Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Све чешћа употреба простачког говора

Многи из Северне Америке су забринути што „губе битку за очување учтивости“, наводи један чланак у новинама The Toronto Star. То се посебно види у „све већој прихваћености псовки“. Према П. М. Форнију, директору пројекта о учтивости на Универзитету Џон Хопкинс, вулгаран речник је сада толико присутан да многи млади мисле како је то у реду, а већина одраслих изгледа то и не примећује или их чак није ни брига. Ове новине извештавају да према професору Тимотију Џеју, „деца почињу да користе ружне речи већ од прве године, када почињу да упијају речи које чују од својих родитеља и с телевизије“. Прикупљени подаци једне спроведене студије откривају да „ружне речи представљају 10 посто речника одраслих кад су на послу, а 13 посто речника у слободно време“. Један други статистички податак који су навеле горе поменуте новине открива да се у Сједињеним Државама „од 1989. до 1999. коришћење прљавог језика на телевизији повећало више од 500 пута“.

Како успаване чиопе одржавају свој положај

Чиопе не само што спавају у лету већ успевају и да остану на свом подручју, а да их ветар не однесе. Да би сазнали како то чине, орнитолози Јохан Бекман и Томас Алерстам с Лундског универзитета у Шведској користили су радар да би пратили њихова кретања ноћу. У немачком научном часопису Bild der Wissenschaft, ови истраживачи су изнели запажање по ком код чиопа постоји известан образац летења који их одржава у њиховом положају. Ове птице се успињу на велику надморску висину, чак и до 3 000 метара, а онда лете дијагонално ка ветру, редовно мењајући правац сваких неколико минута. Тај ритмички образац им омогућава да се крећу тамо-амо над својим подручјем. Међутим, примећено је да при малој брзини ветра чиопе круже док спавају.

„Болест коју не морамо имати“

„Остеопороза је болест коју не морамо имати“, наводи аустралијски The Sun-Herald. „У великој мери се може спречити. Међутим, предвиђа се да ће до 2020. сваки трећи болнички пацијент бити жена с неким преломом.“ Један извештај организације Остеопороза у Аустралији показује да је ова болест, услед које кости постају порозне и ломљиве, „распрострањенија од високог нивоа холестерола, алергија или обичне прехладе. Трошкови које она изискује су већи него што су трошкови који настају услед дијабетеса или астме. А стопа смртности код жена с преломом кука већа је него код свих случајева рака код жена.“ Према професору Филипу Самбруку, процењује се да ће у Аустралији половина жена и трећина мушкараца током свог живота имати неки прелом услед остеопорозе. „Најбоља одбрана“, наводи овај лист, „јесте изградити што бољу коштану масу у прве три деценије живота путем вежби и уношења довољне количине калцијума.“ Ризик од остеопорозе се може увелико смањити избегавањем пушења и претераног узимања алкохола или кофеина. У корисне навике улазе и редовно вежбање и узимање хране богате калцијумом и витамином Д.

„Светац“ који развезује чворове

„Однедавно су веома популарни свети Јуда Тадеус, заштитник пропалих планова; света Рита, заштитница очајника; света Хедвиг, заштитница оних који су у дуговима и свети Експедитус, заштитник хитних случајева“, бележе новине Veja. Међу бразилским католицима сада је последњи „светац“ који је стекао популарност „наша Госпа која одвезује чворове“. Ова необична титула потиче са слике која виси у једној капели у Аугзбургу у Немачкој, на којој је приказана Девица Марија како одвезује чворове с неког канапа. Промовисале су је медијске личности и „наша Госпа која одвезује чворове“ задобила је многе поборнике који траже њену помоћ да би размрсили своје „замршене“ здравствене, брачне и новчане проблеме. Ово је истовремено довело и до уносне трговине медаљонима, бројаницама, ликовима и налепницама за аутомобиле. „Ово лудило око ’развезивања‘ није ништа лоше, али неће дуго трајати“, предвиђа Дарси Ничиоли, управитељ највећег католичког светилишта у Бразилу.

Јеванђеље у свемиру

Док научници још увек дебатују о могућности постојања живота у свемиру, извештавају новине Berliner Morgenpost, у ватиканском опсерваторију свештеници су дошли до закључка да „становници на Земљи нису једини које је Бог створио у свемиру. Бог је такође створио и ванземаљце“. Као што је објаснио Џорџ Коин, директор овог опсерваторијума, „свемир је једноставно превелик да бисмо били сами у њему“. Да би Јеванђеље дошло и до тих ванземаљаца, неколико манастира је послало Нови завет у свемир у облику кодиране поруке. Оно што би Ватикан следеће волео да сазна, каже се у овим новинама, јесте „да ли се Христ показао и на другим планетама“. И, додаје Коин, „да ли је Исус Христ такође спасао становнике тих планета“.

Подешавање „судњег дана“

Директори The Bulletin of the Atomic Scientists померили су казаљке чувеног Сата судњег дана „две минуте напред, на седам минута до поноћи“, извештава париски дневни лист International Herald Tribune. На ову акцију покренула их је „забринутост због застоја у напорима око разоружања, безбедности постојећих нуклеарних залиха и тероризма“. Од како је пуштен у рад 1947. године, тај сат — симбол тога колико је свет близу нуклеарног уништења — подешаван је 17 пута. После распада Совјетског Савеза 1991, казаљке су биле враћене на 17 минута до поноћи, али су током година казаљке померане ближе поноћи. Последњи пут је то урађено 1998. и то са 14 на 9 минута до поноћи. Од тада је размонтирано само 3 000 комада нуклеарног оружја, а 31 000 се и даље налази у рукама нуклеарних сила.

Швајцарска одлучила да приступи УН

„Гласањем на нивоу целе земље, неутрална Швајцарска је уз веома малу разлику у гласовима одлучила... да иза себе остави деценије изолованости и да постане чланица Уједињених нација“, извештава The New York Times. Да би Швајцарска постала 190. чланица ове организације, потребно је да Генералној скупштини УН достави формалну молбу. Кад је Швајцарска последњи пут гласала за чланство 1986. године, тај предлог је огромном већином одбијен, „и то због страхова да би се могла компромитовати традиционална неутралност те земље“. Шта је довело до ове промене? „Иако је европско седиште УН у Женеви и иако је Швајцарска активна у многим њеним организацијама, влада је страховала да би стално опирање да постане чланица, политички и економски уздрмало Швајцарску и поткопало њене посредничке напоре у сукобима на удаљеним подручјима“, наводи Times. Изгледа такође да Швајцарска настоји да поправи слику о себи након што је недавно обелодањено да је Швајцарска банка сакрила банковне рачуне жртава холокауста и да је с границе вратила многе избеглице које су покушавале да побегну из нацистичке Немачке.

Погубни стероиди

Процењује се да у Пољској „око 60 посто оних који се баве боди-билдингом користе стероиде“, извештава пољски недељник Wprost. Тинејџери између 17 и 18 година почињу да их користе на почетку године, „како би до јуна могли показати мишиће на отвореним базенима“. Иако се стероиди „могу купити у скоро свакој теретани“, они су опасни за тело. „Стероиди не уништавају само јетру већ и мишиће“, каже професор Јануш Науман с Медицинског универзитета у Варшави. Други нежељени ефекти подразумевају проблеме с кожом и косом, хиперактивност, агресивно понашање и забрињавајуће емоционалне поремећаје. Неки нежељени ефекти коришћења стероида настају тек после доста година. Примера ради, у случају „атлета из [бивше] Источне Немачке, где су допинзи у великим количинама коришћени у 1950-им, последице по здравље су се могле приметити тек 1970-их и ’80-их“, каже Науман. Поред тога, додаје Wprost, коришћење стероида „повећава могућност коришћења хероина и других дрога“.