Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посебни дарови који нас чине јединственима

Посебни дарови који нас чине јединственима

Посебни дарови који нас чине јединственима

’Научници проучавају природу зато што јој се диве, а диве јој се зато што је прелепа‘ (ЖИЛ-АНРИ ПОЕНКАРЕ, ФРАНЦУСКИ НАУЧНИК И МАТЕМАТИЧАР, 1854-1912).

ПОЕНКАРЕ се пуно дивио лепоти природе, нарочито „изузетној лепоти“ хармоније и реда који привлаче научнике. Међутим, човек не мора да буде научник да би се дивио лепоти и реду који нас окружују. Пре око 3 000 година, псалмиста Давид је био дубоко дирнут смисаоном грађом која се види у стварству — посебно грађом људског тела. Зато се овако молио: „Хвалим те што сам тако дивно саздан. Дивна су сва дела твоја, добро зна то душа моја“ (Псалам 139:14).

Таква осећања дивљења и дубоког поштовања карактеристична су само за човека — не може их имати ни најинтелигентнија животиња. Међутим, наше занимање за свет који нас окружује иде и дубље. Колико год да имају година, сви који дубоко размишљају питали су се: Ко стоји иза задивљујуће грађе живих бића? Зашто уопште постоје жива бића? И које је наше место у свему томе? Наука и самоиспитивање не могу одговорити на ова питања. Али Библија, која је надахнута од Бога, пружа заиста задовољавајуће одговоре (2. Петрова 1:20, 21).

Ова древна света књига објашњава да су јединствене особине које имамо као људи резултат тога што смо створени ’по Божјем обличју‘ — што значи да можемо да одражавамо (премда у мањој мери) особине које поседује наш Створитељ (Постање 1:27). Зато, иако немамо очи попут орла, ми можемо показивати далековиду мудрост. Наш слух је слаб у поређењу са слухом који има љиљак, али ми уживамо у разговору, музици и пријатним звуцима природе. И премда немамо неки унутрашњи компас, ако се обратимо Божјој Речи, Библији, добијамо најбоље вођство у животу (Пословице 3:5, 6).

То што смо створени по Божјем обличју такође објашњава зашто једино ми имамо духовне потребе. „Неће човек живети само од хлеба“, рекао је Исус, „него од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4). Да ли редовно обраћате пажњу на те окрепљујуће речи тако што читате Библију?

Када се исправно хранимо из Божје Речи, наша духовност нам може повећати способности запажања изнад граница које нам диктирају наша телесна чула. Како? Тако што градимо веру. Права вера заснована на Библији омогућава нам да „видимо“ невидљивог Бога — баш као и Мојсије — као и да разаберемо која је Његова намера за будућност (Јеврејима 11:1, 27).

Величанствена будућност за оне који „виде“ Бога

Библија говори да Створитељ, Јехова Бог, воли земљу и сва жива створења на њој, а посебно богобојазне људе. Зато он и обећава да ће уклонити све зле људе, укључујући и оне који из похлепе „уништавају земљу“ (Откривење 11:18; Псалам 37:10, 11; 2. Солуњанима 1:8). Након тога ће дати вечни живот људима који га воле и који су му послушни. И не само то, они ће учествовати у претварању целе планете у рај који ће врвети животом. Какав диван изглед! (Лука 23:43).

Замислите шта ћете све моћи да радите и откривате када будете вечно живели у савршеном здрављу! „Природа ће“, написао је један научник, „увек имати новине, обиље и лепоту који никада неће бити исцрпљени.“ Библија то овако каже: „Сваку лепу ствар [Бог] у своје време чини. Он је њима у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може“ (Проповедник 3:11).

Како и ви можете бити део Раја о којем говори Библија? Тако што ћете сада настојати да сазнате која је Божја намера и да поступате по ономе што научите. „Ово значи вечни живот“, рекао је Исус, „да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3).

[Слика на 10. страни]

Користите своја чула да бисте изградили цењење према Створитељу

[Слика на 11. страни]

Читање Библије је најбољи начин да упознате Створитеља