Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потребан вам је сан!

Потребан вам је сан!

Потребан вам је сан!

Да ли би ико оспорио изјаву да је добар сан неопходан фактор за одржавање доброг здравља? Вероватно не. Ипак, сан је за многе небитна ствар. „Али због тога ћете трпети следећег дана“, каже Шон Кари, клинички психолог и ванредни професор на Универзитету у Калгарију (Канада). Ако не спавате довољно, вероватно ћете бити раздражљивији и понекад чак и депресивни.

„Научници кажу да се током сна обнављају функције мозга и да се процес учења наставља“, наводи се у новинама Calgary Herald. Професор Кари каже: „Преко ноћи се сређују ваши утисци и све што сте научили преко дана одлази на своје место. Недостатак тог периода одмора заправо шкоди учењу.“ Штавише, он каже да „када се довољно наспавате, то на неки начин вероватно помаже да вам се стабилизују емоције“.

А колико је сна довољно? Премда многи стручњаци наводе осам сати као опште правило, Кари каже: „Људи имају различите потребе за сном.“ Из тог разлога, он предлаже да тежимо за квалитетним сном. Али, како можемо то постићи, нарочито ако патимо од несанице? Ево неколико предлога:

◼ Окупајте се или истуширајте топлом водом пре спавања.

◼ Радите умерене вежбе неколико пута недељно, али избегавајте напорне вежбе пре спавања.

◼ Нека вам спаваћа соба буде тиха, мрачна и прохладна.

◼ Настојте да устајете у исто време сваког јутра како бисте успоставили редован ритам спавања.

С обзиром на очигледне здравствене користи, будите разборити и дајте приоритет сну.