Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мио љубимац или опаки убица?

Мио љубимац или опаки убица?

Мио љубимац или опаки убица?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ПОЉСКЕ

ЈЕДАН агресиван пас је напао џогера који је затим искрварио до смрти. Једну девојчицу је убио њен ротвајлер. Пред очима његових родитеља, деветогодишњег дечака је смртно повредио одлутали немачки овчар. Ово су само неке од трагедија које су изазвали расни пси у Пољској.

Да би спречили овакве трагедије, надлежни органи у неким местима дозвољавају становницима да држе одређене расе паса тек након што добију дозволу. Барбара Залеска, члан Кенел удружења у Пољској, сматра да дозволу треба издавати за власника уместо за пса „јер је управо власник тај од кога зависи да ли ће се мастифи, ротвајлери и бултеријери претворити у звери или ће остати човекови пријатељи“.

У неким случајевима, пси се намерно дресирају да буду убице. Дресери наводно користе методе као што су ударање, изгладњивање, па чак и „вежбање убиства“ које укључује дресирање пса да нападне и растргне лутке. Као следеће, пас се учи да нападне слабије псе који ће сигурно бити убијени. Када се дресура заврши, пас је спреман да учествује у правим борбама паса, на задовољство крвожедних обожавалаца и оних који се кладе.

Библија отворено износи Божје гледиште о окрутности према животињама. Она каже: „Праведник се и за стоку своју брине, али је срце злобника свирепо“ (Пословице 12:10). Они који желе да угоде Богу неће подврћи животиње садистичком малтретирању. Можемо бити срећни што ће се у новом свету дресирање животиња да би биле убице — за спорт или за било коју другу сврху — окончати (Псалам 37:9-11).