као фалсификован новац. Неприродно“ (Матијас).

„Свако мора да одлучи за себе. Јако је тешко када неко други доноси суд о томе“ (Мануела).

„КО ГОД је лепши од мене, тај је сигурно нашминкан.“ У Немачкој је ова шаљива изрека дуго служила као нека врста одбране људима који су бринули због свог лошег изгледа. Међутим, данас се у неким земљама ова изрека може модернизовати у следећу: „Ко год је лепши од мене, тај је сигурно ишао под нож.“ Заиста, естетска хирургија је постала уобичајена ствар.

„Прошла су времена када је естетска хирургија била резервисана само за богате“, извештавају швајцарске новине Neue Zürcher Zeitung и додају: „Појавила су се два тренда: Све више мушкараца тражи помоћ естетских хирурга... и женски клијенти су млађи него икада раније.“ Према једној анкети у Немачкој, скоро 20 посто анкетираних који имају између 14 и 29 година или су већ имали естетску операцију, или планирају да је ураде, или су у најмању руку размишљали о њој. b Можда су неки твоји пријатељи, школски другови или рођаци извршили операцију да би поправили свој изглед.

Како је с тобом? Да ли си икада помишљао да операцијом побољшаш свој изглед? Да ли сматраш да су ти уши клемпаве, да су ти груди превелике или премале, да имаш пуно сала на стомаку или бутинама, или да ти је нос ружан? Ако сматраш тако, ниси једина особа која пати због таквих осећаја. Једна група средњошколки написала је чланак за немачке новине, наводећи: „Тешко да постоји девојка наших година која не пролази кроз периоде када је незадовољна својим телом.“ Нормално је да желимо да будемо привлачни и допадљиви. Али, да ли је операција решење?

Решење за твоје проблеме?

Размисли о младима које познајеш. Да ли би се изненадио када би сазнао да су многи од њих — можда чак и неки који теби изгледају привлачно — незадовољни својим изгледом? Ипак, вероватно је тако. Стога је на месту питање: Да ли мислиш да би требало да сви они изврше корективну операцију? Или мислиш да би већини било боље када би научили да буду задовољни позитивним странама свог изгледа? Може ли се тај исти принцип применити и на тебе?

Као што показује Еленин коментар, естетска операција у неким случајевима може да прекине подсмевање и узнемиравање. С друге стране, естетска операција није лек за све. Она свакако није замена за здрав начин живота, који умногоме доприноси изгледу особе. Иако операција може да промени твој изглед, она не може да промени твоју личност, нити може да уклони твоје бриге нити да ти елиминише осећај ниског самопоштовања.

Такође имај на уму да неке клинике или доктори обећавају нешто што не могу да испуне. Они ти могу обећавати срећу. Ипак, можда су у ствари више заинтересовани за твој новац него за твоју срећу. Жалосно је рећи, али има неких бескрупулозних хирурга који ће извршити операцију која није неопходна, која има мале шансе да успе или је ризична — докле год неко плаћа рачун.

Постоје и дугорочне бриге о којима треба да размислиш. На пример, оно што ти са 16 година изгледа грозно може ти изгледати сасвим другачије када будеш имао 21 годину. Естетски хирург др Урс Беш каже: „По правилу, естетске операције не би требало вршити на тинејџерима. Тело тинејџера се у тим годинама обликује и његова свест о телу се мења.“ Осим тога, код младих се чешће јавља потреба за корективним захватима после операције. И како се твоје тело развија, тако се и ожиљци од операције могу увећавати.

Израчунај трошак

Библија нас саветује да израчунамо трошак пре него што започнемо неки важан подухват (Лука 14:28). За већину младих, естетска операција је неизводљива због њене цене. Осим тога, у ту цену можда нису укључени и пропратни прегледи — или улепшавања која ће можда бити потребна.

Постоји велики број људи који су своју операцију платили не само новцем већ и здрављем. Према Америчком друштву за естетску пластичну хирургију, у здравствене ризике спадају привремени отоци, трајни ожиљци, губитак осећаја и способности дојења, па чак и велики губитак крви. Ана, на пример, замало није умрла током липосукције. Она се жали: „Сада имам ужасне ожиљке и удубљење на стомаку.“ У вези с липосукцијом, једне немачке новине бележе: „Све је више извештаја о озбиљним компликацијама, па чак и смртним случајевима.“ Не заборави: „Операција је ипак операција, са свим својим ризицима“, како то наводи билтен о здрављу Apotheken Umschau. Зато пажљиво одмери ризике пре него што се одлучиш за операцију — посебно за ону која није неопходна из здравствених разлога.

Такође можеш да се питаш: „Какву ћу поруку о себи слати другима? Да ми је физички изглед најважнија ствар? Како мој избор може утицати на моје вршњаке или млађу браћу и сестре?“ c

Твоји мотиви

Важно је да размислиш и о својим мотивима. И можда неће бити лако да их јасно разумеш. На пример, могао би се питати: ’Да ли желим да прекинем непрестано задиркивање на рачун неког ружног детаља? Или је ту умешана моја сујета? Да ли на моју жељу да променим изглед утиче притисак вршњака, привлачне рекламе или нека звезда из света забаве? Да ли покушавам да достигнем врхунски идеал лепоте који се тако пуно популаризује у данашњим медијима?‘

Неки мисле да им бољи физички изглед може повећати шансе да пронађу брачног друга или добар посао. Али искрено речено, да ли је свака ожењена или удата особа коју познајеш физички привлачна? Да ли је то случај и с физичким изгледом сваке запослене особе? Не, такве ствари не зависе искључиво од личног изгледа. Уосталом, да ли би потенцијални брачни друг или послодавац који ставља већи нагласак на твој изглед него на твоје унутрашње особине заиста био вредан цене и ризика једне операције?

Након што пажљиво анализираш своје мотиве, разговарај о својим осећањима с родитељима или зрелим пријатељем. Ако мислиш да неки део твог тела заиста представља проблем, питај их за искрено мишљење. Немој једноставно веровати само огледалу. Што се тиче начина на који видимо своје физичке мане, Нана каже: „Гледаш на њих озбиљније него други, јер ти једноставно видиш себе другачијим очима.“ Истраживачи са универзитета Ландау у Немачкој објашњавају да многи размишљају о томе да се подвргну естетској операцији „не зато што је неки део тела заиста ружан, већ пре због тога што он тој особи изгледа ружан“.

Немој журити са одлуком, већ пажљиво одвагни све факторе. Гледај на сваку операцију као на неповратну. У било ком случају, вероватно ћеш морати да живиш са исходом операције неко време.

Твоја најважнија лепота

Срећа не произлази из твог изгледа. Премда изглед може или да повећа или да умањи самопоштовање, оно што је заиста вредно јесу твоја личност и став. Након свог по живот опасног искуства, Ана је закључила: „Научила сам да лепота нема никакве везе с твојим спољашњим изгледом.“

Иако позитивно говори о физичкој лепоти, Библија показује да је она од споредног значаја у поређењу с духовном лепотом: „Љупкост је замамна, лепота је ташта, али жена која има страха од Јехове, то је она која ће однети хвалу“ (Пословице 31:30; 1. Самуилова 16:7). Усвајање овог гледишта може ти помоћи да нађеш унутрашњи мир, упркос томе што ти се не свиђа нешто на твом телу.

Шта год да одлучиш, не заборави да су савршен изглед и савршена срећа засад једноставно недостижни. Свако је на овај или онај начин несавршен (Римљанима 3:23). То не можеш да промениш. Оно што можеш да промениш јесте твоја личност — оно што Библија назива ’тајном особом срца‘ (1. Петрова 3:3, 4). Улепшај се изграђивањем особина које су дивне у Божјим очима. Ту нема ни ризика ни финансијског трошка, а награде су бескрајне!

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Козметичка (естетска) хирургија се врши на здравим деловима тела да би се побољшао изглед. Реконструктивна хирургија има за циљ да поправи делове тела који су унакажени због повреда, болести или урођених деформација. Ово су два вида пластичне хирургије.

c Види такође и поглавље „Колико ти је важан изглед?“ у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју су објавили Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 19. страни]

Да ли је „проблематични“ изглед твог тела заиста проблем или треба да промениш гледиште о самом себи?