Пређи на садржај

Пређи на садржај

Показивање љубави у време невоље

Показивање љубави у време невоље

Показивање љубави у време невоље

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ НИГЕРИЈЕ

НЕДЕЉА, 27. јануар 2002, названа је црна недеља у Лагосу (Нигерија). Експлозија у једном подземном складишту оружја жестоко је потресла овај град и осветлила вечерње небо. Гранате и крхотине су неколико сати летеле на све стране у подручју од преко 3 километра, проузрокујући панику у граду.

Несмотрене гласине су изазвале још већи страх. Маса престрављених људи нагрнула је на улице, не знајући куда да беже нити где да се сакрију. По вечерњем мраку, стотине људи заједно с бројном успаниченом децом, упали су у мутне воде канала и удавили се. Куће, школе и пословне установе биле су уништене или озбиљно оштећене, због чега је хиљаде људи остало без дома и посла. Процењено је да је у овој трагедији 1 000 људи изгубило живот. Касније процене су биле још веће.

Након тога је око 1 350 неексплодираних бомби, ракета и ручних граната пронађено у стамбеном подручју око војне установе где се десила експлозија. Један човек је пронашао метални предмет у својој дневној соби. Не схватајући да је то бомба, он је узео тај предмет, ставио га у пртљажник аута и вратио надлежнима.

Чим су чули вест о експлозијама, Јеховини сведоци из подружнице у Нигерији одмах су контактирали с једним старешином из Лагоса и послали 16 путујућих надгледника у ово подручје да процене стање у ком се налази 36 000 Сведока из Лагоса. Подружница је послала милион наира (око 10 000 евра), као и смернице за формирање одбора за пружање хуманитарне помоћи.

Међу Сведоцима, једног брата је озбиљно ранио шрапнел; нажалост, две младе сестре су погинуле; и две Дворане Краљевства и 45 кућа претрпеле су штету.

Шест дана након експлозије муниције, 2. фебруара 2002, у разним деловима града избио је етнички сукоб. Према Црвеном крсту, у овом сукобу је погинуло 100 људи, рањено 430 и протерано 3 000, а 50 кућа је спаљено. Одбор за хуманитарну помоћ који се бринуо о потребама жртава „црне недеље“ брзо је потражио хришћанску браћу у том подручју.

Овог пута нико од Сведока није изгубио живот, пошто је већина њих присуствовала обласном конгресу када је сукоб започео. Међутим, многи чланови пет скупштина из овог подручја нису имали где да се врате. Њихова хришћанска браћа су их спремно примила код себе. Један Сведок по занимању доктор и његова жена обезбедили су смештај за 27 расељених лица.

Сведоци из Лагоса који нису били погођени експлозијом и етничким сукобом великодушно су приложили храну, одећу и ствари за домаћинство. Надгледник тог града је известио: „Прилог браће из области Лагоса далеко је већи од потреба погођених.“ Подружница је морала да пише скупштинама молећи их да престану с давањем прилога. Три камиона преосталих ствари послата су у складиште подружнице.

Скупштинске старешине су посетиле многе погођене и чланове породица погинулих. Они су се трудили да пруже утеху из Писма. Одбор за хуманитарну помоћ организовао је поправку оштећених кућа. Они су снабдели жртве обе несреће са стварима за домаћинство, одећом и намирницама и помогли расељеним особама да пронађу смештај. Помоћ овог одбора добило је укупно 90 породица и појединаца.

Многе жртве су биле одушевљене због помоћи коју су примиле. Један Сведок је члановима одбора за хуманитарну помоћ усхићено рекао: „Докле год будем жив, Јехова ће ми бити ’уточиште и сила‘!“ (Псалам 46:2, 3).

Они који нису Сведоци приметили су начин на који су Јеховини сведоци бринули једни за друге током ових криза. Ујак једне настрадале Сведокиње рекао је старешинама из њене скупштине: „Вратићу се да вам истински захвалим и да сазнам више.“ Својој породици је рекао: „Оно што сам видео у Лагосу, било је дивно. Чак ни рођаци нису учинили оно што су учинили ови људи.“

[Слика на 13. страни]

Камион натоварен хуманитарном помоћи

[Слика на 13. страни]

Неки којима је пружена помоћ

[Слика на 14. страни]

Овај брачни пар је обезбедио смештај за 27 расељених лица

[Слика на 14. страни]

Сведоци који раде на оштећеним кућама

[Извор слике на 13. страни]

Горе: Sam Olusegun - The Guardian