Пређи на садржај

Пређи на садржај

Судски спор — како је све почело

Судски спор — како је све почело

Судски спор — како је све почело

СТРАТОН У ОХАЈУ (САД), мало место које се налази близу реке Охајо која раздваја државу Охајо од Западне Вирџиније. Он се дефинише као село и има градоначелника. Ово мало место с мање од 300 становника изненада је 1999. постало средиште контроверзи када су тамошње власти покушале да обавежу Јеховине сведоке да, између осталог, затраже дозволу пре него што би с библијском поруком посећивали домове локалних становника.

Зашто се овде ради о важном спору? Како се наша прича буде развијала, видећете да би ова врста владиног прописа и контроле практично ограничавала право на слободу говора не само за Јеховине сведоке већ и за све оне који живе у Сједињеним Државама.

Како је настао сукоб

Јеховини сведоци локалне скупштине Велзвил годинама су посећивали становнике Стратона и имали су још од 1979. проблеме с неколико локалних службеника у вези са службом од куће до куће. Почетком 1990-их, један локални полицајац је истерао групу Сведока из насеља, рекавши: „Ваша права ме савршено не занимају.“

Овај случај је достигао најкритичнију тачку 1998. када се градоначелник Стратона лично суочио с четири Јеховине сведокиње. Оне су биле истеране из села након што су поново навратиле да би наставиле библијски разговор с мештанима који су показали занимање. Према сведочанству једне од жена које су наишле на противљење, градоначелник је рекао да би их он стрпао у затвор да се којим случајем ту радило о мушкарцима.

Узрок овог последњег сукоба била је стратонска уредба о ’Регулисању нежељеног покућарења и агитовања на приватном поседу‘, која је од свакога ко би желео да се упусти у активности од куће до куће захтевала да набави бесплатну дозволу од градоначелника. Јеховини сведоци су на ову одредбу гледали као на повреду слободе говора, слободног исповедања вере и слободе штампе. Стога су поднели тужбу савезном суду након што је Стратон одбио да преиначи своју одредбу.

На дан 27. јула 1999, обављен је претрес пред судијом окружног суда САД, надлежним за Јужни округ Охаја. Он је потврдио уставност стратонске одредбе у вези с набавком дозволе. Затим је 20. фебруара 2001, Апелациони суд САД за шесту област, на сличан начин потврдио уставност те одредбе.

Да би се овај спор решио, Watchtower Bible and Tract Society of New York заједно с локалном скупштином Јеховиних сведока Велзвил, затражио је да Врховни суд САД поново размотри тај случај.

[Мапа/Слика на 3. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Лос Анђелес

Њујорк

ОХАЈО

Стратон