Пређи на садржај

Пређи на садржај

Саобраћајни удеси — да ли сте безбедни?

Саобраћајни удеси — да ли сте безбедни?

Саобраћајни удеси — да ли сте безбедни?

„Kao возач имам добар досије, те стога нема потребе да се плашим да ћу доживети саобраћајни удес.“ „Удеси се догађају само младим и несмотреним возачима.“ Многи мисле да никада неће доживети саобраћајни удес. Да ли и ви тако мислите? Да ли је саобраћајни удес нешто што вам се никада не може догодити?

СТАТИСТИКЕ показују да, уколико живите у развијеној земљи, постоји велика вероватноћа да ћете барем једанпут током свог живота бити повређени у саобраћајном удесу. За многе, удеси имају смртоносан исход. Широм света, сваке године више од пола милиона људи погине у саобраћајним несрећама. Вероватно су многи од оних који су погинули током прошле године, мислили да им се то никада неће догодити. Шта можете учинити како бисте смањили ризик од удеса? Кључ је у превенцији. Размотримо како се могу спречити удеси који су проузроковани поспаношћу и последицама старења.

Поспани возач

Неки стручњаци кажу да поспани возач може бити опасан колико и пијани возач. Извештаји показују да поспаност проузрокује све већи број удеса. Fleet Maintenance & Safety Report недавно је известио да је током само једне године, сваки 12. возач аутомобила у Норвешкој изјавио да је заспао током вожње. Према новинама The Star из Јоханесбурга, у Јужној Африци, умор возача проузрокује до једне трећине свих судара у тој земљи. Извештаји из других земаља откривају да умор посвуда погађа возаче. Зашто тако много људи вози у поспаном стању?

Данашњи ужурбан начин живота доприноси овом проблему. Часопис Newsweek је недавно известио да Американци „спавају ноћу око један и по сат краће у односу на то колико су спавали на почетку века — и овај проблем ће се вероватно погоршати“. Зашто? Овај часопис је цитирао речи стручњака за сан Терија Јанга који каже: „Људи гледају на сан као на робу које се могу лишити. Појединац који може мало да спава и напорно да ради сматра се успешним.“

Каже се да је просечној особи ноћу потребно између шест и по и девет сати сна. Када је човек лишен сна он постаје дужник сну. Један извештај објављен од стране Фондације за безбедност саобраћаја при Америчком аутомобилском удружењу (ААУ), износи: „Ако сваке ноћи током нормалне радне недеље спавате само 30 до 40 минута мање него што је потребно, значи да ћете до викенда постати дужник сну и то 3 до 4 сата, што је довољно да знатно појача осећај поспаности током дана.“

Понекад можда не можете спавати током ноћи. Несаница, нега болесног детета или неки други чиниоци који су изван ваше контроле могу вас лишити сна. Следећег дана док возите можете осетити поспаност. Шта би требало да учините уколико се то догоди?

Популарни лекови против поспаности као што су напици с кофеином, отворен прозор, жвакаћа гума или зачињена храна можда вас неће одржати буднима. Ниједан од ових такозваних лекова не решава прави проблем. Оно што вам је потребно јесте сан. Стога, зашто не покушате да мало одспавате? The New York Times даје предлог: „Током радног дана кратко спавање које освежава не би требало да буде дуже од 30 минута; у супротном, тело би пало у дубоки сан, из ког се тешко буди.“ Због кратког спавања можда закасните на своје одредиште, али оно може и да продужи ваш живот.

Захваљујући вашем начину живота лако можете постати поспани возач. Да ли проводите сате на Интернету, или остајете до касно у ноћ гледајући телевизију? Да ли одлазите на друштвена окупљања која трају до раних јутарњих сати? Немојте дозволити да вас такве навике лише сна. Мудри краљ Соломон је једном нагласио колико вреди макар „једна грст у миру“ (Проповедник 4:6).

Искуснији али старији

Старији возачи су углавном најискуснији возачи. Надаље, они мање ризикују и свесни су својих граница. Међутим, старији возачи нису имуни на опасност од судара. У ствари, што су старији то лакше могу постати жртве удеса. Амерички часопис Car & Travel известио је: „Људи с преко 70 година старости чине 9 процената популације, али и 13 процената од укупног броја жртава у саобраћајним несрећама.“ Нажалост, број судара у којима учествују старији возачи је у порасту.

Размисли о запажањима Мери, која има 80 година. a Она је почела да вози пре више од 60 година и никада није имала саобраћајни удес. Ипак, попут многих других, она осећа последице старења — последице које лако могу проузроковати да доживи удес. Недавно је изјавила за Пробудите се!: „Како старите, све у животу (укључујући и вожњу) постаје тешко.“

Шта је она учинила да би смањила ризик од саобраћајног удеса? „Како је време пролазило правила сам промене да бих се прилагодила својим годинама“, каже Мери. На пример, мање је возила, посебно ноћу. Ова мала промена помогла јој је да сачува добар досије а да није морала да престане да вози.

Колико год да је тешко признати, старење на свакога негативно утиче (Проповедник 12:1-7). Појављују се различити здравствени проблеми, наше реакције су мало спорије и наш вид се погоршава — што све негативно утиче на безбедност вожње. Ипак, старост сама по себи не чини некога неспособним да вози. Оно што је важно јесте колико је особа способна да вози. Прихватити промене с обзиром на наше физичке способности и правити одговарајућа прилагођавања у нашој рутини може побољшати наше возачке способности.

Можда то не примећујете, али ваш вид се мења. Како старите, ваше периферно видно поље се сужава и мрежњачи је потребно више светлости. Брошура под насловом The Older and Wiser Driver каже: „Да би један возач од 60 година видео потребно му је три пута више светлости него једном тинејџеру, јер његовом виду треба дупло више времена да се прилагоди при преласку из светлости у мрак.“ Ове промене у нашем виду могу отежати ноћну вожњу.

Хенри има 72 године и добру репутацију као возач већ више од 50 година. С годинама почео је да примећује да га ноћу заслепљују блештави фарови аутомобила који су му долазили у сусрет и то му је отежавало вожњу. Након прегледа очију, сазнао је да су му потребне нове наочаре које су направљене тако да ублаже заслепљеност очију. „Више ми не пада тешко да возим ноћу“, каже Хенри. За њега је ово мало прилагођавање значило велику разлику што се тиче вожње. За друге, попут Мери, решење може бити да потпуно престану да возе ноћу.

Старење такође утиче на рефлексе. Мудрост и разумност могу у већој мери красити ум старијих него ум младих. Међутим, што је особа старија то јој је више времена потребно за обраду информација и реаговање. Ово чини вожњу још тежом, с обзиром да се услови у којима се саобраћај одвија као и услови на путу непрестано мењају. Ове промене се морају брзо проценити да би се на време реаговало на одговарајући начин.

Часопис Car & Travel извештава да је „најчешћи узрок смртоносних удеса у којима учествују старији возачи тај што старији возач пројури мимо саобраћајног знака“. Зашто? Исти извештај наставља: „Изгледа... да се проблем односи на ситуације у којима старији возач, пре него што уђе у раскрсницу, мора проценити саобраћај са своје леве и десне стране, који се стално мења.“

Чиме можете надоместити недостатак брзине у реаговању? Будите опрезни када се приближавате раскрсницама. Увек двапут проверите стање на раскрсници пре него што продужите. Посебно будите опрезни приликом скретања. Скретање на раскрсницама може бити опасно по живот, посебно ако морате пресећи коловозну траку која долази из супротног смера.

У Сједињеним Државама, 40 процената саобраћајних удеса са смртоносним исходом у које су укључени возачи старији од 75 година, настаје приликом скретања улево. Фондација за безбедност саобраћаја при Америчком аутомобилском удружењу (ААУ), даје предлог возачима у тој земљи: „Понекад да бисте дошли до свог одредишта можете направити три скретања удесно да бисте избегли једно скретање улево.“ Можда и ви можете применити овај принцип у саобраћају тамо где живите. Уз мало планирања унапред, можда ћете бити у могућности да избегнете опасне и изазовне раскрснице.

Избор о ком треба размислити

Шта вам може помоћи да процените ваше возачке способности? Можда можете замолити неког пријатеља кога поштујете или члана породице да се вози с вама и процени ваше способности. Онда пажљиво саслушајте било које запажање које би могли да изнесу. Такође бисте могли да одлучите да похађате курс за безбедну вожњу. Многа удружења возача организују курсеве који су посебно обликовани за старије возаче. Уколико сте се нашли у две или више опасних ситуација које су могле завршити смрћу или повредама, то би могао бити знак да ваше способности као возача више нису тако добре као некада.

Реално говорећи, доћи ће време када ће у вашем најбољем интересу бити да престанете да возите. Може бити тешко суочити се с тим. Мери, која је споменута раније, зна да ће ускоро морати да престане да вози. Како се тај дан приближава, она се све чешће вози с другима. Како се осећа с обзиром да волан препушта другима? „Лепо је уживати у вожњи без стреса којем је возач изложен“, каже она.

Након што пажљиво размислите о овој ствари, можда ћете доћи до истог закључка. Може бити пријатније да с неким пријатељем идете у трговину, завршавате обавезе или одлазите на неки договор или састанак. Можда вас ваш пријатељ може одвести вашим аутом. То може бити безбедније и пријатније него ићи сам. Користити средства јавног превоза, тамо где су доступна, може бити још један практичан избор. Упамтите да се ваша вредност не мери вашим возачким умећем. Ваше добре особине јесу оно што вас чини драгоценима вашој породици и пријатељима — а и Богу (Пословице 12:2; Римљанима 14:18).

Без обзира да ли сте старији или млађи, искусан возач или почетник, ви нисте имуни на опасност од саобраћајног удеса. Прихватите чињеницу да уз вожњу иде озбиљна одговорност. Предузмите мере предострожности како бисте смањили ризик да доживите судар. Чинећи тако, можете заштитити себе и друге током многих путовања која стоје пред вама.

[Фуснота]

a Имена у овом чланку су промењена.

[Слика на 12. страни]

Засигурајте да сте довољно спавали у току ноћи

[Слика на 13. страни]

Због кратког спавања можда мало закасните, али тиме се могу спасти животи

[Слика на 13. страни]

Старији возачи су искуснији али се суочавају с посебним изазовима

[Слика на 14. страни]

У предности сте ако имате сапутника