Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли треба да гледам спотове?

Да ли треба да гледам спотове?

Млади питају. . .

Да ли треба да гледам спотове?

„Спотови су супер. Неки од њих су као мини филмови. Имају неку причу, а и њихова кореографија ме одушевљава“ (Кејси).

„Они су добар начин за проналажење нове музике. Можеш да видиш преко 40 хитова. Спотови могу бити и добра тема за разговор“ (Џош).

„Мени су важни детаљи из спотова — ко пева, како је обучена, како се понаша. Све то заједно објашњава значење стихова“ (Кимберли).

„Волим да видим шта ће моје омиљене групе овог пута да изведу. Свиђају ми се специјални ефекти. Неки спотови су смешни. Али мораш бити опрезан“ (Сем).

МОЖДА и ти уживаш да гледаш спотове. Када су се први пут појавили на телевизијској сцени, били су релативно једноставне, нискобуџетне продукције. Али, када се показало да спотови нису пролазни тренд и да имају огроман утицај на продају снимљеног материјала, брзо су се уметнички и технички све више усавршавали. Данас су важан део музичког света и постали су изузетно популарни међу младима. У неким земљама постоје ТВ канали који приказују искључиво спотове!

Али зашто млади попут овде цитираног Сема кажу да треба бити опрезан? Може ли се десити да неки спотови негативно утичу на тебе — можда кваре твоје размишљање и моралне вредности или чак кваре твој однос са Створитељем? Можда ти ово питање звучи као претеривање. Али размисли, ако би хтео да се купаш у неком језеру или на мору и ако би видео упозорења да је ризично или опасно да ту пливаш, да ли би било паметно да их игноришеш? Па не баш. Према томе, било би мудро да узмеш у обзир и нека упозорења која се тичу спотова.

Опасне зоне

Потребно је да признаш чињеницу да оно што видиш и чујеш може утицати на тебе! Библија нам каже да је први израелски краљ Саул користио музику у корисне сврхе — да би се смирио (1. Самуилова 16:14-23). Да ли музика може имати и негативан утицај? Књига Rock and Roll — Its History and Stylistic Development износи следеће мишљење: „Нико не може да буде искључив када је у питању утицај музике. Ако признајемо да рок музика има позитиван утицај (као што има), онда такође морамо спремно признати да има и негативан утицај (као што има). Особа која самоуверено каже: ’О да, ја слушам музику, али она не утиче на мене‘, или је безнадежно наивна или je крајње неупућена.“

Библија више пута указује на утицај који очи имају на наше размишљање и емоције (Пословице 27:20; 1. Јованова 2:16). Тако, додајући музици моћне визуелне ефекте, видео-продуценти драстично појачавају утицај који музика има на слушаоце. Које се врсте визуелних ефеката обично користе?

Према једној студији, око 57 посто рок спотова садржи насилне сцене. Око 76 посто приказује сексуалне радње. Једно друго недавно истраживање утврдило је да 75 посто спотова с концепцијом (спотова који причају неку причу) такође садржи алудирања на секс, а више од половине укључује насиље, најчешће над женама. Стога, може ли ти гледање оваквих спотова заиста шкодити? Један часопис наводи да је путем „експерименталних студија утврђено да гледање спотова заправо може утицати на ставове младих према раној или ризичној полној активности“. И не може се порећи да с покушајима музичара да буду још гори од својих претходника и савременика, спотови генерално постају све живописнији.

Један педагог је запазио: „Многи кажу да се оно што слушају — и виде, захваљујући спотовима — не разликује од музике прошлих генерација... Али изгледа да већина данашњих уметника ноншалантно прихвата вулгаран говор и бестидност као прикладна средства за повећање продаје снимљеног материјала.“ Часопис Chicago овако каже за особе које гледају извесне музичке ТВ канале: „Оно што им се приказује јесте непрекидно бомбардовање нападном и провокативном лаком порнографијом.“

Часопис Chicago такође описује један спот у коме „младић који седи за шанком у ресторану превише окреће главу уназад. На врату му се појављује огромна крвава расекотина и глава му отпада.“ Други спот наводно приказује једног човека који изводи крвави стриптиз, у којем скида и своје месо и мишиће. Биле су описане и друге ствари које су превише шокантне да би се испричале.

Неки могу да одбаце ове чињенице, тврдећи да су горе описани спотови екстремни а да већина њих у ствари и није тако лоша. Неки могу чак тврдити да они не мисле да су спотови посебно шокантни или непријатни. Али, зар то једноставно не би могло указивати на то да је стално гледање таквих спотова умањило осетљивост ових особа? Кејси, младић који је цитиран на почетку, признаје: „Ако не поставиш границе ономе што гледаш, онда ће ти нешто што ти је најпре било срамотно на крају постати нормално. Несвесно желиш да гледаш још екстремније сцене и без имало одбојности прихваташ оно што ти је некада било шокантно.“

Које су могуће последице? Твоја способност да доносиш исправне моралне одлуке може бити озбиљно нарушена. Због тога што наш ум може лако потпасти под негативан утицај, Библија нас саветује да ’чувамо мудрост и разборитост‘ (Пословице 3:21; 5:2). Још једна последица може бити нарушено пријатељство с Јеховом Богом. Зар то није нешто најдрагоценије што имаш? Зато је потребно да заштитиш то пријатељство тако што ћеш предузети мере да избегаваш неприкладну забаву сваке врсте. Како то можеш учинити?

Заштити се

Као прво, молимо те, прихвати да је без сумње погрешно гледати сцене које приказују оно што Библија отворено осуђује (Псалам 11:5; Галатима 5:19-21; Откривење 21:8). Када неки спот уздиже ствари које не ’доликују светима‘, мораш бити одлучан да престанеш с гледањем (Ефешанима 5:3, 4). Истина, можда ти неће бити лако да промениш канал — или искључиш ТВ — када се приказује неки узбудљив спот. Зато ће можда бити потребно да се молиш као што се молио псалмиста, који је записао: „Одврати очи моје од лажних сујета“ (Псалам 119:37).

Можда се спонтано згражаваш на ужасне спотове попут оних које смо раније описали. Међутим, изгледа да неки спотови имају препреденији приступ. Сексуалне сцене могу бити кратке или успутне. Речи песме и сцене могу бити тако вешто усклађене да унапређују неко безбожно гледиште, а да се не изговори нити прикаже ништа конкретно. Ипак, ако помало осећаш кривицу због тога што си гледао одређени спот, вероватно је на неки начин био штетан или нехришћански. Како онда можеш одредити шта да гледаш, а шта да избегаваш када није сасвим јасно да ли је то прикладно?

Наравно, да ли ћеш уопште гледати спотове или не, то је ствар твоје личне одлуке и одлуке твојих родитеља, који имају одговорност да одлуче шта можеш, а шта не можеш да гледаш (Ефешанима 6:1, 2). Али, ако ти родитељи дозвољавају да гледаш спотове, не треба да се управљаш само према оном што се теби чини исправно. Речи из Јеврејима 5:14 нас охрабрују да ’вежбамо наше моћи запажања‘ како бисмо ’разликовали исправно и неисправно‘. Наше моћи запажања се вежбају проучавањем библијских начела, која нам пружају темељ на основу којег можемо одредити шта је добро, а шта лоше из Јеховиног угла. Ако дубоко размишљаш о таквим библијским начелима, моћи ћеш да препознаш шта је опасно за твоје духовно здравље, чак и када не постоји конкретно библијско правило које би ти пружило вођство.

Која ти онда специфична библијска начела могу пружити вођство у вези с гледањем спотова? О томе ће бити речи у једном од следећих чланака.

[Истакнути текст на 20. страни]

„Особа која самоуверено каже: ’О да, ја слушам музику, али она не утиче на мене‘, или је безнадежно наивна или je крајње неупућена“

[Слике на 21. страни]

Да ли заиста можеш гледати нешто штетно, а да то не утиче на тебе?