Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Најразорнија пандемија у људској историји‘

’Најразорнија пандемија у људској историји‘

’Најразорнија пандемија у људској историји‘

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ

„Ниједан рат на лицу земље није био толико разоран као што је то пандемија сиде“ (АМЕРИЧКИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР КОЛИН ПАУЕЛ).

ПРВИ званични извештај о сиди (синдрому стечене имунодефицијенције) појавио се јуна 1981. „Нико од нас ко се тада бавио проблематиком сиде није могао ни помислити да ће доћи до епидемијских размера“, каже Питер Пијо, извршни директор Удруженог програма Уједињених нација за борбу против ХИВ-а/сиде (UNAIDS). Сида је у року од 20 година постала највећа досадашња пандемија, а све указује на то да ће наставити да се шири.

Процењује се да је преко 36 милиона људи заражено ХИВ-ом (вирусом људске имунодефицијенције), а да 22 милиона умире од последица сиде. a Широм света у 2000. години од сиде је умрло три милиона људи — што је највећи укупни годишњи износ откако је ова епидемија почела — и то упркос коришћењу антиретровирусних лекова, посебно у богатијим земљама.

Инвазија сиде у Африци

Супсахарска Африка, која у просеку има 25,3 милиона заражених, постала је епицентар ове пандемије. Само на овом подручју, у 2000. години је умрло 2,4 милиона људи од последица сиде, што је 80 посто од укупног броја у свету. Сида је на тим просторима водећи узрок смрти. b

Јужна Африка има већи број заражених од било које друге земље у свету, око 4,7 милиона људи. Тамо се сваког месеца роди 5 000 новорођенчади заражених ХИВ-ом. У свом говору на 13. међународној конференцији о сиди која је одржана јула 2000. у Дурбану, бивши председник Јужне Африке Нелсон Мандела је рекао: „Шокирало нас је сазнање да ће у Јужној Африци сваки други омладинац, то јест половина, умрети од сиде. Најстрашније од свега тога је што су се те заразе о којима нам говоре статистички подаци, и људска патња која иде уз њих... могле, и могу спречити.“

Рапидно ширење сиде у другим земљама

Стопа по којој се ова зараза шири такође рапидно расте и у Источној Европи, Азији и на Карипским острвима. Крајем 1999. број заражених у Источној Европи био је 420 000. До краја 2000, тај број је оквирно речено порастао на 700 000.

Једна анкета у шест великих америчких градова открила је да млади хомосексуалци представљају 12,3 посто од укупног броја заражених ХИВ-ом. Поред тога, само је 29 посто оних који су били ХИВ позитивни знало да су заражени. Епидемиолог који је водио ову анкету је рекао: „Били смо тако потресени када смо сазнали да је од тих ХИВ позитивних мушкараца само мали број њих знао да су заражени. То значи да особе које су недавно заражене преносе тај вирус, а да тога нису ни свесне.“

На једном састанку стручњака о сиди, одржаном у мају 2001. године у Швајцарској, та болест је названа „најразорнијом пандемијом у људској историји“. Као што је речено, рапидно ширење сиде посебно је озбиљно у супсахарској Африци. Наш следећи чланак осмотриће зашто.

[Фусноте]

a Просеци које је објавио UNAIDS.

[Истакнути текст на 3. страни]

„Најстрашније од свега тога је што су се те заразе... и људска патња која иде уз њих... могле, и могу, спречити“ (НЕЛСОН МАНДЕЛА).

[Слика на странама 2, 3]

Многи који су заражени ХИВ-ом не знају да су заражени

[Извор слике на 3. страни]

UN/DPI Photo 198594C/Greg Kinch