Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Телемајке“ пружају бољу храну

Презапослени самци у Мадриду који воле квалитетну храну, али немају ни времена ни воље да кувају пронашли су необично решење. Путем Интернета они унајмљују „телемајку“, наводе шпанске новине El País. Та усвојена мајка им двапут недељно таксијем шаље здраву, домаћу храну за неколико дана. У те оброке спадају риба, тестенина, поврће, махунарке, месо, воће и млечни производи. „Телемајка“ са сваким од својих „усвојених синова“ одржава контакт путем телефона да би проверила стање њихових фрижидера, затим шта им се свиђа и шта желе. Могуће су дневне канцеларијске испоруке за четири или више особа, а такође постоји и мени за викенд.

Тунел за крастаче

Инжењери који раде на аутопуту острва Ванкувер у Канади изненадили су се кад су открили да тај аутопут пресеца један други важан пут — „пут крастача“. Према часопису Beautiful British Columbia „стотине хиљада жаба од три центиметра“ виђене су како прелазе преко недовршеног аутопута мигрирајући с мочварног земљишта где су се размножавале до свог станишта на сувом тлу. Потенцијална штета коју би аутопут могао нанети жабама натерала је „пројектанте да добро промисле“. Како је решен тај проблем? Крејг Барлоу, координатор утицаја тог пројекта на околину рекао је да су инжењери створили „један систем скретања који усмерава крастаче у посебно саграђене канале испод аутопута“. Жабе крастаче су, каже овај часопис, „изузетно осетљиве на загађење воде, нестанак станишта и климатске промене“.

Преваранти злоупотребљавају 11. септембар

Није прошао ни дан после терористичких напада 11. септембра 2001, а лопови и преваранти су почели да користе жалост и великодушност које су уследиле. Неки су се представљали као чланови спасилачких екипа и крали с погођеног места. Једне ноћи је чак украден и багер од три тоне. Преваре су биле страшне. Неки су продавали лажну опрему за заштиту од биотероризма и лекове против антракса. Неки су продавали земљу која је наводно с места експлозије као сувенире. Многи су подносили кривотворене захтеве за наплату животног осигурања и материјалну одштету. Један пар је покушао да сакупи новац говорећи да је оштећен и њихов стан који је у ствари био удаљен шест километара од места експлозије. Многи су добијали новац за „умрлу“ родбину која је још увек била жива или никада није ни постојала. Улични продавци су продавали предмете попут застава и беџева говорећи да приход од тога иде организацијама за пружање помоћи, али то никада није стигло у праве руке. Многи преваранти су користили веб-сајтове да би наводно прикупљали новац за жртве. Неки су чак узимали имена са спискова несталих и звали њихове породице да би прибавили неке личне податке које су потом користили за крађу идентитета. Истраге су у току.

Туберкулоза одолева

Туберкулоза (ТБЦ) није ни близу истребљења, извештавају новине из Буенос Ајреса Clarín. То нарочито важи за сиромашне земље. Чланак наводи да у Аргентини „сваке године има 14 000 нових случајва“. „Према једном извештају Светске здравствене организације... од ове болести и даље умире око два милиона људи годишње.“ Иако се ТБЦ повезује с неухрањеношћу и сиромаштвом, она представља опасност за све људе јер је веома заразна. „Туберкулоза је веома заразна болест која прелази све социјалне баријере“, каже др Хулио Гонзалес Монтанер, пионир на подручју коришћења лекова за борбу против ТБЦ. Он је објаснио да се особа може заразити у авиону, својој околини или на радном месту.

Први закон о светлосном загађењу

Чешка је прва земља која је донела закон који забрањује светлосно загађење, запажа Berliner Morgenpost. Тај закон, познат као Одлука о заштити атмосфере, ступио је на снагу 1. јуна 2002. Наишао је на велику подршку астронома и становништва уопште. У њему је светлосно загађење дефинисано као „сваки облик вештачког осветљења које се шири ван намењеног подручја, посебно ако се усмерава изнад хоризонта“. Грађани и организације су обавезни да користе светиљке које светлост усмеравају према тлу и тако смање расипање светла које омета посматрање ноћног неба. Такве светиљке су коришћене у Брну пре 1. јуна и значајно су смањиле светлосно загађење. „Напредак је сјајан“, рекао је чешки астроном Јан Холан.

Светски проблем неписмености

Колико су данашњи ученици образовани? Организација за економску сарадњу и развој спровела је једну студију на основу тестова 265 000 средњошколаца од 15 година из 32 земље да би оценила „у којој мери ученици који завршавају обавезно школовање имају знања и умешности да се потпуно укључе у друштвене токове“. Оно што су открили показује да читање 6 посто ученика није било чак ни на „нивоу најлошијег читања“. Дванаест посто њих је могло да изведе „само најосновније радње као што је проналазак неке једноставне информације или утврђивање главне теме неког штива“. Што се тиче писмености, девојчице су у свим земљама биле боље од дечака. Ученици у Финској били су најбољи у читању, док су јапански и корејски ученици били најбољи у природним наукама и математици. Ова студија наводи да је „у 20 од 28 земаља више него сваки четврти ученик гледао на школу као на место где не жели да иде“.

Повучени наслови

„Који су наслови повучени из медија због ’Апокалипсе‘?“ [11. септембра 2001], упитао је француски часопис Médias. Наслови који се нису појавили у 12 државних и локалних новина у Француској биле су вести о америчком ловачком авиону који је оборен у Ираку, земљотресу на Тајвану, тајфуну у Јапану у ком је настрадало петоро људи и верском насиљу у Нигерији приликом којег је погинуло најмање 165 особа. Остали догађаји које је катастрофа са Светским трговинским центром ставила у други план били су спортски скандали и случај у ком је једна 15-годишњакиња на смрт избола једног 14-годишњака. Једини француски дневни лист који је задржао своју планирану насловну страну јесу једне спортске новине. Али, према горе наведеном часопису, то је било зато што фотографија с фудбалерима који одају пошту минутом ћутања пре шутирања лопте није стигла на време.

Шта остаје после 40 година пушења

Године 1962, енглески Краљевски медицински колеџ објавио је дело Smoking and Health, то јест „прво јасно упозорење неког званичног тела у Британији о опасностима пушења“, наводи лондонски The Independent. Тада је пушило 70 посто мушкараца и 43 посто жена. У наредних 40 година, „пет милиона људи у УК умрло је због пушења, што је 12 пута више од броја погинулих у Другом светском рату“. Иако сада пуши само 29 посто мушкараца и 25 посто жена, цигарете се „и даље популаришу, приказују у пуном гламуру и продају младим људима“, наводи The Independent. Према недавном извештају Краљевског колеџа, коришћење цигарета поново расте и још увек је главна претња по здравље људи. Сер Ричард Дал, који је 1950. издао револуционарну студију која је показала повезаност између пушења и рака плућа каже да никада није касно престати с том навиком. Он додаје: „Моја порука гласи: престаните с пушењем, уживајте у животу и то што дуже.“