Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Геодезија Уживала сам у читању чланка „Шта је геодезија?“ (8. јун 2002). Мој супруг и ја смо државни инспектори за градњу путева. Премеравање земљишта је свакодневни задатак у нашем послу. Било ми је задовољство да сазнам нешто о историјату геодезије, а то што сте навели стих из Пословица 22:28 учинило га је посебним. Иако знам да су слике само илустративне, желела бих да истакнем да супруг и ја снажно инсистирамо на томе да све геодете носе безбедносне прслуке и опрему. То им помаже да буду добро уочљиви, пошто често раде поред пута леђима окренути према саобраћају. Хвала вам за овај веома поучан чланак!

К. С., Сједињене Државе

Ратовање Одлично сам се осећала када сам прочитала чланак „Гледиште Библије: Да ли Бог одобрава ратовање?“ (8. мај 2002). Интересује ме баш та тема, јер сам Јеховин сведок и људи које срећем у служби питају ме зашто је древна нација Израел водила толико ратова. Покушала сам да им објасним, али нисам имала довољно информација. Овај чланак је био тако једноставан и уверљив! Преписала сам све главне мисли, тако да могу да их употребим у свако доба. Заиста су нам потребни овакви чланци!

В. Ш., Русија

У Другом светском рату сам био возач тешког тенка на првој борбеној линији. Тог јутра када смо заузели једно стратегијски важно брдо, на пољани је постављен олтар. Сећам се да је посада три тенка клекнула поред олтара и да их је благословио војни свештеник. Убрзо након тога, извршен је противнапад на нас и чланови посаде сва три тенка су настрадали. Моја жена и ја смо постали Јеховини сведоци 1957. и до тада смо већ знали да Бог није био ни на једној од зараћених страна. Од те године водимо духовни рат и сигурно знамо на чијој је страни Бог.

Ф. С., Нови Зеланд

Материнство Хвала вам за серију чланака „Материнство — да ли је за то потребна супержена?“ (8. април 2002). Имам само 13 година, али ови чланци су ми показали кроз шта све пролази моја мама и кроз шта ће тек проћи за неколико месеци — јер је у шестом месецу трудноће. Откада сам прочитао овај часопис, заиста се веома трудим да јој одам част и да је више поштујем.

Н. Б., Сједињене Државе

Висок крвни притисак Хвала вам за диван чланак „Висок крвни притисак — превентива и држање под контролом“ (8. април 2002). Због изненадне срчане инсуфицијенције морао сам да будем смештен у болницу. После тога сам прочитао овај чланак, који детаљно говори о томе како да се боримо с високим крвним притиском. Наравно, добио сам многа упутства и од свог лекара и нутриционисте. Међутим, овај чланак је написан тако да га је лако разумети. Од сада желим да водим рачуна о животу који ми је Јехова дао!

Н. И., Јапан

Имам висок крвни притисак и лекари су ме посаветовали да количину соли коју уносим ограничим на отприлике два грама дневно. Изгледа да је количина од шест грама дневно велика, како сте навели на 22. страни на основу података Треће бразилске конференције о артеријској хипертензији. Да ли је можда у питању штампарска грешка?

Ф. С., Сједињене Државе

„Пробудите се!“ одговара: Извор ове информације не препоручује више од 100 mEq (милиеквивалената) соли дневно, што је 5,85 грама. Једна кафена кашичица, ако је тако лакше да представите, била би 5,18 грама. Међутим, као што је било потврђено у фусноти, особа с високим крвним притиском или сличним обољењем треба да се посаветује с лекаром. Тој особи ће можда користити да још више смањи количину соли коју уноси.