Пређи на садржај

Пређи на садржај

Запазите конструкције у природи

Запазите конструкције у природи

Запазите конструкције у природи

ДОК лагано шета природом, већина нас запажа природне лепоте. То може да буде бокор цвећа, шаренкаста птица, величанствено дрво или задивљујућ пејзаж. Многи овакву лепоту приписују Створитељу или Врхунском Дизајнеру.

Можда мислите да сложене конструкције у природи могу открити само научници. Међутим, да бисте уочили конструкције у природи, није вам потребна компликована научна опрема. Све што вам треба је оштро око, мало маште и смисао за лепоту и облик. Можда ће вам требати и један поглед изблиза на познате ствари које вероватно узимате здраво за готово.

Једна од најпростијих конструкција је спирала. Она се може видети у обичним предметима које прави човек, као што су котур конопца или вадичеп. Међутим, много елегантније спирале можете видети код морских шкољки или шишарки. Ако пажљиво посматрате средиште сунцокрета, опет ћете уочити облик спирале. Мање уочљиви спирални облици красе средиште руже и паукове мреже.

Погледајте изблиза паукову мрежу. Паук прво прави главне носеће нити своје мреже, нешто попут жбица на точку. Затим почиње од центра да повезује ове нити помоћу лепљиве свиленкасте нити. Обилазећи укруг, паук плете кругове све док не заврши мрежу. Те кружне нити које се стално шире образују спиралу.

Друга интересантна конструкција у природи је окце. Окца се могу видети на крајње необичним местима — на птичјем перју, на лептировим крилима или чак на рибљој крљушти. Научници указују на то да окца могу да помогну при парењу, да заварају нападача или да одбију нежељену пажњу. Паун је можда најпознатији пример животиње која има окца, и његово парадирање приликом удварања је једно од чуда природе. Александар Велики је био толико импресиониран пауновом лепотом да је захтевао да ова птица буде под заштитом широм његовог царства.

Такође су познати и облици круга и лопте. Златни колут залазећег сунца или пун месец сребрне боје редовно изазивају наше дивљење. Многи цветови из породице белих рада имају изглед сличан сунцу, са жутим средиштем и зракастим латицама разних боја. Златно „око“ ових широко распрострањених цветова нуди обиље нектара који привлачи лептире готово као што златна обала привлачи туристе.

Пошто је лопта најекономичнији облик за паковање, воће и бобице често имају облик лопте разних величина и боја. Њихове живе боје привлаче птице, које разносе њихово семе у замену за укусан оброк.

Наравно, спирале, окца, кругови и лопте су само неки примери многих облика које налазимо у природи. Иако неки имају специфичну намену, други можда служе као украс или камуфлажа. Шта год да је случај, потражите их и уживајте у њима.

[Слика на целој 26. страни]