Пређи на садржај

Пређи на садржај

Предузети мере безбедности

Предузети мере безбедности

Предузети мере безбедности

ЛЕТЕТИ 11 000 метара изнад земље може за неке бити застрашујуће искуство. Може изгледати као супротстављање закону природе. Док се стандарди што се тиче обезбеђења и поузданости ваздушног саобраћаја повећавају, могуће опасности од брзог летења кроз атмосферу унутар једне металне „капсуле“ постају минималне. Међутим, с времена на време сурова реалност нас подсети да до несреће ипак може доћи.

Изборити се са страхом

Упркос оваквој реалности, човек још од памтивека има жељу за летењем. Десет векова пре Христа, краљ Давид је написао: „Ох да су ми крила голубиња па да одлетим и починка нађем!“ (Псалам 55:7). Као што је већ показано, савремена технологија учинила је летење једним од најбезбеднијих начина транспорта. Наравно, оно није савршено. Ништа на овом свету није савршено сигурно нити у потпуности предвидиво.

То је важно да имамо на уму уколико нам је тешко да рационално реагујемо када су ствари у туђим рукама. Неки могу размишљати овако: ’Што имам већу контролу над ситуацијом, то је она мање страшна.‘ Ако је то тако, таквим људима може бити тешко када имају веома мало или нимало утицаја над нечим. Авионски превоз је једна од таквих ситуација.

Упркос напорима да се повећа безбедност летења, нема места за безбригу. Сви који су укључени у ваздушни саобраћај могу да сарађују на минимизирању потенцијалних опасности у погледу безбедности. Па ипак, стручњаци упозоравају на текуће претње. Једна мудра библијска изрека каже: „Паметна особа унапред види опасност и предузима мере предострожности“ (Пословице 22:3, New Living Translation). Мудро је признати да ризик постоји у практично свакој активности. Гледајући то у реалном светлу, запамтите да летење захтева исте разумне мере предострожности које бисте предузели да се заштитите и у другим ситуацијама.

Они који често лете лакше се сналазе када је у питању путовање авионом у овим тешким временима. То је зато што су редовни путници обично навикли на аеродроме и авионе за разлику од других путника. Сличну навикнутост и смиреност можете имати и ви ако следите неколико једноставних корака који су описани у пропратним оквирима.

Кретати се без тешкоћа

Иако контролни пунктови пружају неопходне услуге, неки путници, посебно они који журе, склони су да на њих гледају као на сметњу. Имајући на уму повећано обезбеђење на већини аеродрома, можда бисте желели да примените следеће предлоге за лакши пролазак.

◼ Дођите рано. Ако испланирате да имате доста времена на аеродрому, онда не морате да журите, можете да се опустите и избегнете стрес везан за изненадне или незгодне ситуације.

◼ Када бирате авио-компанију, обратите се оној којом путују пословни људи. Они су искусни путници, имају мало пртљага и желе да се брзо крећу.

◼ Пре него што станете на пролаз с детектором за метал, одвојите ствари које мислите да би могле активирати аларм. Ту спадају кључеви, новчићи, накит и мобилни телефони. Дајте их службенику док се припремате да прођете кроз тај пролаз.

◼ Поставите торбе и ручни пртљаг што хоризонталније на конвејер за пртљаг; ако особа иза монитора с рендгенским зрацима види неки нејасан обрис, може од вас затражити да отворите пртљаг или да га још једном ставите на траку.

◼ Реците службенику за било који предмет за који мислите да би могао привући пажњу, као на пример стара сребрна мандолина од ваше баке. Пошто службеник буде задовољан вашим разумним објашњењем у вези с необичним обликом који види на монитору, мања је вероватноћа да ће инсистирати да га прегледа. Уколико стварно журите, унапред отпакујте ту ствар и замолите за ручно прегледање.

◼ Уколико се зачује аларм, будите спремни на сарадњу и одмах пружите објашњење. Уколико службеник зна да је аларм изазвао неки издвојени предмет, а ту је и партнер с ручним детектором, послаће вас код њега.

◼ Сигуран начин да пропустите лет јесте да се шалите у вези с отмицом или бомбом. Поред тога што ће вас аеродромско обезбеђење ригорозно претрести, можете бити оптужени и за прекршај.

Безбедан лет!

Да ли је могуће безбедно летети? Јесте. Без обзира који лет изабрали, ваше шансе да безбедно стигнете су огромне. Уколико сумњате, истражите податке о безбедности авио-компаније коју планирате да користите. Задржите на уму да је упркос авионским несрећама, летење и даље један од најбезбеднијих начина транспорта.

У међувремену, сви можемо очекивати време безбедности, сигурности и поверења под Божјом владавином над целом земљом. У том мирољубивом и богобојазном људском друштву неће бити места за било кога ко би био претња људским животима. Људи ће бити „сигурни и безбедни без страха од несреће“ (Пословице 1:33Holy Bible — Contemporary English Version) a.

[Фуснота]

a Сличне чланке можете пронаћи и у следећим издањима „Шта се чини да би путовање авионом било безбедније“, у Пробудите се! од 22. септембра 2000; „Безбедно летите!“ у Пробудите се! од 8. септембра 2000; „Шта је све потребно да би они и даље летели?“ у Пробудите се! од 8. септембра 1999; „Колико су авиони безбедни?“ у Пробудите се! од 8. марта 1999.

[Оквир⁄Слика на странама 10, 11]

НЕКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ МЕРЕ

Користите директне летове. Већина несрећа се деси током полетања, успињања, спуштања или слетања. Директан лет смањује изложеност овим најопаснијим фазама лета.

Изаберите већи авион. Авион с преко 30 путничких места углавном је конструисан и регистрован по строжим прописима него мањи авион. Поред тога, у ретким случајевима озбиљне несреће, путници у већем авиону имају веће шансе да преживе.

Обратите пажњу на инструкције пре полетања. Иако се те информације стално понављају, места најближих излаза у хитним случајевима могу се разликовати у зависности од авиона и места где седите.

Не стављајте тешке ствари у преграду за ручни пртљаг изнад главе. Преграде за ручни пртљаг изнад главе можда не могу да држе веома тешке предмете током турбуленције. Зато ако носите нешто што би било тешко да подигнете у ову преграду, боље да то предате са осталим пртљагом.

Вежите појас док седите. Ако вежете појас док седите то вам пружа додатну заштиту која би вам могла бити потребна ако авион неочекивано наиђе на турбуленцију.

Слушајте особље авиона. Првенствени разлог због чега су они у авиону јесте безбедност, зато ако вас неко од њих замоли да нешто урадите, прво то урадите па онда питајте зашто.

Не носите никакве опасне супстанце. Списак недозвољених опасних материја веома је велики, али здрав разум треба да вам каже да у авион не треба уносити бензин, нагризајуће материјале, отровне гасове и томе слично, уколико то није одобрила авио-компанија и доставила у прикладном контејнеру.

Немојте пуно пити. Било које алкохолно пиће има много јаче дејство у ваздуху него на земљи. Умереност је добра стратегија на било којој надморској висини.

Будите опрезни. Ако бисте се, што је мало вероватно, нашли у некој опасној ситуацији, као што је хитна евакуација због предострожности, следите упутства стјуардеса и авионске посаде и напустите авион што је пре могуће.

[Извор]

Извор: AirSafe.com

[Оквир⁄Слика на 12. страни]

УМИРИТЕ СВОЈУ ПОРОДИЦУ

Уколико путујете, ево неких смерница како својој породици можете помоћи да се не брине. Узето с Веб сајта United Behavorial Health

Разговарајте са својом породицом. Пре него што кренете на пут, проведите нешто времена са својим вољенима да бисте поразговарали о својој и њиховој безбедности. Објасните им нове мере безбедности које се спроводе и како оне доприносе вашој безбедности приликом путовања.

Допустите им да изразе своје бриге. Нека чланови породице изразе своју забринутост. Они вас воле и само желе да будете безбедни. Пажљиво слушајте и без осуде узмите за озбиљно све њихове бојазни и бриге.

Пружите им искрено охрабрење. Разговарајте о томе како многе организације покушавају да спрече појаву нових терористичких напада. То подразумева повећане мере безбедности на аеродромима и у самим авионима. Вероватноћа да се нешто лоше деси док сте ви у авиону веома је мала.

Будите у вези. Обећајте да ћете се јавити кад стигнете. Редовно зовите кући док сте одсутни. Такође је важно да ваша породица зна како да ступи у везу с вама ако искрсне нешто хитно.

[Credit Line]

Taken from the United Behavioral Health Web site

[Слике на 10. страни]

Спремно сарађујте на контролним пунктовима