Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко ће донети трајни мир?

Ко ће донети трајни мир?

Ко ће донети трајни мир?

ЗАШТО Бог не услишава молитве за мир које упућују вође разних религија у свету? Библија нуди запањујућ одговор. Није тачно да Бог није заинтересован за мир — он жели да буде мир далеко више него што то желе свештеници који се моле за њега. У ствари, Бог је већ извршио одређене припреме за остварење светског мира. Он је већ предузео одлучне кораке ка том циљу. Своје намере је јасно саопштио човечанству. Међутим, трагедија је у томе што религије света у великој мери игноришу оно што Бог каже.

Бог је још давно обећао ’семе‘, то јест једног владара кога Библија постепено разоткрива, пружајући све више и више детаља о његовом идентитету (1. Мојсијева 3:15; 22:18; 49:10ДК). Пророк Исаија, познат по изванредним пророчанствима о Месији, написао је да ће тај проречени Вођа бити „Кнез мира“ над земљом и да ће под његовом владавином ’мир бити бескрајан‘ (Исаија 9:6, 7). Као небески Владар, он ће интервенисати и уништити зло и затим земљу претворити у рај, у ком неће бити неправде, болести, сиромаштва нити смрти. Владаће мир и вечни живот (Псалам 72:3, 7, 16; Исаија 33:24; 35:5, 6; Данило 2:44; Откривење 21:4). Кад ће се то десити?

Светски мир на домаку

Исус је својим ученицима рекао да ће пре краја овог злог света и настанка новог људског друштва уследити необичан низ догађаја који ће уздрмати свет и за који ће бити карактеристично да ће се дешавати у току једног истог доба (Матеј 24:3, 7-13). Многи од тих догађаја — да поменемо рецимо ратове, несташице хране, земљотресе — појављивали су се повремено у сваком времену. Међутим, никада нису харали светом у исто време и на глобалном нивоу као у нашем добу. Такође, последице таквих невоља су далеко разорније него раније зато што је наша планета данас много гушће насељена.

Још нешто што је Библија предвидела јесте човеково уништавање животне средине (Откривење 11:18). Поред тога, пре него што дође крај, треба да се обави једно дело упозоравања широм света, то јест проповедање ’добре вести о краљевству‘. Данас Јеховини сведоци спроводе то дело широм света (Матеј 24:14).

Испуњење поменутих пророчанстава значи добру вест за верне људе. Проречени нови свет потпуног мира је на домаку! Он ће загарантовати потпуни и коначан нестанак мржње и тероризма. Библија објашњава: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9).

Молитве које Бог слуша

Молитва Богу ни у ком случају није неки бесмислен чин нити испразна церемонија. У Библији се за Јехову каже да он ’слуша молитве‘ (Псалам 65:3). То значи да он у сваком тренутку слуша небројено много молитви које му упућују искрени људи на земљи. Међутим, да ли постоје неки захтеви који се морају испунити да би он услишио молитве? Библија наводи да искрени људи који сазнају библијске истине о Богу треба да реагују тако што ће постати „прави обожаваоци“ који га обожавају „духом и истином“ (Јован 4:23). Молитве оних који не поштују његове жеље он не признаје: „Ко одвраћа ухо своје да не чује [Божјег] закона, и молитва је његова мрска“ (Приче Соломунове 28:9ДК).

Трагично је што данас многе верске вође нити поучавају друге о томе да Бог има намеру да оствари мир, нити се моле за то. Уместо тога, они се моле да људске владавине реше те проблеме, иако Божја Реч отворено каже да „пут човека није њему у власти“ (Јеремија 10:23).

Проречено је да ће се у „потоње време“, то јест у наше доба, они који воле мир стицати ка симболичној ’гори Јеховиног дома‘ — то јест ка правом обожавању. Они ће извршити велике промене у свом животу: „Од мачева својих коваће раонике и српове од копаља својих; неће више народ мач на народ вадити нити ће се више боју учити“ (Исаија 2:2-4).

Да ли иједна група обожавалаца настоји да живи у складу с овим речима? Или једноставно све религије само причају о миру док подупиру ратове? Следећи пут кад сретнете неког од Јеховиних сведока, позивамо вас да поразговарате с њима о миру и да сазнате која религија поучава људе да буду мирољубиви са свима.