Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како читају са усана

Како читају са усана

Како читају са усана

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

У ЈЕДНОМ јавном парку камером је снимљен разговор двојице осумњичених терориста. Нико није могао да чује шта су причали — па ипак, полиција их је ухапсила и затим су осуђени на више година затвора. Њихов снимљени разговор прочитала је једна жена која чита са усана, а која је била овлашћена као експертски сведок у Британији и описана као „моћно тајно оружје“ британске полиције.

Да бих сазнао више о вештини читања са усана, отишао сам до Мајка и Кристине. Кристина је глува од своје треће године. Касније је похађала школу за глуве, где је научила да чита са усана. Мајк је сам научио да чита са усана и ову вештину је развио након што се оженио Кристином.

Да ли је тешко читати са усана? „Мораш се концентрисати на облик и покрете усана, језика и доње вилице“, каже Мајк. Кристина додаје: „Мораш пажљиво гледати у особу која ти говори и како се твоја способност да читаш са усана развија, тако ћеш запажати изразе лица као и говор покретима.“

Научио сам да је једна од највећих грешака када особа виче или претерано покреће усне док говори. Такво кривљење лица може бити збуњујуће и контрапродуктивно. Када савлада читање са усана, читач може прецизно да одреди чак акценте који су карактеристични за одређена подручја. Али, наравно, све ово није лако! Концерн за слух, једна организација која је специјализована за поучавање читању са усана, сасвим искрено каже: „Читање са усана захтева вежбање, вежбање и опет вежбање.“

Кристина признаје да постоје тренуци када јој је непријатно, јер затекне себе како сасвим несвесно „слуша“ нечији разговор у аутобусу или возу. Све што може да уради јесте да одмах скрене поглед. Међутим, њена вештина може бити и заштита. Кристина више не гледа фудбал на телевизији, јер јој је толико пута било неугодно због речи које је видела да неки играчи изговарају.

Само ће неколицина постићи вештине „тајног оружја“ британске полиције. Али чак и једноставно читање са усана је драгоцена вештина која се може научити када дође до озбиљног губитка слуха.

[Слика на 31. страни]

Кристина

[Слика на 31. страни]

Мајк