Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад се смрачи у подне

Кад се смрачи у подне

Кад се смрачи у подне

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ АНГОЛЕ И ЗАМБИЈЕ

’МРАК у подне? Немогуће!‘ неки би могли рећи. Не само што није немогуће већ се догађа неколико пута сваке деценије — кад год је потпуно помрачење сунца. Шта проузрокује помрачење сунца и зашто је то тако спектакуларан призор? Да би одговорили, прво размотримо улогу Месеца.

Да ли знате на који начин Месец мења свој изглед док кружи око Земље? Када су Месец и Сунце на супротним крајевима небеског свода, тада видимо оно што називамо пун месец како излази на истоку док сунце залази на западу. Како дани пролазе, месец сваке ноћи излази касније, постепено се померајући небом према сунцу. Осветљени део месеца се постепено смањује и на крају постаје само месечев срп. Када је Месец преко целог дана на небу заједно са Сунцем, чак се и тај месечев срп изгуби и Месец, с мрачном страном окренутом према Земљи, практично је невидљив. Ово се зове млад месец. Затим тај процес иде у супротном правцу како се Месец удаљава од Сунца и на крају поново постаје пун месец. Овај циклус се понавља просечно сваких 28 дана.

Кључну улогу у помрачењу сунца има млад месец. Он обично једноставно пролази поред Сунца по дневној светлости без нашег знања зато што им орбите нису у истој равни. Ипак, повремено се Сунце, Месец и Земља поређају у истој линији. Тада Месечева сенка пада на Земљину површину, проузрокујући помрачење.

Помрачење Сунца је исход јединственог односа између Сунца, Месеца и Земље. Величина Сунца је огромна, с пречником који је око 400 пута већи од Месечевог. Ипак, изванредно је то што је Сунце око 400 пута удаљеније од нас него Месец. Због тога када посматрамо из нашег угла изгледа као да су Сунце и Месец приближно једнаке величине. Зато понекад може изгледати као да Месец потпуно заклања Сунце.

Да би дошло до таквог потпуног помрачења, Сунце, Месец и Земља не само што се морају прецизно поравнати већ се то мора десити онда када је Месец у делу своје орбите који је близу Земље. a У тим приликама врх његове конусне сенке помрачује уски појас дуж земљине површине.

У случају потпуног помрачења 21. јуна 2001, требало је да сенка буде широка 200 километара. Очекивало се да сенка започне свој пут са изласком сунца на источној обали Јужне Америке и да пређе преко Јужног Атлантика, где би достигла свој максимум трајања од скоро пет минута. Након што би прешла преко Анголе, Замбије, Зимбабвеа и Мозамбика, завршила би се са заласком сунца на источној обали Мадагаскара. Погледајмо како је овај небески спектакл изгледао посматрачима у Анголи и Замбији.

Припреме за тај догађај

С високим очекивањима, истраживачи, астрономи аматери и многи други сјатили су се у Африку ради овог првог потпуног помрачења у новом миленијуму. Пошто је Лусака у Замбији била једини главни град на путањи помрачења, многи посетиоци су се упутили тамо да би посматрали овај догађај.

Ово је можда била највећа туристичка атракција која се икада десила у Замбији. Само неколико дана пре помрачења, Лусака је била преплављена хиљадама посетилаца. Припреме за овај догађај вршене су месецима унапред. Хотели, бунгалови, кампови и приватни домови били су пребукирани, запоседнути мноштвом посетилаца.

Јавна места за посматрање укључивала су и аеродром у Лусаки, где су посетиоци могли доћи ујутро, посматрати догађај и онда отићи увече. Телевизијске и радио станице су седмицама најављивале предстојећи спектакл, непрестано упозоравајући на опасност директног гледања у сунце. Продаја специјалних наочара за посматрање помрачења превазишла је сва очекивања и многе радње су распродале све своје залихе.

Међутим, помрачење је на Афричком континенту најпре било у Анголи, у приобалном граду Сумбе. Ту су посматрачи видели потпуно помрачење од четири и по минута, што је било најдуже време трајања на копну.

Месецима пре помрачења, у главном граду Анголе, у Луанди, и у другим већим градовима били су истакнути рекламни плакати који су најављивали помрачење и упозоравали на његове опасности. Очекивало се да ће Месечева сенка прећи преко средишњег дела земље, тако да би сви у Анголи могли добро да виде барем делимично помрачење. У Луанди би се видело 96-постотно помрачење. Влада се у сарадњи с приватним компанијама побринула да увезе милионе специјалних соларних наочара за дистрибуцију. Многе су поклоњене сиромашнима.

Центар збивања у Анголи био је град Сумбе, смештен у прелепој уској приобалној равници између Јужног Атлантика и анголске централне висоравни. Област Сумбе је избегла најгоре последице сукоба који су опустошили Анголу, тако да су посетиоци затекли неоштећен град са око 25 000 становника који су срдачни, пријатељски расположени и друштвени. Да би се сместили сви посетиоци, оспособљени су додатни туристички капацитети и побољшан је локални електроенергетски систем. За научнике, министре влада и хуманитарне раднике из Анголе и других земаља припремљен је специјалан семинар о помрачењу. На плажи је подигнута велика бина за забавни програм какав никад раније није виђен у Сумбеу.

Велики дан долази

Једна од предности посматрања помрачења у Анголи било је прилично суво време током јуна. Али замисли запрепашћење када се дан пре помрачења небо у области Сумбеа наоблачило! Цело вече и сутрадан ујутро, град је био прекривен густим облацима. Да ли ће се изјаловити све наде око посматрања помрачења? Средином јутра небо је почело да се разведрава и до краја јутра било је плаво и бистро. Какво олакшање! Слична забринутост постојала је и у Замбији, пошто се с јутарњим светлом видело мутно, облачно небо. Али и ту се небо разведрило баш на време. Чујте како су очевици описали развој тих догађаја.

Ангола: „Изабрали смо да помрачење посматрамо са истуреног места које гледа преко мора. Како се тај тренутак приближавао, мноштво се окупљало на градској плажи и на местима с добрим погледом која су била издвојена за посматрање тог догађаја. У подне, када је помрачење требало да почне, многи су ставили своје заштитне наочаре и посматрали први месечев ’загризај‘ сунчевог колута. Кратко после поднева почело је помрачење. Кроз двоглед и телескоп могло се видети неколико сунчевих пега — тамних мрља на сунчевој површини. Посматрачи су гледали како их сенка прекрива једну по једну. Како је помрачење напредовало, температура је приметно опала, а светлост је добила неку језиву боју. На крају, када је сенка која је напредовала прекрила и последњи сунчев срп, пао је мрак.“

Замбија: „Смештена у Макенеу у Лусаки, замбијска подружница Јеховиних сведока је била скоро идеално место за посматрање потпуног помрачења сунца. У 15.07, Месец је почео да заклања Сунце. Сенке су прелетеле преко зидова зграда, стварајући ефекат трепераве светлости. Ветар се стишао, а птице су заћутале. Дивље животиње су почеле да се припремају за спавање. У 15.09, само неколико секунди пре потпуног помрачења, сунчев колут који је ишчезавао свео се на неколико сјајних светлосних тачака, а онда само на једну. Овај феномен је познат као Бејлијева зрна, односно дијамантски прстен b. Затим је уследио призор хромосфере, ружичастоцрвени блесак који је водио до потпуног помрачења и таме!“

Ангола: „Блистави дијамантски прстен је одузео дах и измамио узвике. Онда је у 13.48 по локалном времену почело потпуно помрачење. Реакције су биле прилично различите. Једни су били заокупљени фотографисањем. Други су почели да једногласно узвикују: ’Потпуно помрачење! Потпуно помрачење! Потпуно помрачење!‘ Други су пак почели да звижде и вриште од запрепашћености што је ноћ пала у подне. Зраци сунчеве усијане атмосфере распршили су се на све стране образујући корону. Могли смо видети сводове запаљеног гаса око месечевог тамног круга. Изненада, као да је време пројурило, потпуно помрачење је прошло и иза сенке је блеснуо зрак сунчеве светлости.

„С појављивањем сунчевог колута, видели смо како се сунчеве пеге, које су нам претходно заокупиле пажњу, једна по једна појављују из мрака док се полако поново формирао познати кружни сунчев облик.“

Замбија: „Потпуно помрачење је овде трајало 3 минута и 14 секунди, тако да је било времена да се осети страхопоштовање према овом догађају. Премда је било мрачно, на хоризонту се видело пригушено блештавило. На још увек плавом небу, показале су се планете које се обично не виде због сунца. На пример, планете Јупитер и Сатурн биле су јасно видљиве светле тачке. Можда је најспектакуларнији део помрачења била сунчева корона. Изгледала је као ружичастобело блештавило око црног колута. Опчињени посматрачи су је описали као нешто ’једноставно изванредно, величанствено‘. Месечев колут је полако клизио у страну, све више откривајући сунце и допуштајући сунчевим зрацима да несметано засијају над земљом. До 16.28, помрачење се завршило!“

Поуке из помрачења

Након тога, многи су коментарисали о дирљивом утиску који је овај догађај оставио на њих. Једна жена из Анголе је рекла да је била дирнута скоро до суза. Друга је размишљала о том дивном дару који је од Бога. Још једна особа је запазила да би само Створитељ пун љубави могао да приреди овакав спектакл, како би људи могли да цене изузетну лепоту земљиног извора енергије.

Било је јасно да многи људи у Африци имају велико поштовање према Створитељу и Библији. Пошто су Јеховини сведоци у Сумбеу причали другима о помрачењу и напоменули да је ово само једно од многих чудесних дела нашег Створитеља, Јехове, становници су показали искрено занимање за разговор о тој теми. Многи су са одушевљењем прихватили примерке новијих издања часописа Куле стражаре који су говорили о Божјим чудесним делима.

Овај небески догађај помогао је милионима људи да накратко забораве своје проблеме и да се усредсреде на нешто што заиста изграђује и улива страхопоштовање. Видевши сунчева величанствена својства која су обично невидљива, неки су размишљали о невидљивој али још величанственијој слави његовог Створитеља, Јехове.

[Фусноте]

a Пошто су Земљина и Месечева орбита елипсастог облика, видљиви део Сунца и Месеца се разликује у зависности од тога где се налазе у својој орбити. Када се Месец налази на најудаљенијој тачки своје орбите у односу на Земљу, најмрачнији део месечеве сенке неће потпуно допрети до Земљине површине. Када се ово деси, посматрачи са Земље који су у појасу те сенке виде једно прстенасто помрачење, при коме Сунце изгледа као сјајан прстен око тамне сенке.

b Ефекат познат као Бејлијева зрна настаје када сунчева светлост пролази кроз месечеве долине непосредно пре потпуног помрачења. Израз „дијамантски прстен“ описује изглед Сунца непосредно пре потпуног помрачења, када је незнатан део Сунца још увек видљив и изгледа попут белог прстена с блештавим одсјајем, сличним оном који има дијамантски прстен.

[Дијаграм на 21. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

→ →

Сунце → Месец ⇨ Зона помрачења ⇨ Земља

→ →

[Извор]

© 1998 Visual Language

[Слика на 23. страни]

Бејлијева зрна

Потпуно помрачење

Дијамантски прстен

[Извор]

Courtesy Juan Carlos Casado, www.skylook.net

[Слика на 23. страни]

Посматрачи помрачења у Лусаки у Замбији