Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ми је потребан мобилни телефон?

Да ли ми је потребан мобилни телефон?

Млади питају. . .

Да ли ми је потребан мобилни телефон?

„Јако сам несигурна и раздражљива ако немам мобилни телефон код себе“ (Акико). a

МОБИЛНИ телефони постају све популарнији у многим земљама. Они су практични. Твоји пријатељи и родитељи могу да те нађу било кад и било где — као и ти њих. Већина модела омогућава размену кратких текстуалних порука, што је „најновији начин на који млади удовољавају својој потреби за комуникацијом“, каже лондонски The Times. Постоје чак и мобилни телефони преко којих се можеш повезати са Интернетом и тако имати приступ Web сајтовима и Е-пошти.

Можда га већ имаш или планираш да га набавиш. У оба случаја, могао би да размислиш о следећој изреци: „Свака медаља има две стране.“ Мобилни телефон свакако може бити користан. Међутим, могао би да узмеш у обзир и другу страну медаље, јер ће ти чак и ако одлучиш да га набавиш потпуна свесност његових могућих недостатака помоћи да га мудро користиш.

’Израчунај трошак‘

Исус је навео једно мудро начело о томе да свако треба да „израчуна трошак“ пре него што одлучи да уради нешто важно (Лука 14:28). Да ли се то начело може применити и на мобилне телефоне? Свакако. Додуше, телефон можеш набавити уз веома мали трошак или чак бесплатно. Ипак, 17-годишња Хена се уверила да „рачун може бити изненађујуће велик“. Такође може постојати сталан притисак да имаш и друге опције, као и да купиш скупљи модел. Зато Хироши каже: „Имам посао са скраћеним радним временом и штедим новац да бих сваке године купио нови модел.“ Многи млади раде то исто. b

Чак и ако твоји родитељи пристану да ти плаћају рачун, још увек је важно да узмеш у обзир те трошкове. Један путујући хришћански слуга из Јапана запажа: „Неке мајке раде додатни посао да би својој деци платиле мобилне телефоне, који им можда нису ни били потребни.“ Ти сигурно не би желео да оптеретиш своје родитеље на тај начин!

„Крадљивац времена“

Многи који у почетку не користе пуно телефон могу приметити да им он одузима више времена него што су очекивали — и да им краде време од важнијих ствари. Мика је имала обичај да након оброка дуго седи за столом са својом породицом. „Сада се“, она каже, „након оброка вратимо у своје собе [са својим мобилним телефонима]“.

„Трећина младих који имају између 16 и 20 година од свих облика писане комуникације највише воле текстуалне поруке“, каже лондонски The Guardian. Текстуалне поруке могу бити јефтиније од разговора, али је потребно више времена да би се исписале. Миеко признаје: „Ако ми неко пошаље ’лаку ноћ‘, ја одговорим ’лаку ноћ‘. Онда почнемо да се дописујемо читав сат. Једноставно, чаврљамо.“

Многи корисници мобилног телефона би се прилично изненадили када би застали и сабрали све време које троше на коришћење телефона током једног месеца. Теиџа, која има 19 година, признаје: „Мобилни телефон многима више краде време него што га штеди.“ Чак и ако твоје околности стварно захтевају да га имаш, важно је да знаш колико да га користиш.

Једна млада хришћанка по имену Марја запажа: „Током хришћанских скупова, многи млади шаљу безвезне поруке једни другима. То је тако уобичајено!“ Слично је примећено и код младих који учествују у хришћанској служби. Библија саветује хришћане да искупљују време за духовне активности (Ефешанима 5:16). Заиста је жалосно када се то драгоцено време троши на телефонске разговоре!

Тајни разговори

Марие говори о другој замци: „Пошто позиви стижу директно појединцу, а не на кућу, постоји опасност да родитељи не знају с ким њихова деца разговарају или чак да ли уопште разговарају или не.“ Неки млади користе мобилне телефоне да би склопили тајне везе с младима супротног пола. Неки су се опустили, заобилазећи мерила којих би се иначе придржавали када разговарају с другима. Како?

„Код слања порука, нико не може да прати шта [млади] раде“, каже лондонски The Daily Telegraph. На тебе може утицати то што не видиш и не чујеш особу с којом контактираш. „Неки сматрају да је текстуална порука мање личан начин комуникације“, запажа Тимо. „Неки у поруци могу написати оно што иначе не би смели да изговоре у лице.“

Када је 17-годишња хришћанка Кеико набавила мобилни телефон, многим пријатељима је дала свој број. Ускоро је почела свакодневно да се дописује с једним младићем из скупштине. Кеико каже: „У почетку смо причали само о свакодневним стварима, али онда смо почели да поверавамо своје бриге једно другоме. Створили смо наш мали свет путем мобилних телефона.“

На срећу, њени родитељи и хришћанске старешине су јој помогли пре него што је ситуација постала преозбиљна. Она сада признаје: „Иако су ме родитељи озбиљно упозорили на дописивање са особом супротног пола пре него што су ми купили мобилни телефон, ја сам му писала сваког дана. То није био најбољи начин на који сам могла да користим телефон.“ c

Библија нас саветује да ’задржимо чисту савест‘ (1. Петрова 3:16). То значи да при употреби мобилног телефона, мораш бити сигуран да, како Коичи каже, „немаш чега да се стидиш“, чак и ако неко други види твоје поруке или чује твоје разговоре. Увек се сети да пред нашим небеским Оцем нема тајни. Библија каже: „Нема стварства скривеног пред [Богом], него је све голо и откривено пред очима онога коме морамо положити рачун“ (Јеврејима 4:13). Зашто би онда покушавао да имаш тајне везе?

Постави границе

Ако размишљаш о томе да набавиш мобилни телефон, зашто најпре пажљиво не процениш своје околности да би видео да ли ти је он заиста потребан? Разговарај о томе с родитељима. Неки се осећају попут младе Јене, која каже: „Мобилни телефон је за многе младе превелика одговорност.“

Чак и ако одлучиш да набавиш телефон, важно је да га имаш под контролом. Како? Постави разумне границе. На пример, ограничи број услуга које ћеш користити или време и новац који ћеш потрошити на телефон. Пошто већина телефонских компанија даје детаљан извештај о коришћењу, можда би могао да с родитељима повремено анализираш рачун. Неки радије користе припејд картицу за ограничену употребу.

Такође, пази када и како одговараш на позиве и поруке. Постави сопствена разумна правила. Шинџи објашњава: „Поруке читам само једном дневно и обично одговарам само на оне које су важне. Захваљујући томе, другови су престали да ми шаљу безвезне поруке. Ионако ће ме звати ако је нешто стварно хитно.“ Што је још важније, пажљиво изабери особе с којима ћеш контактирати. Пази коме дајеш свој телефонски број. Примени она иста мерила која увек користиш при избору доброг друштва (1. Коринћанима 15:33).

Библија каже: „Све своје време има... време кад се ћути и време кад се говори“ (Проповедник 3:1, 7). Јасно је да постоји време када и мобилни телефони ’ћуте‘. Наши хришћански састанци и служба су „време“ за обожавање Бога, а не за коришћење телефона. Управе ресторана и позоришта често захтевају од посетилаца да искључе мобилне телефоне. Таквим захтевима удовољавамо с поштовањем. Сигурно да Суверен свемира заслужује барем толико поштовања!

Ако не очекују неки важан позив, многи одлуче да искључе телефон или звоно телефона када учествују у важним активностима. Неки оставе мобилни телефон негде где им неће бити при руци. Уосталом, није ли тачно да се већина порука може прочитати и касније?

Ако одлучиш да набавиш мобилни телефон, буди чврст у одлуци да ти господариш њиме, а не он тобом. Очигледно је потребно да будеш опрезан и да задржиш исправан редослед приоритета. Библија нас охрабрује: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). Ако одлучиш да набавиш мобилни телефон, буди одлучан да га разумно користиш.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b У вези с ваншколским пословима можеш погледати чланак „Млади питају — шта има лоше у зарађивању новца?“ у издању Пробудите се! од 22. септембра 1997.

c Редовни разговори или размена порука преко телефона са особом супротног пола може бити једна врста забављања. Можеш погледати чланак „Млади питају — шта има лоше у томе да међусобно разговарамо?“ у издању Пробудите се! од 22. августа 1992.

[Слике на 20. страни]

Неки млади имају тајне везе преко мобилног телефона