Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли вас посматрају?

Да ли вас посматрају?

Да ли вас посматрају?

СВАКОГ дана кад Елизабет стигне на посао, једна камера прати њене покрете. Док улази у зграду, друга камера зумира њено лице. Током дана, бројне друге камере држе је под сталним надзором. Оваква контрола је разумљива будући да ради за компанију која дневно обрће милионе долара у готовини.

Елизабет зна да ће на послу бити под строгим надзором; то јој је јасно стављено до знања када је прихватила посао. Међутим, милиони других можда не знају у потпуности колико су сваког дана под надзором.

Живот у друштву које врши надзор

Да ли вас на послу надзиру? Милионима запослених непрестано се контролише електронска пошта и коришћење Интернета. У годишњем извештају Америчког удружења за менаџмент за 2001. годину стоји да „скоро три четвртине (73,5%) великих фирми у САД... бележе и контролишу комуникацијске везе и активности својих радника на послу, укључујући и њихове телефонске позиве, е-пошту, Интернет и компјутерске фајлове“.

Владе улажу милионе долара у опрему за надзирање. У једном извештају поднесеном Европском парламенту 11. јула 2001, изнесен је закључак да „постоји један глобалан систем за праћење комуникацијских веза путем међусобне сарадње... између САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда“. Путем једне глобалне мреже сателитских пријемника, система познатог као Ешелон, те владе наводно могу да прислушкују и надзиру телефоне, факсове, Интернет и електронску пошту, чији се сигнали преносе преко сателита̂. Новине Australian тврде да владе које користе овај систем „могу издвојити жељене факсове и е-пошту, а ако се систем програмира да препознаје одређене гласове, тада се могу издвојити и телефонски позиви тих особа“.

Службе за одржавање јавног реда и мира такође се ослањају на савремене технике надзора. Часопис BusinessWeek извештава да ФБИ у Сједињеним Државама поседује технологију познату као „Месождер“ и користи је за „посматрање е-поште, инстант порука и дигиталних телефонских позива“. У међувремену, у Британији ће ново законодавство допустити службама за одржавање јавног реда и мира тајно „проматрање хиљада људи који користе телефоне, факс-машине и Интернет“, извештава Би-Би-Си.

Скривене камере и детаљне базе података

Чак и ако особа не користи телефон, факс или електронску пошту, она још увек може бити под надзором. У аустралијској држави Нови Јужни Велс, особе које користе железнички саобраћај надзиру се путем више од 5 500 камера. У истој држави, око 1 900 државних аутобуса такође су опремљени камерама за надзирање.

Једна студија наводи да Британија изгледа има највише камера за надзирање у свету — 1 камера на сваких 55 људи. Године 1996. у Уједињеном Краљевству само су 74 града била опремљена камерама за надзирање јавних места. До 1999, таква опрема је инсталирана у 500 градова. Сада се нови компјутерски програми повезују с камерама за надзирање и на тај начин камере могу да издвоје лице одређене особе, чак и ако је она у маси људи на аеродрому или на неком јавном тргу.

Ваш приватни живот се може пратити као никада раније, а да ви то и не знате. Директор групе за људска права „Приватност у свету“, Сајмон Дејвис, каже: „Вероватно никада раније у историји није сакупљено толико пуно информација о глобалној популацији. Детаљи о просечној запосленој особи у развијеном свету смештени су у око 400 великих база података — што је количина обрађених података од које би се могла направити једна огромна енциклопедија за сваку особу.“

Које кораке можете предузети да бисте заштитили своју приватност?