Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Гојазност — све већа светска брига

Гојазност и одраслих и деце „широм света достиже алармантан степен“ и сада укључује и неке од најсиромашнијих земаља, извештава чланак The Lancet. Према економисти и епидемиологу са Универзитета у Северној Каролини Барију Попкину, ово је делимично последица технолошких напредака који омогућавају добијање јестивих уља из кукуруза, соје и памучног семена. „У азијским и афричким земљама, вишак калорија који је додат свакодневној исхрани у великој мери потиче од ових уља“, каже се у чланку The Lancet. Пољопривредна и трговинска политика држава допушта извоз шећера по ниским ценама, и тако индустријалцима обезбеђује јефтин производ за побољшање укуса хране. Захваљујући технологији на многим подручјима рада смањени су ангажованост и утрошак енергије, што постепено доприноси додатним килограмима. Стручњаци за исхрану и здравље су забринути због тога што гојазност може да доведе до хроничних обољења као што су дијабетес, повишени крвни притисак и кардиоваскуларна обољења.

Откривен је нови необичан организам

Научници са Универзитета Регенсбург у Немачкој открили су један занимљив микроб на вулканском дну океана, северно од Исланда. Он живи само у врелој води без кисеоника која је богата сумпором, бележи часопис Der Spiegel. Ове бактерије су назване Nanoarchaeum equitans, што значи примитивни патуљасти јахач, због чињенице да живе на површини много већег организма званог Ignicoccus, што значи ватрена лопта, од ког изгледа зависи њихов развој. Пречника од само 400 нанометара, ови микроби су тако мали да би, према овом извештају, „на врх једне игле могло да стане преко шест милиона“. Они су јединствени и по томе што њихова ДНК не садржи чак ни 500 000 парова база. „Зато је овај примитивни патуљак створење које има досад најмањи познат геном“, каже часопис Der Spiegel.

„Обожавање познатих личности“

„Ново истраживање на пољу психологије указује да обожавање познатих личности полако заузима место религије у животу многих људи“, каже психијатар др Рај Персауд. Како су забележиле лондонске новине The Sunday Times, Персауд је изјавио да што су религиозна уверења неке особе слабија, то је већа вероватноћа да ће она „обожавати“ познате личности. Овај облик обожавања испољавају они који су спремни да плате високу цену да би сакупили предмете које су поседовале или додирнуле познате личности. Осим тога, Персауд каже да ће „обожаваоци познатих личности“ обликовати своје вредности и начин живота према вредностима и начину живота омиљених идола, који се обично сматрају непогрешивим и „који функционишу по другачијим правилима која обични смртници не могу разумети и која се морају толерисати“. Утицај који познате личности имају на друге види се и по повећаној продаји производа које рекламирају познате личности и по доношењу истих важних здравствених одлука, запажа др Персауд. Он додаје: „Ово показује да наше обожавање познатих личности заиста прави од њих најмоћније људе на планети — богове међу нама.“

Индија има 25 посто слепог становништва света

„Индија је позната по томе што има 12 милиона слепих особа, које чине 25 посто укупног броја слепог становништва света“, кажу индијске новине Deccan Herald. Извештај који је направио Вид младих у Индији 2002, заснован на подацима који су сакупљени на факултетима и у школама у више од 40 градова широм Индије, наводи још то да „преко 50 посто младих којима је потребна корекција вида није чак ни свесно ове чињенице“. Према овим налазима, за већину очних обољења у овој земљи су одговорне рефракционе аномалије и катаракте, а оне се могу исправити. Овај новински чланак наводи да су „незнање особа да имају проблем“ и „недовољан број стручних лица“ главни узроци овог проблема у Индији. У њему се још додаје: „Индија има само 5 000 оптометриста, а Светска здравствена организација препоручује 40 000.“

Завршена је инуитска Библија

Канадско библијско друштво је завршило свој 23-годишњи посао превођења комплетне Библије на инуктитут, језик канадских Инуита. Превођење је представљало изазов. „Покушај да се језик културе која је имала овце, камиле, магарце и палме преведе на језик културе која зна само за фоке, моржеве и тек понеку биљку, био је тежак“, рекао је Харт Винс, директор превођења Библије у Канадском библијском друштву. „На пример, Библија има много речи за палме. Али у Нунавуту [канадска најсевернија област] уопште нема дрвећа и зато је палме тешко описати. Инуктитут је матерњи језик око 28 000 Канађана. Према извештају из новина National Post, „Библија сада постоји на више од 2 285 језика“.

Опасности од Интернета

Према речима највеће британске агенције за брачно саветовање Relate, злоупотреба Интернета често доводи до брачних сукоба, кажу лондонске новине The Times. „Мужеви и жене се жале да су постали Интернет удовци или удовице, јер су остављени сами док њихов супружник сатима шаље поруке странцима у собама за ћаскање, копира музику и игрице у свој компјутер или гледа порнографију.“ Интернет сајтови који људима омогућавају да оживе старе романсе путем Е-поште, као и да доживе сајбер-секс такође могу угрозити брачну хармонију. Агенција Relate годишње посаветује 90 000 парова, од којих 10 посто криви Интернет за своје тешкоће. Овај проблем постаје све већи. Директор ове агенције, Анџела Сибсон, каже: „Наши саветници извештавају да је Интернет све чешћи узрок раскида веза.“

Све старије становништво — изазов

„Старење становништва је феномен који утиче или ће утицати на сваког човека, жену и дете свуда у свету... До 2050, број старих особа у свету ће први пут у историји човечанства премашити број младих“, рекао је Иван Шимоновић, председник Економског и социјалног савета, у излагању на Другој светској конференцији о старењу, која је одржана априла 2002. у Мадриду. Генерални секретар УН Кофи Анан рекао је да ће се за мање од 50 година број људи који имају преко 60 година повећати са 600 милиона на скоро 2 милијарде, што ће премашити број оних који ће имати мање од 15 година. Такође је рекао да ће 80 посто ових старих људи бити у земљама у развоју. Пад наталитета и пораст дуговечности широм света допринели су значајним променама у структури становништва. Присутни на овој конференцији су захтевали већи број здравствених радника и служби које би удовољиле посебним потребама старијих људи како би они могли да старе „спокојно и достојанствено“.

Увредљиве поштанске марке

„Религиозне особе и издања поштанских марки понекад могу задати бригу“, изјављују израелске новине Jerusalem Post. Имигрант из Јужне Африке, Алан Силвер, запазио је једну од поштанских марки које је поштанска управа издала да би обележила јеврејске месеце. „Користећи лупу, Силвер је видео да је поштанска марка за месец Елул на неколико места имала Божје име, које се по јеврејском закону може користити само у свете сврхе“, каже се у овим новинама. То је показао свом рабину, „који је изричито рекао да је по јеврејском закону забрањено коришћење поштанске марке за месец Елул. Рекао је да није дозвољена ни куповина те марке, и ако је неко има треба да је приложи у збирку светих текстова који се закопавају, уместо да је баци у канту за смеће“. Ово није била прва поштанска марка која је довела до проблема. Поштанска марка која је направљена у знак сећања на лубавичког рабина Менахема Мендела Шнеерсона, изазвала је негодовање неких његових следбеника који су тврдили да он „није умро“ и других који су „рекли да је неприкладно да се њихов рабин прикаже на поштанској марки чија се полеђина лиже или чија се предња страна поништава“. Ова поштанска марка није издата.