Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стеците праву слику

Стеците праву слику

Стеците праву слику

Није лако стећи праву слику о различитим питањима. Владе и компаније причају полуистине. Средства јавног информисања обично обећавају непристране извештаје, а ипак се не држе свог обећања. Лекари не дају увек детаљно објашњење о нежељеним дејствима лека који нам преписују. Постоји ли начин да дођемо до информација којим можемо веровати?

Многи су Интернет поздравили као средство које ће обезбедити поуздан извор информација из целог света. Наравно, то је могуће само ако знате где да кликнете својим мишем. „Лепша страна медаље је та што Интернет може брже од било ког другог средства информисања да образује више људи. Ружнија страна медаље је та што може брже од сваког другог средства информисања да заглупи људе “, писало је у редакцијском чланку новина The New York Times.

У овом чланку је стајало и следеће: „Због импресионираности технологијом Интернета, неупућени још више верују информацијама са Интернета. Они не схватају да је Интернет, у најгорем смислу, само једна отворена одводна цев: електронски канал за непроверене, непрочишћене информације.“ Нажалост, као што је писац овог чланка навео, не постоји компјутерски програм који може да избрише ово смеће.

На Интернету, у часопису или књизи било ко може да објави било шта. Зато треба да будемо разборити и упућени како не бисмо олако поверовали у све што прочитамо. Ако желимо тачне информације, онда морамо да будемо сигурни да је извор који користимо поуздан. За то је потребно време. Али, када једном тако урадимо и стекнемо праву слику, тада ћемо моћи да исправно размишљамо, праведно судимо и са сигурношћу доносимо важне одлуке.