Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разумно гледиште о приватности

Разумно гледиште о приватности

Разумно гледиште о приватности

’СВУДА СУ ОЧИ ЈЕХОВИНЕ, ОНЕ ВИДЕ И РЂАВЕ И ДОБРЕ‘ (Пословице 15:3).

МАЛО је људи који не би имали ништа против да неки човек прати сваки њихов покрет, помно испитујући њихове скривене мисли, откривајући најдубље жеље. Међутим, Библија говори да Бог може чинити тако нешто. У Јеврејима 4:13, Библија наводи: „Нема стварства скривеног пред њим, него је све голо и откривено пред очима онога коме морамо положити рачун.“ Зар није то нарушавање приватности? Ни у ком случају. Зашто?

Да то прикажемо: Док пливате у мору, можда сте под будним оком неког спасиоца. На то не гледате као на нарушавање приватности. У ствари, његово присуство вам пружа осећај сигурности. Знате да ако почнете да се давите, он ће вам брзо притећи у помоћ. На сличан начин и мајка мотри сваки покрет своје бебе. Уколико то не би чинила, сматрали би је немарном.

Слично томе и Јехова Бог посматра наше мисли и поступке зато што на уму има наше добро. Један библијски пророк је рекао: „Очи Јехове гледају по свој земљи да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему“ (2. Летописа 16:9). Али у којој мери Јехова заправо види наше мисли и приватне поступке? Неколико догађаја из живота Божјег Сина Исуса пружају известан увид.

Способност да чита срце и мисли

Док је Исус обедовао у кући једног фарисеја, пришла му је једна жена која је била позната као грешница и клекла код његових ногу. Почела је да плаче и косом брише своје сузе са Исусових стопала. Тај извештај каже: „Кад то виде фарисеј који га позва, рече у себи: ’Да је овај човек пророк, знао би ко је ова жена која га дотиче.‘“ Исусов одговор показује да не само што је знао прошлост те жене већ је знао и оно што је тај фарисеј управо рекао „у себи“ (Лука 7:36-50).

Једном другом приликом, једна група се побунила против Исуса због чуда која је вршио. Извештај забележен у Матеју 9:4 каже: „Пошто је знао шта мисле, Исус рече: ’Зашто мислите зло у својим срцима?‘“ То што је Исус имао способност да чита туђе мисли није било само проницљиво нагађање.

Ако размислимо о извештају о Лазаревом ускрсењу, установићемо да је посреди нешто много више. Исусов близак пријатељ Лазар био је мртав четири дана. Његове мисли су нестале и почео је да се распада (Псалам 146:3, 4). Када је Исус рекао да се отвори улаз у Лазарев гроб, Лазарева сестра Марта се побунила: „Господе, сада већ сигурно заудара.“ Међутим, Исус је уз помоћ Божје силе ускрснуо Лазара и повратио све његове мисли и личне успомене које су биле неопходне да би био иста личност као и пре него што је умро (Јован 11:38-44; 12:1, 2).

Исусове речи о молитви такође потврђују да Јехова Бог може да зна наше најдубље мисли. Пре него што је своје ученике поучио узорној молитви, Исус је рекао: „Бог, ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите.“ Такође је рекао и следеће: „Кад се молиш, уђи у своју собу и, кад затвориш врата, моли се свом Оцу који је у тајности; тада ће ти твој Отац, који гледа у тајности, вратити“ (Матеј 6:6, 8).

Које су користи кад знамо да нас Бог посматра?

Да ли то што знамо да Бог истражује сва срца и разабире „сваку мисао“ ограничава наше поступке или нашу слободу? (1. Летописа 28:9). Управо супротно, сазнање да се од Бога ништа не може сакрити може нас мотивисати на добра дела.

Елизабет поменута у првом чланку каже да главни разлог због чега је поштена нису камере које је мотре док она ради. Она каже: „То што знам да Јехова посматра моје понашање покреће ме да будем у свему поштена, чак и ван посла.“

Џим каже нешто слично. Он ради у фабрици где је поткрадање од стране радника уобичајен проблем. Међутим, Џим не жели да поткрада свог послодавца. Он каже: „Истина је да бих могао неопажено поткрадати своје предузеће, али мени је стало до односа с Богом и знам да он види све што радим.“

Сазнање да Бог зна све наше поступке као и жеља да имамо добар однос с њим може нас мотивисати да извршимо велике промене у свом животу. Примера ради, Даг је одрастао у једној хришћанској породици, али никада није озбиљно узимао чињеницу да Бог може видети шта он ради. Због тога је живео по двоструким мерилима. Посећивао је хришћанске састанке са својом породицом, али је касније узимао дрогу с неким пријатељима. Љубав према моторима навела га је да се придружи једној озлоглашеној банди насилних моториста. Да би био прихваћен, Даг је починио озбиљне преступе.

Неколико година касније, Даг је почео поново да проучава Библију. Сада је на Јехову почео да гледа као на стварну особу која је свесна шта људи раде и на коју утичу њихови поступци. Даг је био мотивисан да усклади свој живот с Божјим високим моралним мерилима. Иако је у тој банди био обичај да се свако ко се повлачи из ње тешко претуче, Даг је отишао на један њихов састанак и пред свим члановима групе рекао да се формално повлачи. Он се присећа: „Кад сам устао да говорим, срце ми је јако лупало. Осећао сам се као Данило у јами с лавовима. Али тихо сам се помолио Јехови и онда смирено објаснио зашто се повлачим. Када сам пошао, сви сем једног су ми пружили руку и пожелели ми све најбоље. Уверио сам се колико је тачна истина записана у Исаији 41:13: ’Ја, Јехова, Бог твој, десницу ти крепим, и кажем ти: „Не бој се, ја ти у помоћ долазим.“‘ Даг зна да му је Јехова дао снагу која му је била потребна да промени живот.

Разумно гледиште

Неразумно је ако мислимо да можемо нешто сакрити од Бога. Библија отворено каже: „Рече безумник у срцу своме: ’Нема Бога!‘“ (Псалам 14:1). Као што су претходни чланци показали, људи могу направити камере које могу препознати неки конкретан лик у маси људи. Изумели су справе за прислушкивање које могу да издвоје одређени глас од хиљада других гласова у телефонском систему. Онда је сасвим сигурно да и Створитељ људског мозга има увид у процес размишљања сваке особе кад год је то потребно.

За разлику од нашег Створитеља који има право да зна све наше приватне ствари, људи то немају. Апостол Петар овако подстиче све оне који желе да имају Божје признање: „Нека нико од вас не страда као... злочинац или као онај ко се меша у туђе ствари“ (1. Петрова 4:15). И апостол Павле такође упозорава на мешање „у туђе ствари“ (1. Тимотеју 5:13).

Један екстреман пример мешања „у туђе ствари“ јесте све већи тренд у неким земљама да грађани користе минијатурна средства за аудио и видео снимање како би шпијунирали друге. На пример, Наоко Такахаши из Јапана, која је освојила златну медаљу у маратону на олимпијским играма у Сиднеју, недавно је у свом купатилу открила минијатурну камеру која ју је без њеног знања снимала. Од тога је направљена једна видео-касета која је илегално продавана у хиљаде примерака.

Такође је раширена и крађа идентитета или обмана, то јест коришћење напредне технологије да би се украли лични подаци о некој особи. Веома је разумно предузети кораке како бисте заштитили своју приватност од неовлашћеног проматрања. a Библија каже: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3).

Тајни поступци — јавни обрачун

Како се криминал, насиље и тероризам буду повећавали, владе ће вероватно још помније пратити своје грађане. Међутим, ускоро више неће бити потребне камере за надзирање и уређаји за прислушкивање. Библија обећава да ће Јехова Бог у блиској будућности позвати све људе да положе рачун за своје поступке, било да су их починили јавно или тајно (Јов 34:21, 22).

После тога на земљи неће више бити насиља, мржње ни криминала који тако дуго харају човечанством. Зашто? Зато што у то време не само што ће Јехова присно познавати све људе већ ће и сви људи присно познавати Јехову. Обистиниће се речи пророка Исаије: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9).

[Фуснота]

a Видите оквир „Будите опрезни!“

[Истакнути текст на 12. страни]

Сазнање да се од бога не може ништа сакрити може нас мотивисати на добра дела

[Оквир⁄Слика на 11. страни]

Будите опрезни!

ПРИВАТНОСТ И ОНЛАЈН САЈТОВИ ЗА ТРАЖЕЊЕ ЗАПОСЛЕЊА: Они који траже посао, а стављају своју кратку биографију онлајн суочавају се са значајним претњама по своју приватност. Та биографија се може годинама чувати на онлајн сајтовима за тражење запослења и може чак постати извор информација за крађу идентитета. Неки сајтови везани за запослење захтевају личне податке од оних који траже посао као што су име, адреса, старост и радна биографија, а онда те информације прослеђују неком трећем лицу, као што су рекламне куће.

ПРИВАТНОСТ И МОБИЛНА КОМУНИКАЦИЈА: Тренутно не постоји јефтин начин којим би се засигурала приватност на бежичним или мобилним телефонима. b Уколико разговарате о некој приватној ствари, можда је сигурније да користите обичан стандардни телефон. И ви и ваш саговорник треба да користите стандардне телефоне. Сигнали с многих бежичних телефона могу да се ухвате радио-скенерима, неки чак и другим бежичним телефонима или уређајима за праћење рада срца и плућа код беба. Уколико нешто купујете путем телефона и дајете број своје кредитне картице и датум истека, ваш бежични или мобилни телефон може се прислушкивати и можете постати жртва обмане. c

[Фуснота]

b Дигитални системи мобилних телефона, као што је GSM, пружају већи степен сигурности од прислушкивања.

c Темељ за ове информације налази се на веб-сајту Обрачунског завода о правима на приватност.

[Слика на 9. страни]

Будно око спасиоца не сматра се нарушавањем приватности

[Слике на 10. страни]

Сазнање да Бог види шта радимо покренуло је Дага да измени свој живот