Пређи на садржај

Пређи на садржај

Понорска језера — природна чуда на Јукатану

Понорска језера — природна чуда на Јукатану

Понорска језера — природна чуда на Јукатану

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

На полуострву Јукатан налази се једно од најлепших природних чуда у Мексику и у свету — понорско језеро. Шта је понорско језеро?

Реч за понорско језеро води порекло од речи народа Маја цонот, што значи „јама с накупљеном водом“, а геолози је користе за описивање природних кречњачких извора, или понора. Полуострво Јукатан је сачињено од порозних кречњачких стена, које је давно пробила кишница која се филтрирала до доњег слоја тла. Касније, тамо где су настале шупљине, горњи слој кречњака се обрушио и могла су се видети дубока плавозелена природна језера, од којих су многа окружена бујном вегетацијом. У некима од њих, вода је скоро у нивоу земље, док је код других вода дубоко испод нивоа земље. Спелеолози (научници који проучавају пећине) и рониоци покушавају да истраже ова понорска језера, али у већини случајева не могу да дођу до дна због њихове велике дубине.

Маје су око тих понорских језера подигли градове и храмове, пошто су језера била важан извор воде и сматрала су се пребивалиштем бога кише, Чака. Неколико таквих језера пронађено је у близини рушевина чувене Чичен Ице. Једно је познато као Свето понорско језеро, или Понорско језеро за жртвовање. Одатле су археолози извукли људске костуре (нарочито деце) и драгоцене предмете од жада, злата и бакра, што потврђује легенду да су људске жртве и други дарови бацани у понорска језера не би ли се призвао бог кише.

Једно од најпосећенијих је понорско језеро Асул (Плаво понорско језеро) близу Четумала у мексичкој држави Кинтана Ро, које је изразито пурпурноплаве боје и окружено густом вегетацијом. Ово понорско језеро са стрмим странама широко је у пречнику 200 до 300 метара и процењује се да је дубоко око 90 метара, и повезано је подземним каналима с колористичном лагуном Бакалар. Пливање у кристално чистој води овог језера представља незаборавно искуство.

Осим у Мексику, слични понори пронађени су и у Аустралији, на Куби, у Турској и у неким деловима Европе. Међутим, на полуострву Јукатан их има на стотине, док су на другим местима ретка појава. Позвани сте да посетите неко од понорских језера како бисте из прве руке уживали у овом чуду природе.

[Мапа на 22. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ПОЛУОСТРВО ЈУКАТАН

[Слика на 23. страни]

Понорско језеро Икс-Кекен, Јукатан

[Слика на 23. страни]

Кристално понорско језеро, Кинтана Ро

[Слика на 23. страни]

Лагуна Бакалар и понорско језеро Асул (доле)

[Извор]

© Michael Friedel-Woodfin Camp and Associates