Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли треба да вас воде бројеви?

Да ли треба да вас воде бројеви?

Да ли треба да вас воде бројеви?

ДА ЛИ нумерологија може да се одржи пред помним испитивањем науке и разума? Да ли бројеви откривају нашу судбину? Да ли треба да планирате своју будућност на основу нумеролошких закључака и предвиђања?

Једна замерка коју нумеролози не могу да оборе јесте да различите културе имају различите календаре. Примера ради, шта ако неко живи тамо где се користи кинески календар? Погледајте датум поменут у уводном чланку — 11. септембар 2001. Према кинеском календару, то је био 24. дан 7. месеца 18. године 78. циклуса. Према јулијанском календару исти датум пада на 29. август 2001. Према муслиманском календару, био је то 22. џумада II 1422, док је по јеврејском календару то био 23. елул 5761. Како је могуће да неки датум изражен на толико много начина има неко нумеричко значење? Постоји још један фактор: сваки језик обично има јединствен начин записивања имена. Примера ради, слова енглеског имена Џон имају нумеричку вредност 2, док слова тог истог имена на шпанском, Хуан, имају вредност 1.

Једно је признати да се многи аспекти у свемиру могу објаснити математичким формулама. Те формуле могу да се испитају и докажу. Али, сасвим је нешто друго тврдити да је ваше име предодређено датумом вашег рођења и да се може повезати са извесним бројевима тако да на тај начин можете сазнати своју судбину.

Закључак је јасан — веровати да су нумеролошка тумачења тачна иако су заснована на тако пуно променљивих фактора као што су календари и језици, значи натезати границе веродостојности до апсурдног нивоа.

’Време и непредвиђен догађај‘

Неки се интересују за нумерологију зато што желе да сазнају шта их чека у животу. Међутим, Библија јасно наводи да се појединости из људског живота не могу унапред одредити. У Библији читамо: „Трку не добијају они који су хитрији, ни рат они који су храбрији, ни хлеб они који су мудрији, ни богатство они који су паметнији, ни наклоност они који су вештији; јер све зависи од времена и од прилика [„непредвиђеног догађаја“, NW]“ (Проповедник 9:11, курзив наш). Да, многи догађаји се дешавају неочекивано. Такви случајни догађаји подривају напоре да се на основу датума рођења или нумеричке вредности имена предскаже шта ће се десити.

Погледајте још један пример. Храбрећи на великодушност, Библија наводи: „Баци хлеб свој на површину воде, јер ћеш га с временом опет наћи. Дај по један део седморици, и чак и осморици, јер не знаш које зло може на земљу доћи“ (Проповедник 11:1, 2, курзив наш). Уз неколико изузетака, несреће су нешто што људи не знају унапред да ће се десити — и заиста не могу да знају. Зато професор математике, Андервуд Дадли пише о нумеролозима: „Они не успевају да припишу довољно веродостојности случајности. Невероватне ствари могу да се десе без неког правила.“

Тачно је да нумеролози могу да прорекну нешто што ће се обистинити. Због чега? У неким случајевима исход може бити случајан. Затим, понекад је изражавање нумеролога тако нејасно формулисано да може да се примени на неколико ствари. Али, посреди је нешто још озбиљније.

Облик врачања?

Библија не помиње нумерологију под тим именом. Али зато говори о Аману, једном Амаличанину који је ковао заверу да се истребе Јевреји који су током петог века пре н. е. живели у Персији. Извештај наводи: „Баци се Пур, то јест коцка, пред Аманом за сваки дан и за сваки месец [„да би се утврдио тачан дан и месец да он изврши своју заверу“, Today’s English Version] до дванаестога месеца а то је месец Адар“ (Јестира 3:7).

У древна времена је бацање жреба био законит начин решавања неког спора a (Пословице 18:18). Међутим, Аман је бацао жреб ради врачања — што Библија осуђује. Поновљени закони 18:10-12 наводе да Бог мрзи ’врачаре, оне који гатају по звездама или по птицама, урочнике, бајаче, оне који зазивају духове, опсенаре. Гад је пред Јеховом ко год тако чини‘.

Библија повезује врачање и необјашњиве силе са спиритизмом. Зли духови могу да управљају догађајима тако да одговарају њиховој намери. Без обзира да ли је то тако у неком конкретном случају, једно је сигурно — Бог осуђује спиритизам и спиритизам може неку особу довести под власт злих духова (1. Самуилова 15:23; Ефешанима 6:12).

Нумерологија није научно подупрта, и када се испитује у светлу рационалног размишљања заиста је пуна недостатака. Што је још важније, будући да је облик гатања, нумерологија се коси с библијским учењима. С обзиром на то, нумерологија није корисно средство које ће вас водити у животу нити је она нешто на основу чега ћете планирати своју будућност.

[Фуснота]

a Када је бацан жреб, мали предмети — као што су каменчићи или комадићи дрвета — стављани су у увијени комад одеће или у неку вазу, после чега су били промешани. Извучени жреб је представљао одговор.

[Оквир на 6. страни]

ПОСТОЈАЊЕ РАЗЛИЧИТИХ КАЛЕНДАРА ПРЕДСТАВЉА ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ ЗА НУМЕРОЛОГИЈУ

ГРЕГОРИЈАНСКИ 11. септембар 2001.

КИНЕСКИ 24. дан 7. месеца 18. године 78. циклуса

ЈУЛИЈАНСКИ 29. август 2001.

МУСЛИМАНСКИ 22. џумада II 1422.

ХЕБРЕЈСКИ 23. елул 5761.

[Оквир⁄Слике на 7. страни]

ДА ЛИ СУ ХОРОСКОПИ ПОУЗДАНИ?

„Каткад сте приступачни, али сте иначе резервисани. Мислите да је немудро да се много отварате пред непознатим људима. Самостални сте у свом размишљању и потребни су вам докази пре него што нешто прихватите. Волите у животу разноврсност и несрећни сте кад вас притисну правила. Носите у себи велики потенцијал који још нисте у потпуности искористили. Склони сте да будете критични према својим остварењима и способностима.“

Да ли овај опис одговара вама? Ако да, онда овим речима можда придајете више значења него што то заслужују. На крају крајева, за већину људи је тачан највећи део горњих изјава. Зато ће читаоци бити склони да прихвате изјаве које изгледају тачне и да игноришу оне које тако не изгледају. Према књизи Why Do Buses Come in Threes — The Hidden Mathematics of Everyday Life, „истраживачи су открили да кад се из хороскопа уклоне зодијачки знаци, људи не могу да открију који се одломак односи на њихов знак, али ако знаци постоје људи ће мислити да је најтачнији опис њиховог знака“.

[Оквир на 8. страни]

СИМБОЛИЧНИ БРОЈЕВИ У БИБЛИЈИ

Извесни бројеви коришћени у Библији имају симболична значења, али само у контексту у ком су употребљени у Писму. На пример, број четири се користи да би означио свеукупност, то јест свеобухватност. Та идеја се преноси у изразима попут „четири краја земље“ и „четири ветра небеска“ (Исаија 11:12; Данило 8:8). Каткад број шест представља несавршеност. Занимљиво је што књига Откривења даје Сатаниној земаљској политичкој организацији „човеков број“ — 666 (Откривење 13:18). Овде је шестица троструко наглашена, што подвлачи несавршеност те зверске организације. Број седам у симболичном смислу представља потпуност (Левитска 4:6; Јеврејима 9:24-26). Ови и други симболични бројеви из Писма добијају значење у оквиру пророчанског контекста.

Иако Писмо неким бројевима придаје одређену важност, оно нас не подстиче да слова неких речи повезујемо с бројевима и тако откривамо неке тајанствене истине.

[Слика на 8. страни]

Аман је гатао да би одредио датум кад ће извршити своју геноцидну заверу