Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта треба да знате о Божићу

Шта треба да знате о Божићу

Гледиште Библије

Шта треба да знате о Божићу

МИЛИОНИ људи широм света се припремају за прославу предстојећег Божића. Можда сте и ви један од њих. С друге стране, можда немате навику да учествујете у религиозним обичајима ове популарне прославе. Шта год да је случај, вероватно вас неће заобићи божићна еуфорија. Она прожима свет трговине и забаве, чак и у нехришћанским земљама.

Шта знате о Божићу? Да ли Библија подржава прославу Христовог рођења? Која је позадина ове популарне прославе која се одржава сваког 25. децембра, односно 7. јануара?

Забрана Божића

Ако одвојите мало времена да истражите ову тему, сазнаћете да Божић нема корене у правом хришћанству. Ово су признали многи библијски изучаваоци разних религиозних припадности. С обзиром на то, не треба да вас изненади што је Кромвелов парламент у Енглеској 1647. донео декрет да Божић буде дан за окајање греха, а потом га је 1652. потпуно забранио. Од 1644. до 1656, парламент се сваке године намерно састајао баш 25. децембра. Према историчарки Пени Рестад „свештеници који су проповедали Христово рођење ризиковали су да буду ухапшени. Црквени тутори су плаћали глобу за кићење својих цркава. Продавнице су по закону радиле на Божић као и било ког другог радног дана“. Зашто су предузете тако озбиљне мере? Пуритански реформатори су веровали да црква не треба да уводи обичаје који не постоје у Писму. Они су активно проповедали и делили литературу која је осуђивала прославе Божића.

Слични ставови су постојали и у Северној Америци. Између 1659. и 1681. године, Божић је био забрањен у колонији Масачусетског залива. a Према закону који је тада донет, Божић се није смео славити ни на који начин. Они који су кршили овај закон били су за то оглобљени. Против слављења Божића нису били само пуританци у Новој Енглеској већ и неке групе у централним колонијама. Пенсилванијски квекери су у свом гледишту према овој прослави били непопустљиви као и пуританци. Један извор каже да је „кратко након што су се Американци изборили за своју независност, Елизабет Дринкер, и сама квекер, становнике Филаделфије поделила у три категорије. Постојали су квекери којима ’[Божић] није значио ништа више од било ког другог дана‘, они који су славили Божић из религиозних разлога и они који су га ’проводили у теревенци и раскалашности‘.“

Хенри Ворд Бичер, чувени амерички проповедник који је одрастао у ортодоксно калвинистичкој породици, до своје 30. године није знао пуно о Божићу. „За мене је Божић био дан као и сваки други“, написао је Бичер 1874.

Ране баптистичке и конгрегационалистичке цркве такође нису пронашле библијске основе за прослављање Христовог рођења. Један извор каже да је баптистичка црква у Њупорту [Род Ајленд] први пут славила Божић тек 25. децембра 1772. То је било око 130 година након што је основана прва баптистичка црква у Новој Енглеској.

Порекло Божића

New Catholic Encyclopedia признаје: „Датум Христовог рођења није познат. Јеванђеља не указују нити на дан, нити на месец... Према претпоставци коју је поставио Х. Узенер... и коју је прихватила већина данашњих изучавалаца, као датум Христовог рођења одређена је краткодневица (25. децембар по јулијанском календару, 7. јануар по грегоријанском календару), јер су тог дана, пошто сунце започиње свој повратак на северну хемисферу, пагански поклоници Митре славили dies natalis Solis Invicti (рођење непобедивог сунца). Тако је 25. децембра 274. н. е., Аурелијан објавио да је бог сунца главни заштитник царства и посветио му храм на Марсовом пољу. Божић потиче из времена када је култ сунца у Риму био нарочито јак.“

Cyclopœdia од Маклинтока и Стронга каже: „Слављење Божића није заповест од Бога, нити вуче порекло из [Н]овог [З]авета. Дан Христовог рођења не може се одредити из [Н]овог [З]авета, у ствари, нити из било ког другог извора.“

’Празна превара‘

Имајући у виду горе наведено, да ли прави хришћани треба да учествују у божићним обичајима? Да ли је Богу допадљиво да меша своје обожавање с религиозним веровањима и обичајима оних који га не обожавају? Апостол Павле је у Колошанима 2:8 упозорио: „Пазите, можда би вас неко могао одвести као свој плен помоћу филозофије и празне преваре по људском предању, по елементарним стварима света, а не по Христу.“

Овај апостол је такође записао: „Не ујармљујте се неједнако с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама? Надаље, у чему се слажу Христ и Велијал [Сатана]? Или какав удео има верни с неверником?“ (2. Коринћанима 6:14, 15).

С обзиром на ове необориве доказе, Јеховини сведоци не учествују у прославама Божића. У складу с Писмом, они настоје да практикују „облик обожавања који је чист и неокаљан с гледишта нашег Бога“ тако што чувају себе „без мрље од света“ (Јаков 1:27).

[Фуснота]

a Колонија Масачусетског залива коју су 1628. основали енглески пуританци, била је највеће и најуспешније насеље у Новој Енглеској.

[Истакнути текст на 16. страни]

Енглески парламент је 1652. забранио Божић

[Истакнути текст на 17. страни]

„За мене је Божић био дан као и сваки други“ ХЕНРИ ВОРД БИЧЕР, АМЕРИЧКИ СВЕШТЕНИК

[Слика на 17. страни]

Пагански поклоници Митре и бога сунца (приказани на барељефу) славили су 25. децембар

[Извор]

Musée du Louvre, Paris