Пређи на садржај

Пређи на садржај

Блистави пернати плесачи

Блистави пернати плесачи

Блистави пернати плесачи

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КЕНИЈЕ

ЧУЈЕ се на хиљаде гласова. Непрекидна, продорна граја разлеже се по површини забаченог језера. Хиљаде ружичастих птица гаца по светлуцавој, смарагднозеленој води. Многе од њих се виде како грациозно лете по небу. Друге круже изнад воде и витлају својим дугачким, тананим крилима при чему се виде загаситоцрвени одблесци. Од овог мноштва птица упадљиве боје застаје дах! По свој прилици, оне представљају највеће чудо из птичјег света. Реч је о ружичастим фламинзима из Велике раседне долине у Африци.

Дугонога елеганција

Фламинго је још од давнина омиљен због свог љупког, нежног стаса. Слике ове дуговрате птице рађене су у камену као што се може видети и на египатским хијероглифима. Ова птица је због свог изгледа била јако необична и омиљена да су је Египћани обожавали као отелотворење бога Ра. Фламингов вижљасти, закривљени врат и танке, грациозне ноге налазе се на примитивним пећинским цртежима.

На подручјима Африке, Евроазије, Индије, Јужне Америке и Кариба данас се могу наћи четири врсте фламинга. Мали фламинго је најмања врста. Његово перје је прелепе тамноружичасте боје, док су му ногице и стопала светлоцрвена. Велики фламинго је дупло већи од малог и може да буде висок и до 140 центиметара. Сви фламинзи имају једну заједничку карактеристику — кљун који се на средини лагано повија надоле и ствара занимљив облик.

Када полеће, ова птица грациозно замахује крилима и трчи по површини воде на хитрим ногама достижући убрзање које је потребно да би се винула у ваздух. С дугачким вратом и главом опруженим напред и ногама круто опруженим позади, она елегантно плови по небу. У Великој раседној долини живи око четири милиона фламинга.

Нежна птица, сурова средина

Фламинзи који у великом броју насељавају Раседну долину живе по бројним слатинастим језерима која су заиста јединствена. Вода је хемијски толико богата натријум-карбонатом да је при додиру масна и мало пече. Температуре ваздуха око тих слатинастих језера Раседне долине могу скочити чак и до 65 степени Целзијуса. Опори мирис сумпора и слане воде издиже се изнад пенушаве воде стварајући тежак топао ваздух. Вода је толико концентрисана алкалним састојцима и солима да долази до њихове кристализације, и дуж обале настају тврде беле наслаге.

Јако мало створења може да живи у водама које имају такво нагризајуће својство. Па ипак, нека сићушна створења преживљавају — микроскопске модрозелене алге. Врело тропско сунце загрејава воде богате алкалима и тако ствара идеалне услове за огроман раст ових алги. Њих има толико пуно да је вода језера зелена. Попут смарагда на некој лепој огрлици, ова ниска слатинастих језера украшава долине и планине које се простиру дуж Велике раседне долине.

Просто је невероватно да једно тако нежно створење као што је фламинго може да опстане у тако суровој и негостољубивој средини. Али, фламингу је овде сасвим добро. Његове вретенасте ноге отпорне су на нагризајуће састојке воде, а његови прсти с пловним кожицама држе га да не потоне у меки муљ који се полако помера. Овај мали фламинго је јединствено опремљен за живот у овој негостољубивој средини. Његов кљун се састоји од танких влакана која могу просејавати и задржавати микроорганизме који се налазе на 5 до 7 центиметара дубине од површине воде. Док се храни, фламинго држи свој кљун наопачке, окренут на горе, одмах уз површину воде. Његов језик у облику клипа увлачи и тера воду преко тих сићушних влакана који филтрирају воду и задржавају микроорганизме.

Живобојно удварање

Док се јутарње сунце издиже изнад смарагднозеленкасте воде језера, изгледа као да се нека џиновска завеса дигла са сцене. Златаста светлост открива огромно јато фламинга који попут пламенова сијају по површини језера. Птице су веома густо збијене. Испружених вратова марширају шепурећи се у групама, забацујући своје кљунове с једне на другу страну.

Док скупине птица марширају једна поред друге у супротним правцима, сунце обасјава нежно птичје перје и ствара мозаик различитих нијанси скерлетне и ружичасте боје. Птице поскакују и плешу ширећи своја крила да би показале загаситоцрвено перје крила. Правећи се важне због својих живахних боја, трчкарају по води и узлећу да би се опет спустиле на копно и поновиле ритуал. Толико су густо збијене да прво морају полетети оне с краја како би полетеле и оне друге. Гакање и жамор пун узбуђења стварају заглушујућу грају.

Затим изненада, под велом мрака, птице се масовно дижу у ваздух и одлећу. Крећући се у дугим линијама или у формацијама у облику латиничног слова v, оне лете стотинама километара до свог циља — слатинастог језера које је идеално за гнежђење и одгајање младих. Необично је то што се ова миграција дешава у исто време кад и миграције с других слатинастих језера у Раседној долини.

Прво ружно, а онда лепо

Фламинзи воле да праве гнезда на језерима која су забачена и неприступачна. То је важно пошто је колонија која ће имати младе веома осетљива. Уколико се узнемиравају, родитељи могу у потпуности да напусте своја јаја и да се никада не врате.

Колонија која треба да има младе врви од активности. Родитељи с великим узбуђењем почињу да граде гнездо. Савијајући своје дуге вратове, они грабе муљ, птичји измет и нешто перја и праве купасту хумку висине око 40 центиметара. На врху се налази мало удубљење где полажу једно јаје заштићено од плитке алкалне воде. Ускоро се излегу стотине хиљада птића. Родитељи веома често напуштају гнездо напорно радећи на прехрањивању и нези својих гладних птића.

Затим, када су птићи довољно велики да се могу кретати, родитељи их изненада напуштају и лете на други крај језера где има много више модрозелених алги. Тамо, далеко од гладних уста својих птића, они се хране и обнављају снагу. Неколико преосталих одраслих птица воде огромно легло птића у „забавиште“. Под брижним оком тих „васпитача“, бучни млади прелазе преко исушеног сланог језерског дна да би поново били заједно са својим родитељима. Невероватно је то што у свој тој збрци родитељи могу да препознају своје птиће и да наставе да се брину око њих.

Птићи су незграпни и јако мало личе на своје прелепе родитеље. Ногице и вратови су им кратки, кљунови прави, а перје чисто бело. После извесног времена, њихове кратке ногице почињу да расту, вратови се издужују и закривљују, а кљунови на јединствен начин пресавијају стварајући благо закривљење што је карактеристично за фламинге. Биће потребно две до три године док незграпни птићи постану прелепи блистави фламинзи. Тада ће наћи свог партнера и придружити се великим ружичастим јатима фламинга који представљају прави украс слатинастих језера Раседне долине.

Фламингова грациозност и лепота представљају изванредан пример разумног стваралаштва. Посматрање у природи овог љупког створења прави је ужитак за очи и уши. Али и више од тога, оно повећава нашу захвалност и љубав према његовом дивном Створитељу — Јехови Богу.

[Слика на 17. страни]

Велики фламинзи

[Слика на 17. страни]

Мали фламинзи

[Слике на 18. страни]

Птићи веома мало личе на своје прелепе родитеље