Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли су вам ципеле заиста удобне?

Да ли су вам ципеле заиста удобне?

Да ли су вам ципеле заиста удобне?

„Нико не зна где жуља ципела осим онога који их носи“ (СМАТРА СЕ ДА ЈЕ РИМСКА ПОСЛОВИЦА).

КАДА сте задњи пут купили ципеле? Како су вам стајале? Да ли су биле удобне? Колико вам је времена требало да их изаберете? Колико вам је био од помоћи продавац? Да ли сте их купили због стила или због њихове удобности? Како се осећате у њима сада пошто их већ неко време носите? Да ли вас било где жуљају?

Није баш тако једноставно купити ципеле. Потрага за одговарајућом величином уме да буде компликована попут кретања лавиринтом. Зашто?

Пронаћи праву величину

Пре свега, које вам је стопало веће — десно или лево? Да ли мислите да су иста? Размислите још једном! Следећи фактор који треба да узмете у обзир јесте да свако стопало има четири типа величине: статичку, приликом стајања, функционалну и термалну величину. У чему је разлика?

Што се тиче статичке величине, књига Professional Shoe Fitting каже: „То је величина ципеле која одговара величини стопала приликом мировања (када купац седи).“ Следећа величина, „приликом стајања“, мери се када особа стоји, као што то и сам израз каже. У овом положају мења се величина и облик стопала. Претходно наведени извор каже: „Док је стопало које мирује опуштено, када особа устане њене кости и хрскавица се изненада ’затегну‘ и тада стопало добија другу величину.“ Али, постоје још две величине.

Функционална величина је величина приликом одређених активности — када ходамо, трчимо, скачемо или правимо друге покрете. Услед тога „стопало може имати различите величине, облике и пропорције“. Четврта величина се назива термална, што указује на промене које се дешавају при дејству топлоте, влаге и течности. Оне могу узроковати да се стопало увећа за 5 посто. Разумљиво је што осећате олакшање када на крају дана изујете ципеле, нарочито ако носите погрешну величину! А то је често случај.

Како се узима мера ваших стопала?

Ерик је годинама куповао ципеле величине 45,5 или 46, средње ширине. Током тог периода, стално је имао проблема са жуљем на прсту до палца и ураслим ноктом на палцу леве ноге. Његова педикирка је предложила да му стручна особа која у продавници одређује број ципела узме мере. На Ериково запрепашћење, број ципела у којима би се он удобно осећао требало би да буде 47,5 „А“ ширине! „А“ ширина означава узано стопало. Али, да ли су само две мере, дужина и ширина, довољне како би се обезбедила удобна величина? Како да одредите величину својих стопала?

Једна позната справа за процену величине у неким земљама јесте Браноков уређај. (Видите фотографију.) Он се може користити да би се добиле три основне мере: свеукупна дужина стопала, растојање од пете до базалног зглоба и ширина јастучића стопала. Али, наравно, свако стопало има своју форму и свој обим. Из тог разумљивог разлога, ми увек пробамо ципеле пре него што их купимо. Управо ту човек може да се пређе. Да ли вам се икада догодило да сте пробали ципеле које вам се заиста свиђају, да бисте онда открили да незнатно жуљају? „Рашириће се“, каже продавац. Ви их купите и после неколико дана или недеља покајете се због тога. И ето новог жуља, ураслог нокта или отока са запаљењем!

Да ли сте пронашли идеалну величину?

Да ли је могуће пронаћи идеалну величину? Књига Professional Shoe Fitting вам искрено одговара — „није“. Зашто није? „Због неколико несавладивих препрека... Ниједна особа нема стопала потпуно исте величине, облика, пропорција или начина функционисања.“ Дакле, ако нека ципела потпуно одговара вашем већем стопалу, она неће сасвим одговарати оном другом. „То не значи да није могуће наћи одговарајућу величину, већ само да треба да будемо опрезнији што се тиче речи или појма ’идеалне‘ величине.“

Ако желите да видите који делови вашег стопала врше притисак на ципелу, погледајте неке од ваших старих, изношених ципела. Обратите пажњу на поставу те ципеле. На којим местима је ципела највише похабана? Често је похабана на местима испод пете, иза пете и испод јастучића стопала. Шта то значи? То значи да „извесни делови ципеле нису одговарали одређеним деловима стопала. Неки делови ципеле се претерано хабају док су други практично нетакнути“.

Чак је и ушће ципеле важно за удобност. Да ли сте запазили да ципеле имају различите стилове ушћа? Код бал стила, ципела се затеже на најнижој тачки везивања. Међутим, ако имате пуније ноге, онда је удобнији блучер стил, пошто ципела остаје лабавија на најнижој тачки пертлања. (Видите слику.) Зашто је важан тај детаљ? Исти извор каже: „Много или већина иритација пете које изазивају ципеле често су директна последица тога што су ципеле превише уске на отвору, те тако потискују пету према појачању задњег дела ципеле.“

Шта рећи за женске ципеле с високим потпетицама?

У жељи да носе високе потпетице, жене излажу своје тело разним напрезањима. Високе потпетице утичу на држање тела, често узрокујући да се тело нагне напред, што за узврат захтева да се колена више савијају како би тело било усправно. Високе потпетице такође грче мишиће у листовима, који су при том израженији.

Према томе, потпетица је често најважнији део женске ципеле и кључ за њену удобност или неудобност. Књига Professional Shoe Fitting каже да постоје три главна разлога због чега се носи обућа с високим потпетицама: ’(1) истакнутост — јер повећавају висину, (2) естетика — додатни дизајн или стил који карактерише ципелу и (3) лепши изглед — јер женске ципеле с потпетицама истичу линију ногу.‘

Жене треба нарочито да узму у обзир нагиб потпетице, јер од њега зависи где је на њој тежиште тела. Ако је тежиште на задњој или предњој ивици потпетице, може доћи до незгоде. Зашто? Зато што услед тога потпетица може да се искриви и проузрокује озбиљан пад.

Из овог кратког разматрања, очигледно је да је за избор одговарајућих ципела потребно време и можда чак и додатан трошак, пошто је за производњу квалитетних ципела потребно више времена. Али ципеле могу у великој мери утицати на ваш општи осећај удобности, па чак и на ваше здравље. Зато, не журите. Узмите праве мере. Будите стрпљиви. Немојте се повести за модом или изгледом.

[Оквир на 20. страни]

На шта гледати при избору ципела

Вилијам А. Роси и Рос Тенант у књизи Professional Shoe Fitting дају следеће савете:

„Сврха узимања мере стопала није, како неки мисле, да се одреди тачна величина ципела која вам је потребна.“ Зашто? Зато што на величину ципела могу утицати многи фактори као што су висина потпетице, стил, калупи, материјали који су коришћени и фирма која их производи. То је нарочито данас случај када се обућа производи у тако много земаља с различитим стандардима.

Када узимате мере стопала, повуците напред врх чарапе како прсти не би били савијени, услед чега бисте добили погрешне мере.

Како треба узимати меру — када седите или када стојите? „Узети мере купцу који седи свакако је лакши начин.“ Резултат су погрешне мере. Због тога, устаните да би вам се узеле мере стопала̂. Да, оба стопала. Немојте претпостављати да је лево стопало веће. Узмите мере оба стопала!

„Професионално узимање мере стопала је вештина и услуга коју поседује и пружа искључиво одабрана група појединаца повезана с једнако елитним ланцем продавница које разумеју и цене важност висококвалификованог узимања мере стопала.“

[Дијаграми на 19. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Делови ципеле

ђон

предњи део лица

ушће

постава

унутрашњи део потпетице

флекица

предње појачање

ђон

руб ципеле

предњи део лица

линија ушћа

језични запор

лице

уложак за пету

пета

[Слике на 20. страни]

Браноков уређај

[Слика на 21. страни]

Сви дизајни обуће су засновани на ових седам основних стилова

[Слике на 21. страни]

Врсте ципела

Блучер

Бал