Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Све лошији манири

„Манири и понашање Јапанаца се погоршавају.“ Овако је гласио одговор неких 90 посто од око 2 000 недавно анкетираних у новинама The Yomiuri Shimbun. Шта им је сметало? Око 68 посто их је рекло „бацање опушака, жвакаћих гума и лименки“. Више од пола их је навело неваспитану децу. Други су навели коришћење мобилних телефона на јавним местима, остављање измета кућних љубимаца и неправилно паркирање кола и бицикала. Млади су били највише критиковани. „Међу испитаницима од 20 до 40 година, 66 посто је изразило забринутост због лошег владања ученика у средњим школама.“

Лажни алигатори

Корморани, птице које изгледа поједу око килограм рибе дневно, „често представљају праву невољу пецарошима“, износи канадски Calgary Herald. Те новине наводе да у Северној Америци сељаци и управници рибњака користе једно ново средство за терање корморана и других птица које се хране рибом — пластичне алигаторе. Четири метра дуги алигатори „имају две велике сјајне светиљке као очи, које подсећају на опрезне алигаторе у дивљини“, објашњава Herald. Један биолог је открио да је тај пластични алигатор који је плутао по води вршио своју улогу око месец дана. После тога птице су почеле да схватају о чему је реч и једна плава чапља је заправо „виђена како стоји на једном таквом алигатору“. Али када је алигатор пребачен на друго место, поново је плашио и терао птице које се хране рибом.

Малтретирање на послу

У Шпанији је главни разлог за одсуствовање с посла „психолошко узнемиравање“, извештава часопис El PPaís Semanal. Више од два милиона Шпанаца доживљава дуготрајно малтретирање на радном месту. Према психологу Ињакију Пињуелу, жртве су често добри радници који изазивају љубомору код других. Радници могу да жигошу неку особу тако што јој не дају радне задатке, игноришу је у току разговара, претварају се да је не виде, стално је критикују или шире лажне гласине како би пољуљали њено самопоштовање. „Процењује се да је свако пето самоубиство у Европи повезано с овим феноменом“, каже се у овом извештају. Шта се може урадити? Горе наведени часопис предлаже: „Немојте ћутати о томе. Тражите очевице. Пријавите то званичницима предузећа за које радите. Немојте кривити себе. У крајњем случају, промените одељење [или] посао.“

Ментални проблеми код деце

„Свако пето дете у свету има неки ментални проблем или проблем у понашању који би могао упропастити његов каснији живот“, каже лондонски The Independent. У једном заједничком извештају Светске здравствене организације и Фонда Уједињених нација за помоћ деци упозорава се да стопа депресија, самоубистава и самоповређивања међу младим људима „алармантно“ расте. Најгоре погођени су они који живе на ратним подручјима и у земљама које пролазе кроз убрзане друштвене и економске промене. Један извештај из новина The Independent навео је да су депресивна деца „склонија другим болестима и опасним навикама које могу скратити њихов живот“. У том извештају стоји и да је „око 70 посто случајева превремене смрти код одраслих особа повезано с навикама као што су пушење, опијање и коришћење дроге чему се особа одавала у време адолесценције“.

Морски аутопутеви

„То је највећи океански булевар“, извештава лондонски The Sunday Times. „У водама Тихог океана налази се морски аутопут који се протеже од сунчаних плажа у Калифорнији преко Хаваја до стеновитих плажа у Јапану.“ Џеф Половина, један хидробиолог с Хаваја недавно је открио и уцртао тај пут тако што је обележио китове, корњаче, туне, делфине и ајкуле. Тај пут је богат планктонима који служе као храна раковима, медузама и лигњама. Оне, с друге стране, пружају обиље хране за животиње које далеко путују. Карета корњаче, описане у овим новинама као „страствени међународни путници из света рептила“, полажу јаја у Јапану, одрастају на обалама Калифорније и саобраћају између та два одредишта. Током зиме, тај аутопут заокреће око 1 000 километара на југ, и води од Калифорније до Јужног кинеског мора.

Остати у форми

„Физичка активност помаже у контролисању тежине, штити од обољења као што су дијабетес и остеопороза, побољшава расположење и доприноси бољем сну током ноћи“, указује Tufts University Health and Nutrition Letter. Међутим, поред свега тога, „степен ваше физичке форме у великој мери је показатељ колико ћете дуго живети“. У једној 13-годишњој студији спроведеној на преко 6 000 средовечних мушкараца, истраживачи са Универзитета Станфорд и Министарства здравља ратних ветерана открили су да то колико вежби особа може да уради а да не буде исцрпљена јесте снажан показатељ колико ће живети. Иако друга истраживања показују да генетика игра улогу у издржљивости, чак и свакодневно вежбање „слабог интензитета“ — као што је брзо ходање — помаже да останете у доброј физичкој форми.

Рекламирање алкохола међу омладинцима

„Скоро сваки 10. омладинац у Аустралији је алкохоличар“, извештава аустралијски Sunday Telegraph. Професор Јан Вебстер, председник Савета за борбу против алкохолизма и других зависности у Аустралији, каже да међу младима влада мишљење да је „опијање до бесвести“ добар провод преко викенда. The Sydney Morning Herald извештава да су неки стручњаци забринути због „напредне светске индустрије“ рекламирања алкохола омладинцима. Истраживачи су открили да је већина продаваца алкохолних пића имала веб-сајтове који су циљали на омладинце. „Они су рекламирали улазнице за живе свирке, затим ревије нових филмова и наравно информације о својој понуди пића.“ Према том извештају, Светска здравствена организација је забринута јер такво промовисање „доприноси томе да коришћење алкохола постане саставни део живота омладинаца“.

Повлачење у себе

У Јапану се изгледа појавио један нови феномен који углавном погађа тинејџере и младе људе. Назван је хикикомори (акутно повлачење у себе) и дошао је у средиште пажње током истрага у вези са злочинима које су починили млади који су се повукли у себе. „На основу истраживања начина живота оних који су починили ове злочине видело се да њихов ’херметички затворен‘ начин живота — то јест месецима изолован живот у соби где им је једино друштво компјутер или видео-игрице — уопште није био изузетак“, извештава медицински часопис The Lancet. Други докази показују да се хикикомори чешће манифестује летаргијом него насиљем. Међутим, „опште је мишљење да је ова болест последица обиља, технологије и удобности савременог живота у Јапану“, наводи The Lancet. „Многи хикикомори проводе пуно сати на Интернету или играјући видео-игрице, узимајући храну и пиће које им стиже на кућну доставу.“ Неки процењују да у Јапану има милион такве деце.