Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када мали пропусти прерасту у катастрофе

Када мали пропусти прерасту у катастрофе

Када мали пропусти прерасту у катастрофе

ДАНА 6. јула 1988, на нафтној платформи Пајпер Алфа у Северном мору која се налази близу обале, радници су поправљали једну пумпу, али нису довршили посао. Пошто о томе нису обавестили остале раднике, следећа смена је укључила пумпу. Избио је пожар. Високо изнад воде, немајући где да побегну, 167 радника је погинуло.

Дванаест година касније, 25. јула 2000, са аеродрома Шарл де Гол у Паризу, полетео је суперсонични конкорд. Док је авион убрзавао, парченце титанијума с писте проузроковало је пуцање гуме што је онда довело до пуцања резервоара у крилу. Гориво је исцурело у моторе с леве стране, смањујући им снагу и правећи 60 метара дуг пламени језик. После отприлике два минута, авион се срушио на један хотел и погинули су сви путници и чланови посаде као и неки људи на земљи.

Осврћући се на овакве несрећне случајеве, у својој књизи Inviting Disaster — Lessons From the Edge of Technology Џејмс Чајлс каже: „У нашем новом свету, окруженом машинама које повремено подивљају, треба да признамо да сада због обичних грешака настају невероватне штете.“ Разматрајући Чајлсову књигу, часопис Science каже: „Изузетан, убрзан напредак науке и технологије у протеклих неколико стотина година постао је узбудљив. Ствара у нама осећај скоро неограничене могућности за разумевање физичког света и манипулисање њиме. [Али] нема разлога да замишљамо како сада мање грешимо него раније.“

У вези са све опаснијим технологијама, Science наводи: „Чак је и мали ризик [или грешка] и сувише велик. За овакве технологије, морамо инсистирати на савршенству.“ Али, да ли ранија људска искуства указују на то да је савршенство достижно? Никако! Према томе, катастрофе једне или друге врсте које настају због грешака без сумње ће се и даље дешавати.

Али, оне неће вечно трајати. Богобојазни људи могу очекивати будућност када живот неће бити трагично прекинут због људских пропуста или ограничења. Зашто? Зато што ће Бог помоћу своје небеске владавине Краљевства уклонити све узроке смрти, туге и бола (Матеј 6:9, 10; Откривење 21:3, 4).

[Извор слике на 31. страни]

AP Photo/Toshihiko Sato