Пређи на садржај

Пређи на садржај

Балоло — „пацифички кавијар“

Балоло — „пацифички кавијар“

Балоло — „пацифички кавијар“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! СА ФИЏИЈА

ДА ЛИ волите морске плодове? Ако волите, онда пођите с нама у једно село на удаљеним острвима тропског Фиџија, где ћемо уживати у једној егзотичној гозби. Док слушамо како таласи тихо ударају о чамац с паралелним пловком, запажамо једну пећ под земљом, такозвану лово, која је ископана близу обале. Запаљена је ватра да би загрејала посебну врсту камења на којој ће се спремати главно јело.

Али ко ће донети главно јело? Нико! Уместо тога, једноставно ћемо чекати да главно јело дође до нас. Ако мислите да има нешто чудно у вези с овим јелом, у праву сте. Та гозба коју нестрпљиво очекујемо биће тањир живахних, укусних црва! Ти црвенкастобраон (мужјаци) и плавозелени (женке) морски црви називају се пацифички кавијар. Овде на Фиџију, овај необични кулинарски деликатес назива се балоло. a

Једанпут или двапут годишње, једну ноћ до три ноћи током месечеве последње четврти, црви балоло испливавају на површину мора у огромном броју. b То што се ово размножавање може предвидети није у потпуности схватљиво, али научници верују да се то може повезати с порастом температуре мора, затим с месечевим менама и плимом и осеком, или с дужином дневне светлости. Методе предвиђања подразумевају праћење временских прилика, цветање одређених биљака и различите услове у мору. Недавно су океанографи на темељу месечевих мена и Метоновог круга извели ова предвиђања за појављивање балолоа. c

Тамо у селу, певање уз пропратни звук укулелеа и гитаре прекида се објавом да је почело израњање црва. Придружимо се мушкарцима, женама и деци који су се упутили према морском гребену. Неки носе живо обојен исулу (парче материјала које мушкарци и жене омотају око себе) и прелепи салусалу (венац од мирисавог цвећа). Необично је што су се тако лепо обукли с обзиром да ће ускоро загазити у океан.

Неколико особа одлучује да учествује у овом догађају из чамца, али ми смо одлучили да се придружимо групи која стоји у плићаку. Ускоро смо до појаса у топлој тропској води. Одједном схватамо да око нас испливава хиљаде и хиљаде црва!

Сада смо и ми захваћени узбуђењем онога што се назива „једном од најбизарнијих ретких ствари у природи јужног Пацифика“. Да би се ухватила ова живахна бића док испливавају на површину, користе се сва могућа средства — кофе, ручне мреже, мреже против комараца, плетене кошаре од кокосовог лишћа, па чак и саме руке. Један посматрач је видео како један Фиџијац густе, коврџаве косе урања своју главу међу мноштво живахних црва и затим је тресе у брод да би спали црви који су се нахватали у његову косу! Неки нестрпљиви учесници одмах испробавају свој „улов“, и видимо их како сласно жваћу док настављају да их скупљају.

Изгледа да само што је овај чудесни спектакл започео, већ се и завршио — барем до следеће године. Нисмо пробали свеже црве, али се придружујемо нашим пријатељима на обали да бисмо први пут пробали „пацифички кавијар“ након што буде припремљен у подземној пећи. Балоло је богат витаминима и минералима и може да се кува, пече или пржи. Када је припремљен, може да стоји недељу дана и више а да се не поквари. Међутим, признајемо да његов јак мирис на рибу није за свакога.

Време је да кренемо, и захваљујемо нашим острвским домаћинима за њихово топло гостопримство. Док размишљамо о испливавању црва балоло, о могућности да се предвиди време њиховог појављивања и међузависности свих живих бића на том гребену, дивимо се Створитељу за тако разноврсне животне циклусе (Откривење 4:11).

Уколико планирате да дођете на Фиџи, можда ћете желети да пробате јело од укусних полихете црва. Или ћете можда више желети да понесете сопствени ручак! Шта год да решите, можете бити сигурни да ће острвљани у време појаве балолоа чекати да исплива овај фасцинантни „пацифички кавијар“.

[Фусноте]

a Други језици, укључујући и српски, користе самоански назив палоло.

b Слично се догађа и на другим подручјима јужног и западног Пацифика, укључујући и Кукова острва, Самоу, Соломонова острва, Тонгу и Вануату. Поред тога, масовна испливавања сродних црва, прстенастих полихета, извештена су и у другим деловима света, као што су Малајски архипелаг, Мексички залив, Карипско море и Јапан.

c Метонов круг је период од 19 година.

[Оквир⁄Слика на 11. страни]

Да ли стварно једу црве?

Можда ће вас изненадити, али ће вам и лакнути кад сазнате да ова необична рибарска експедиција није оно што вам се чини. Осмотрите зашто.

Задњи део црва балоло драстично се мења и нагло расте у репродуктивне органе зване епитоке. У њима се налазе полне ћелије зване гамете. Тај полни део, заједно са очима и екстремитетима налик веслима одваја се од црва и израња на површину мора. Уколико га не зграби неки гладан човек или водени грабљивац, растворљиви омот пуца, ослобађа јајашца и сперму за бриљантно осмишљен „случајан сусрет“. Огроман број тих делова црва засигурава да ће бити довољно оплодње, упркос томе што велике количине хватају људи и животиње. Преживеле ларве које слободно пливају проналазе неки погодан корал где се смештају и започињу свој животни циклус.

Отуда, када једемо балоло, ми једемо само завршне сегменте оних црва који и даље живе негде на том гребену.

[Извори слика на 10. страни]

Горе: Sekove Bigitibau; лево, средина, и 11. страна: Paul Geraghty