Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за решењима

У потрази за решењима

У потрази за решењима

ОД 1972, преко сто земаља потписале су један међународни споразум којим се забрањује развој, производња и нагомилавање биолошког оружја. Тај споразум, такозвана Конвенција о биолошком и токсичном оружју (BTWC), била је прва конвенција која је забранила целу једну врсту оружја. Грешка је била што у конвенцији није дефинисан начин на који би се могло утврдити да ли се нације придржавају изнесених правила.

Тешко је проверити да ли земље развијају биолошко оружје, будући да се исте технике и сазнања која се користе у мирнодопске сврхе такође могу користити и за развијање биолошког оружја. Та двострука употреба карактеристична за биотехнологију омогућује скривање процеса израде тог оружја у фабрикама и лабораторијама које се на изглед баве законитим грађанским делатностима.

Да би се решиле потешкоће везане за проверу, делегати из различитих земаља су 1995. започели преговоре о једном пуноважном протоколу. Више од шест година разматрали су које би се конкретне мере морале предузети како би се засигурало да се нације придржавају BTWC-а. Тронедељна конференција одржана 7. децембра 2001, на којој је било 144 потписнице споразума из 1972, завршила је нередом. Проблем је био што се Сједињене Државе нису сложиле с најважнијим предлозима о томе како проверити да ли се неко придржава одредби BTWC-а. Допустити особама са стране да проверавају њихове војне и индустријске објекте, изјавиле су Сједињене Државе, изложило би их шпијунажи.

Шта лежи у будућности

Биотехнологија има велики потенцијал и за добро и за зло. Друге важне технологије — металургија, израда експлозива, мотори са унутрашњим сагоревањем, авијација, електроника — нису коришћене само у мирнодопске сврхе већ и у ратне. Да ли ће тако бити и с биотехнологијом? Многи верују да је одговор на ово питање потврдан.

Један извештај из 1999. од Комисије државне безбедности САД навео је: „Појединци као и групе... доћи ће до моћи и утицаја, и многи ће поседовати веома застрашујућа средства за уништење... Биће и већа могућност од ад хок група и појединаца који су често покренути религиозном ревношћу, тобоже ирационалним култним веровањима или узаврелом огорченошћу. Терористи сада могу да користе технологије које су некада могле да користе само велике државе, и да изазову нападе на велике градове унутар земље.“

Премда не знамо шта ће се дешавати у блиској будућности, ипак знамо шта Бог има на уму за људе. Библија обећава да ће доћи време када ће људи на земљи „живети без страха и ништа их неће плашити“ (Језекиљ 34:28). Да бисте сазнали више о том утешном обећању, пронађите Јеховине сведоке у вашем крају или пишите на одговарајућу адресу са 5. стране овог часописа.

[Слика на 10. страни]

Истраживачи раде на средствима за неутралисање антракса

[Извор]

Photo courtesy of Sandia National Laboratories

[Слика на 10. страни]

Конференција о биолошком наоружању, 19. новембар 2001, Швајцарска

[Извор]

AP Photo/Donald Stampfli

[Слике на 11. страни]

Библија обећава време када ће сви људи „живети без страха“