Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Зависност“ од мобилног телефона

„Зависност“ од мобилног телефона

„Зависност“ од мобилног телефона

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈАПАНА

„ВЕЗАНОСТ за мобилне телефоне граничи се са зависношћу“, гласио је наслов у јапанским новинама The Daily Yomiuri. Зависношћу? „Изгледа да млади људи на мобилне телефоне гледају као на део свог тела и могу чак почети да паниче ако га немају са собом“, објасниле су ове новине. Из страха да ће бити одсечени од других, многима је мобилни телефон укључен све време и на сваком месту. Ако „не приме ниједну поруку, постају узнемирени и раздражљиви и почињу да се осећају као да никоме нису потребни“. Ова узнемиреност их тера да одмах одговоре на све примљене текстуалне поруке, што обично није неопходно.

Наравно да мобилни телефони могу бити корисни. У ствари, често су се показали као драгоцени у хитним ситуацијама. Чак и коришћење мобилног телефона у нормалним околностима није погрешно, докле год се користи на уравнотежен начин. Али неки стручњаци кажу да „зависност“ од мобилних телефона може угрозити нормалне способности комуникације. Једна професорка средње школе у Осаки је забринута зато што због мобилних телефона „деца све теже могу да протумаче изразе лица, понашање и тон гласа других особа. Последица тога је повећана агресивност међу децом, као и необазирање на туђа осећања“, наведено је у овим новинама.

У закључку овог чланка је стајало: „Изгледа сасвим извесно да ће се млади у будућности све више ослањати на мобилне телефоне. Једини начин да се умањи негативан утицај овог тренда јесте да одрасли дају добар пример у коришћењу мобилних телефона.“