Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је летење још увек безбедно?

Да ли је летење још увек безбедно?

Да ли је летење још увек безбедно?

ЧЕТИРИ путничка авиона отета. Четири се срушила. Уништавање чувених зграда. Слика путничког авиона 767 како удара у једну од Кула близнакиња, стално је изнова приказивана на ТВ-у.

Напади 11. септембра 2001, увели су нас у једну мрачну нову еру терористичких напада. Авио-компаније су постале средство за убијање људи, а авиони су постали запаљиве бомбе.

Због тога се појавила нова врста уплашених путника, оних који су се некада осећали безбедно али су сада пуни зебње због могућих терористичких напада. Осим тога, после 11. септембра низ нетерористичких смртоносних авионских несрећа код многих је повећао страх од летења.

Мора се признати да је путовање авионом луксуз који милиони широм света себи не могу приуштити. За друге је то, међутим, уобичајена обавеза. За оне чији посао захтева многа пословна путовања, авионски превоз је нешто неизбежно. Хришћански мисионари и слуге често морају да лете далеко до својих додела и назад. Чак је и за сиромашне људе авион понекад једино погодно превозно средство за време неког хитног медицинског случаја. Ту су и хиљаде пилота и чланови посаде који живе од летења.

Пре него што крену из куће, многи путници, који су можда и сами напети, морају умирити узнемиреног брачног друга и уплашену децу. И док поласци који су некада били рутински постају права мука, путници се питају да ли је летење и даље пожељан начин путовања.

У вези с тим, Пробудите се! је разговарао са стручњацима за обезбеђење, авионским особљем, службеницима авио-компанија и радницима за одржавање авиона. Сви се изгледа слажу у следећем: иако је летење и даље један од најбезбеднијих начина путовања, нове претње захтевају и нове мере повећане безбедности путника.

Наредни чланци ће говорити о изазовима који су у то укључени, и шта ви лично можете урадити да бисте повећали своју безбедност и удобност док летите.