Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто су бројеви привлачни

Зашто су бројеви привлачни

Зашто су бројеви привлачни

ЗАМИСЛИТЕ свет без бројева. Уопште не би било новца. Трговина би била сведена на директну размену лицем у лице. А шта би било са спортом? Без бројева не само што не бисмо могли да пратимо резултате већ не бисмо могли ни да одредимо колико има играча у сваком тиму!

Међутим, бројеви поред своје практичне стране носе и једну ауру мистицизма. То је зато што су апстрактни. Не могу се видети, опипати нити осетити. Да то прикажемо: јабука има своју боју, састав, величину, облик, мирис и укус. Сва ова својства можете проверити како бисте утврдили да ли је нешто заиста јабука или је то лимун, лопта или нешто друго. Међутим, с бројевима није тако. Један скуп од седам ствари можда нема ништа заједничко са другим скупом од седам ствари — осим што их има седам. Отуда, схватити значење бројева — рецимо разлику између шест и седам — значи схватити нешто веома апстрактно. И баш ту настају мистичне представе о бројевима.

Од Питагоре до псеудонауке

У древним цивилизацијама било је уобичајено да се бројевима приписују посебна значења. Грчки филозоф и математичар Питагора, који је живео у шестом веку пре н. е., научавао је да иза свих ствари стоје нумерички обрасци. Он и његови ученици су резоновали да је целокупан свемир пример реда и склада. Да ли онда можда и код свих материјалних ствари постоји нека нераскидива математичка повезаност?

Тумачење бројева се још од Питагориних дана користи за предсказивање будућности и за тумачење снова, као и за помоћ при памћењу. Користе их Грци, Муслимани и припадници хришћанског света. Јеврејски кабалисти су користили један систем нумерологије, такозвану гематрију, и сваком од 22 слова хебрејског алфабета приписали бројчану вредност тврдећи да су пронашли скривена значења у Хебрејским списима.

Савремена нумерологија је нешто слично. Обично су ваше име и датум рођења полазна тачка. Сваком слову вашег имена приписује се бројчана вредност. Сабирајући их с бројевима дана и месеца вашег рођења, нумеролог утврђује ваше кључне бројеве. Затим тим бројевима приписује посебно значење које, како он сматра, пружа комплетну слику о вама — укључујући и вашу личност, подсвесне жеље и вашу судбину.

Нумерологија је можда посебно привлачна због тобожње тачности својих анализа. „Многи почну да верују нумерологији кад открију колико тумачења тих бројева одговарају особама на које се односе“, пише Едвард Албертсон у својој књизи Prophecy for the Millions. Па ипак, за нумерологију се каже да је псеудонаука. Зашто? Има ли разлога да будете сумњичави према њеним тврдњама?

[Оквир⁄Слике на 5. страни]

СКРИВЕНЕ ПОРУКЕ У БИБЛИЈИ?

У својој књизи Библијски код, новинар Мајкл Дрознин тврди да је помоћу компјутерске анализе Хебрејских списа открио скривене поруке. Према његовим тврдњама, тај „код“ је обелоданио речи „атентатор који ће извршити атентат“ заједно с именом Јицака Рабина и то је откривено годину дана пре убиства тог израелског премијера.

Као што се могло и очекивати, Библијски код је довео до многих контроверзи. Један математичар и физичар, Дејв Томас, показао је да резултат компјутерске анализе било ког текста доводи до на изглед тајанствених порука. Анализирајући оно што је Дрознин написао, Томас је дошао до речи „код“, „луцкаст“ и „подвала“. „Скривене поруке могу се свуда наћи“, каже Томас, „док год сте вољни да утрошите време и труд да бисте претраживали огромно подручје вероватноће.“

Пошто има способност неограниченог броја рачунских радњи, компјутер ће вероватно направити неку комбинацију слова која би се могла употребити као неко предсказање. Али то је пука случајност која не доказује да Библија садржи неке скривене поруке. a

[Фуснота]

a За додатне информације видите Кулу стражару од 1. априла 2000, стране 29-31.

[Слика на 4. страни]

Питагора је научавао да све ствари поседују нумеричке обрасце

[Извор]

Courtesy National Library of Medicine