Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Уживајте у зевању!

Још нерођена беба почиње да зева у материци већ после 11 недеља од зачећа, објашњава шпански недељник Salud. Очигледно већина сисара, као и неке птице и гмизавци, такође имају ову аутоматску реакцију. Иако тачан разлог због чега зевамо још није утврђен, истраживачи примећују да је зевање обично пропраћено протезањем. Ти покрети, примећују истраживачи, „осим што повећавају крвни притисак и број откуцаја срца, опуштају мишиће и зглобове“. Када зевање заустављамо скупљајући уста, онда спречавамо пропратне корисне ефекте. На тај начин, поменути тим истраживача препоручује да ако то околности допуштају, „природно растегнемо своју вилицу и мишиће лица“ док зевамо. Никад се не зна — добар зев може и те како улепшати дан!

Боровница сузбија инфекцију

„Сок од боровнице има дугу и славну прошлост“, наводи лондонски The Times. „Био је веома познат и као лек и као пиће међу староседеоцима Америке [и] користили су га амерички морепловци да би спречили појаву скорбута.“ Богат витамином Ц и антиоксидансима, „сок од боровнице такође има и антимикробна својства, што је посебно делотворно у сузбијању инфекција уринарног тракта“. Али то није због дејства сока на киселост урина, као што се раније мислило. Уместо тога, као што наводи The Times, то је због супстанци у соку које „не допуштају бактерији E. coli [узроку већине инфекција, укључујући и циститисе] да се залепи за зид уринарног тракта, тако да се бактерија спере пре него што настане инфекција“. Истраживачи су такође открили да сок од боровнице може да умањи последице обољења десни.

Заштита мозга код оних који су имали инфаркт

„Према двема иноваторским студијама, снижење телесне температуре за само неколико степени код пацијената који су доживели инфаркт значајно смањује опасност од смрти као и од оштећења мозга које би уследило“, наводи један извештај из канадских новина Toronto Star. Једна студија која је обухватала пет европских земаља и још једна студија у коју је била укључена и Аустралија открила је да су се пацијенти који су били благо расхлађени боље опоравили у погледу неуролошких и когнитивних функција. Приликом доласка у болницу телесна температура код оних који су имали инфаркт а били су у коми, смањена је на 33 степена Целзијуса и помоћу расхладних уређаја и пакетића леда одржавана је тако 12 до 24 часа. Према кардиологу Бет Абрамсон, та јефтина, једноставна терапија смањује „потребу мозга за кисеоником док истовремено успорава и хемијске процесе који убијају мождане ћелије“, наводи Star. „Та техника расхлађивања изгледа тако добро функционише да се лекари у Канади, Сједињеним Државама, Аустралији и Европи залажу да се та пракса рутински користи у лечењу свих болничких пацијената који доживе инфаркт.“

Забрањено регрутовање деце

„Један споразум којим се забрањује регрутовање деце ступа данас на снагу, крунишући десетогодишње међународне напоре да се сузбије један од главних узрока кршења људских права у свету“, навео је један новински извештај Уједињених нација од 12. фебруара 2002. Тај Изборни протокол који је потписало 96 земаља, „утврђује да ниједна особа испод 18 година неће бити принудно регрутована и зато су државе обавезне да добровољно регрутовање не допусте испод барем 16 година“. Процењује се да „пола милиона деце тренутно служи у државним оружаним снагама, паравојним формацијама и наоружаним групама у 85 земаља широм света; од тога више од 300 000 њих активно учествује у борбама у преко 35 земаља“. Према Web-страни новинске службе УН, многа од те деце бивају отета и „претучена или убијена ако покушају да побегну. Девојчице су посебно осетљиве, зато што су често сексуално злостављане“.

Лекови и старије особе

„Особе преко 60 година старости узимају у просеку три различита лека, што је троструко више него млади“, наводи се у немачком часопису Der Spiegel. „Међутим, ризик од интеракције [лекова] и с тим повезане последице нежељених ефеката, драстично се повећавају с повећањем броја лекова.“ Још једна потенцијална опасност јесте што „породични лекари... често не узимају у обзир смањену функцију бубрега код старијих особа“. Последице тога су накупљање лекова у телу. Отуда „одговарајућа доза за 40-годишњака може отровати 70-годишњака“, објашњава Der Spiegel. „Многи стари људи чак погоршавају ствари тиме што не пију довољно течности.“ Сама дехидрација, додаје овај извештај, може довести до нежељених ефеката који су слични онима кад се користе лекови као што су аналгетици, средства за смирење и лекови против високог крвног притиска. Симптоми могу бити конфузија, делиријум и краткотрајне вртоглавице, које се често приписују самој старости.

Погубни екстази

Од 10 особа које одлазе на целовечерње журке зване рејвови, девет користи дрогу базирану на амфетамину, такозвани екстази, извештавају шпанске новине El PPaís. Недавно су два младића умрла због превелике дозе екстазија на једном рејву у Шпанији. „Дрога је стално у оптицају“, каже један пријатељ преминулих. Због чега млади користе ову врсту дроге? Због притиска вршњака и привременог осећаја блискости и самопоштовања који екстази ствара. Млади често мешају екстази с другим дрогама као што су хашиш и кокаин или са алкохолом, а све то повећава опасне нежељене ефекте. Поред губитка памћења и депресије, екстази може довести и до ’респираторних проблема, церебралне хеморагије па чак и смрти‘, износи се упозорење у шпанском Државном програму за борбу против дроге.

Псовке на радном месту

Непристојан говор постаје уобичајен на многим радним местима, извештава монтреалски The Gazette (Канада). Неки стручњаци тврде да псовање повећава стрес на радном месту. Карен Харлос, професорка организационог понашања на Универзитету Макгил запажа: „Уколико је псовање део негативног критицизма, онда може имати штетно дејство на продуктивност радника, његов осећај самопоштовања односно на његово здравље.“ Према том листу „шеф обично поставља пример“ на радном месту који други онда опонашају. Уколико вас такав говор узнемирава, The Gazette предлаже да прво приђете „особи која је претерала и пристојно је замолите да не користи увредљиве речи у вашем присуству“.

Кућни послови су добре вежбе

Може ли се за усисавање, прање прозора и гурање дечјих колица рећи да су здраве вежбе? Одговор је потврдан, како наводи једна недавна студија спроведена на Универзитету Квинсленд у Аустралији. Седам мајки које имају децу испод пет година старости истраживачи су опремили анализаторима протока ваздуха да би измерили проток кисеоника током њихове дневне рутине, објашњава један извештај у новинама The Canberra Times. Према тим истраживачима „открића указују да се неки кућни послови обављају интензитетом који је довољан да особа има здравствених користи“. Професорка Венди Браун открила је да су „кућни послови које обављају жене били отприлике једнаки умереним вежбама као што су брзо ходање, вожња бициклом или пливање“, запажа тај извештај. „То је само прелиминарно истраживање“, рекла је Браунова, „али сигурно је да за жене које су цели дан на ногама не можете рећи да су неактивне.“

Љуспице пиринча појачавају издржљивост бетона

„Истраживачи предвиђају револуцију у грађевинској индустрији“, наводи бразилски Jornal da USP, „када ће грађевине трајати дуже и одолевати времену и окружењу. То је могуће због нове врсте цемента коју су направили истраживачи на Инжењерском факултету при Универзитету Сао Пауло“ у Бразилу. Ти научници су помешали силицијум-диоксид из праха љуспица пиринча са обичним цементом и добили су изузетно гладак производ изврсног квалитета. Такав бетон је мање порозан, отпорнији на загађење и временске прилике, и барем три или четири пута јачи од стандардног бетона. На тај начин научници могу смањити величину потпорних стубова и за 30 посто, „али ће они бити са сличном носивошћу што ће значити више простора, лакше конструкције, краће време изградње, ниже трошкове грађевинског материјала, мање радне снаге“, наводи Jornal da USP. Широм света годишње се произведе око 80 милиона тона љуспица пиринча и на тај начин настаје око 3,2 милиона тона силицијум-диоксида.