Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Бели медведи на ’танком леду‘

„Загревање планете озбиљно угрожава опстанак белих медведа“, извештавају немачке новине Nassauische Neue Presse на основу истраживања Светског фонда за дивљач (WWF). Према истраживању које је спровео WWF, количина арктичког леда, то јест ледених санти — главног станишта и ловишта белих медведа — смањује се због загревања планете. Стручњаци кажу да се просечна температура ваздуха над Арктиком „повећала за 5 степени [Целзијуса] током протеклих 100 година“. Осим тога, „наслаге леда су се смањиле за 6 посто током последњих 20 година“ и „до 2050. може се очекивати 60 посто мање леда током лета“. Због мање леда и дужих периода без леда, бели медведи имају ограничене прилике за лов, па због тога не могу да нагомилају неопходне наслаге сала. Најтеже су погођене бремените женке и младунци. У неким подручјима „чак ни половина младунчади не преживи све дуже периоде без леда“, извештавају ове новине. Други проблеми с којима се ови медведи суочавају јесу „лов, отровне хемикалије и изливање нафте“.

Еукалиптус омета мобилне телефоне

„У многим деловима [Новог Јужног Велса], рад базних станица за мобилну телефонију често је далеко лошији од рада истих базних станица у Европи и Сједињеним Државама“, каже се у аустралијским новинама Sydney Morning Herald. Овај проблем је најуочљивији дуж реке Мари на југу ове државе. Иако је ово подручје релативно равничарско, „оно је познато по томе што се везе прекидају или се никад и не успоставе“. Изгледа да је кривац, према овом извештају, „густ појас речног црвенкастог гуминог дрвећа [еукалиптуса] уз обалу реке Мари“. Роџер Бамбер, директор једне компаније за телекомуникације, „верује да има нешто у облику, величини и соку еукалиптусовог лишћа што му омогућава да далеко ефикасније апсорбује радио-таласе мобилних телефона него лишће другог дрвећа“, каже се у овим новинама.

Трансфузија крви може оштетити плућа

„Људи који примају крвне продукте, нарочито оне који садрже крвну плазму, излажу се опасности да добију акутно оштећење плућа повезано с трансфузијом (TRALI)“, наводи се у часопису америчке Управе за храну и лекове, FDA Consumer. Ово стање може довести до смрти ако се не препозна и не лечи на правилан начин. „TRALI се јавља када антитела белих крвних зрнаца из крви даваоца реагују на бела крвна зрнца примаоца, проузрокујући промену у плућном ткиву што омогућује улазак течности. Већина давалаца који су одговорни за TRALI јесу жене с више од двоје деце или они који су више пута давали крв.“ У симптоме „спадају грозница, убрзано и отежано дисање и пад крвног притиска. Плућа прималаца [трансфузије] често су на рендгенском снимку потпуно бела“.

Отроване пчеле

„Да ли ћемо моћи да једемо француски мед за десет година?“, пита француски часопис Marianne. Сваког пролећа се отрују милиони пчела, због чега је производња меда у Француској опала са 45 000 тона 1989. на 16 000 тона 2000. године. За само недељу дана, један пчелар је изгубио 450 кошница — а то је 22 милиона пчела! Многи произвођачи меда приписују кривицу пољопривредним хемикалијама као што су пестициди, а нарочито јефтинијим и ефикаснијим производима који се илегално увозе. Неки пољопривредници у хемикалије додају чак коришћено моторно уље или варикину ради јачег дејства! Ако се ништа не предузме, „постоји опасност да француски мед постане само нешто о чему ће се приповедати“, каже се у овом часопису.

Деца несигурна у вези са смрћу

„Када неко умре, да ли сматраш да може поново оживети?“ Хироши Накамура, професор с Јапанског универзитета за жене, поставио је ово питање за 372 ученика виших разреда основне школе. Трећина је одговорила потврдно, а друга трећина је била несигурна, извештавају токијске новине Sankei Shimbun. „Овакво схватање може потицати од компјутерских игара у којима је, чак и ако главни јунак умре, довољно да неко притисне дугме којим се још једном све покреће од самог почетка“, кажу ове новине. Према речима овог професора, то испитивање „показује да многи ученици, чак и виших разреда основне школе, не разумеју шта смрт заиста значи“. Он предлаже да родитељи поуче децу о смрти тако што ће им дозволити да виде угинуле кућне љубимце и да посете рођаке на самрти.

Европа објавила искорењивање дечје парализе

За 870 милиона становника европског региона, сертификат од јуна 2002. о искорењивању дечје парализе из овог региона јесте „најважнија прекретница у здравственој заштити новог миленијума“, каже Светска здравствена организација. У европском региону, који обухвата 51 државу чланицу, „већ три године нема урођене дечје парализе“. Овај успех је врхунац 14-годишњег рада на искорењивању дечје парализе путем координираних кампања вакцинације свих становника. Ова болест је готово искорењена у Јужној и Северној Америци и западном Пацифику. Проузрокована једним вирусом који напада нервни систем, дечја парализа је високо заразна и може довести до потпуне парализе и чак до смрти. За сада се може спречити, али не и излечити.

Критична несташица воде

„Уколико се не предузме хитна акција, више од половине светског становништва биће погођено несташицом воде до 2032, што ће проузроковати озбиљне здравствене последице“, каже се у часопису BMJ (раније British Medical Journal). Према једном извештају Уједињених нација утврђено је да упркос томе што се број људи који имају бољу воду „повећао са 4,1 милијарде у 1990. на 4,9 милијарди у 2000. години, 1,1 милијарда људи у земљама у развоју још увек нема приступ чистој води за пиће. Укупно 2,4 милијарде људи тренутно нема адекватне санитарне уређаје“. Последица тога су „четири милијарде случајева дијареје и 2,2 милијарде смртних случајева сваке године“, а да и не спомињемо патње које проузрокују цревне глисте, шистосомијаза и трахом.

Замена за кожу

Кожа је највећи телесни орган и прва одбрамбена линија против заразних организама, дехидрације и хипотермије. Зато се жртве опекотина и дијабетичари са отвореним чиревима суочавају с високим степеном ризика. Обично се као замена користи кожа с људских лешева, али је нема довољно. Друге мане су што трансплантати коже могу пренети болест и што их тело примаоца може одбацити. Мексички часопис The News извештава да је биоматеријал из танког црева свиња успешно искоришћен за пресађивање код пацијената с тешко излечивим ранама. Занимљиво је да је употребљени део свињског танког црева, зван субмукоза танког црева, веома сличан људској кожи и да га има довољно. Пластични хирург Хорхе Оливарес, који предводи овај експеримент, изјављује: „Пацијенти које сам оперисао скоро да немају ожиљке, а ране се обично зацеле за неколико недеља. Највећи напредак је у томе што пацијенти осете скоро тренутно олакшање од бола и упале.“

Четири месеца на пучини

Тауаиа Раиоаоа, 56-годишњи рибар, преживео је четворомесечно лутање по јужном Пацифику, каже се у једном извештају тахићанских новина Les Nouvelles de Tahiti. Он је напустио Тахити 15. марта 2002. „укрцавши се на свој 8 метара дуг зелени чамац назван ’Техапити‘, али је имао квар на мотору далеко од обале Тахитија“. Након што је бесциљно пловио око 1 200 километара, спасен је 10. јула недалеко од Аитутакија, једног од Кукових острва, преко 20 килограма мршавији него када је отишао. Као искусан и сналажљив рибар, Раиоаоа је преживео тако што је „јео сирову или сушену рибу и скупљао кишницу у једну кофу и мини фрижидер“.