Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да успешно изнесете трудноћу

Како да успешно изнесете трудноћу

Како да успешно изнесете трудноћу

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

ПРЕМА Фонду Уједињених нација за становништво, сваке године услед компликација током трудноће умре преко пола милиона жена. Поред тога, Фонд Уједињених нација за заштиту деце (УНИЦЕФ) запажа да годишње преко 60 милиона жена пати од акутних компликација услед трудноће и да трећина њих остане с доживотним оштећењима или инфекцијама. У земљама у развоју многе жене имају веома мале временске размаке између трудноћа, тако да не могу повести рачуна о себи и зато постају исцрпљене и болесне. Да, трудноћа може бити штетна, чак и опасна. Да ли жена може ишта учинити како би успешно изнела своју трудноћу?

Здравствена нега пре трудноће

Планирање. Мужеви и жене можда треба да поразговарају о томе колико ће деце имати. У земљама у развоју уобичајено је видети трудну жену с малим дететом које сиса. Брижљиво планирање и разборитост могли би подразумевати да између једног и другог порођаја прође неко време тако да жена има времена да предахне и да се после тога опорави.

Исхрана. Америчко Удружење за успешну трудноћу наводи да је жени, пре него што остане трудна, потребно барем четири месеца да се опорави од коришћења штетних супстанци и да стекне добру залиху хранљивих материја. Примера ради, опасност од појаве спине бифиде, која настаје услед непотпуног затварања цеви у ембриону од које се развија мозак и кичмена мождина, у великој мери се смањује када будућа мајка уноси велике количине фолне киселине. Пошто се цев у ембриону, од које се развија мозак и кичмена мождина, затвара између 24. и 28. дана од зачећа — много пре него што многе жене уопште знају да су трудне — неке од њих, које планирају да остану у другом стању, узимају фолну киселину.

Још један важан састојак је гвожђе. Потреба жене за гвожђем током трудноће чак се удвостручује. Уколико има низак ниво гвожђа — што је случај код многих жена у земљама у развоју — може доћи до недостатка гвожђа, то јест анемије. То стање се може погоршати узастопним трудноћама, јер жена можда неће имати довољно времена да обнови своје резерве гвожђа. a

Старост. Опасност од смрти код трудница испод 16 година већа је за 60 посто него код трудница у 20-им годинама. С друге стране, код жена преко 35 година већа је вероватноћа да ће родити бебе с урођеним аномалијама као што је Даунов синдром. Мајке које су веома младе или су у касним годинама за рађање склоније су предеклампсији. Овај поремећај, пропраћен високим крвним притиском после 20. седмице трудноће, заједно с појавом отока и повећаном количином протеина у урину, повећава опасност од смрти како бебе, тако и мајке.

Инфекције. Уринарне, цервиковагиналне и гастроинтестиналне инфекције могу лоше утицати на трудноћу и повећати ризик од прераног порођаја и предеклампсије. Најбоље је да се свака инфекција лечи пре трудноће.

Здравствена нега током трудноће

Пренатална нега. Редовним одласцима код лекара током трудноће умањује се ризик од смрти мајке. Чак и у земљама где је редован приступ клиникама и болницама ограничен могу се пронаћи оспособљене бабице.

Пренатална нега може скренути пажњу квалификованом особљу на ситуације у којима би била неопходна посебна нега. Ту могу спадати ношење више фетуса у материци, повишен крвни притисак, проблеми с радом срца и бубрега као и дијабетес. У неким земљама труднице могу примити вакцину тетануса како би се спречио тетанус код новорођенчади. Такође се између 26. и 28. недеље трудноће може урадити и тест на стрептококе групе Б. Уколико их има у доњем интестиналном тракту, ове бактерије могу да инфицирају бебу приликом рођења.

Будућа мајка треба да буде спремна да здравственим стручњацима пружи све могуће информације, укључујући и податке о свом ранијем здравственом стању. Такође треба да буде слободна и да поставља питања. Уколико се појави крварење из вагине, изненадан осип по лицу, јаке или непрестане главобоље или бол у прстима, изненадно оштећење или помућење вида, јак бол у стомаку, стално повраћање, језа или грозница, промене у учесталости или интензитету померања фетуса, губитак течности кроз вагину, бол приликом мокрења или абнормално смањено излучивање урина одмах треба затражити лекарску помоћ.

Алкохол и дрога. Ако мајка користи алкохол и дрогу (укључујући и цигарете), она тиме повећава опасност да јој дете буде ментално ретардирано, да има телесне абнормалности па чак и поремећаје у понашању. За бебе наркоманки познато је да чак показују знакове одвикавања од дроге. Иако неки сматрају да чаша вина понекад није штетна, стручњаци обично препоручују потпуну апстиненцију током трудноће. Будуће мајке такође треба да се клоне и дима цигарете.

Лекови. Не треба користити никакве лекове осим ако их није изричито преписао лекар који зна да сте трудни и који је пажљиво одмерио ризике. Чак и узимање неких витамина може бити штетно. На пример, вишак витамина А може довести до деформитета фетуса.

Добијање на тежини. Трудница треба да избегава крајности. Према књизи Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, новорођенче мале телесне тежине налази се 40 пута у већој животној опасности од новорођенчета нормалне тежине. С друге стране, узимање хране за двоје само доводи до гојазности. Одговарајуће повећање телесне тежине — које постаје очигледније од другог тромесечја трудноће — показује да се будућа мајка одговарајуће храни у складу са својим повећаним потребама. b

Хигијена и друге ствари. Купање и туширање се може нормално вршити, али не и вагинално испирање. Трудница треба да избегава контакт с било ким ко има неку вирусну инфекцију, као што је рубеола, позната и као оспице. Поред тога, да не би дошло до токсоплазмозе, она мора пажљиво избегавати недовољно скувано месо као и контакт с мачјим фекалијама. Неопходне су основне хигијенске мере, као што су прање руку и сирове хране. Полни односи обично нису опасни, осим задњих неколико недеља трудноће или у случају крварења, грчева или ранијег побачаја.

Успешан порођај

Жена која током трудноће води рачуна о себи имаће мање компликација приликом порођаја. Наравно, она ће размислити да ли жели да се породи код куће или у болници. Такође ће се довољно информисати у вези с тим шта да очекује и како да сарађује с квалификованом бабицом односно лекарем, који треба да знају шта она жели, ако постоји могућност њеног избора, у погледу ствари као што су: положај приликом порођаја, епизиотомија, коришћење клешта, аналгетика и електронско посматрање фетуса на монитору. Такође мора постојати сагласност и у другим питањима као што су у коју ће болницу или клинику ићи уколико се порођај код куће искомпликује? Шта ће се тачно урадити у случају обилног губитка крви? Пошто крварење доводи до многих смртних случајева трудница, за пацијенткиње које не прихватају трансфузију мора се набавити замена за крв. Надаље, треба унапред размислити о томе шта урадити у случају кад је потребан царски рез.

Библија каже да су деца благослов од Бога, „наслеђе“ (Псалам 127:3). Што жена више зна о својој трудноћи то ће њена трудноћа и порођај бити успешнији. Тиме што пре и током трудноће води рачуна о себи, и што унапред довољно размишља о различитим аспектима порођаја, жена чини све што је у њеној моћи да би успешно изнела трудноћу.

[Фусноте]

a Неки извори фолне киселине и гвожђа су џигерица, махунарке, поврће са зеленим листовима, ораси и обогаћене цереалије. Да би се храна богата гвожђем добро апсорбовала, добро је да се комбинује с храном која је богата витамином Ц, као што је свеже воће.

b За жену која своју трудноћу започиње нормалном килажом препоручује се да до краја трудноће добије од 9 до 12 килограма. Међутим, адолесценткиње или жене с недовољном телесном тежином треба да добију 12 до 15 килограма, док оне које имају вишак килограма треба да добију само 7 до 9 килограма.

[Оквир на 14. страни]

САВЕТИ ЗА ТРУДНИЦЕ

● Нормалан дневни јеловник труднице треба да обухвата воће, поврће (посебно тамнозелено, наранџасто и црвено), махунарке (као што су пасуљ, соја, сочиво и сланутак), цереалије (укључујући и пшеницу, кукуруз, зоб и јечам — најбоље у зрну или обогаћене) и храну животињског порекла (рибу, пилетину, говедину, јаја, сир и млеко по могућству обрано). Масти, прерађене шећере и со најбоље је умерено конзумирати. Пијте доста воде. Избегавајте пића с кофеином, као и храну која садржи конзервансе и адитиве (као што су вештачке боје и додаци за укус). Скроб, глина и друге нејестиве материје могу довести до неисхрањености и тровања.

● Пазите на могуће еколошке опасности као што су изложеност X-зрацима и штетним хемикалијама. Ограничите употребу спрејева и других препарата за домаћинство. Немојте се прегрејавати излажући се превеликим температурама или претерано вежбајући. Избегавајте дуго стајање и замарање. Исправно стављајте сигурносни појас.