Пређи на садржај

Пређи на садржај

Аканске пословице — огледало друштвених норми

Аканске пословице — огледало друштвених норми

Аканске пословице — огледало друштвених норми

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ГАНЕ

ШТА је пословица? Један речник дефинише пословицу као „кратку реченицу коју људи често цитирају, а која даје савет или говори нешто о животу“. Јоруба народ из Нигерије још живописније дефинише пословицу, називајући је „коњем који хитро може однети човека у свет идеја“.

Важност пословица, то јест народних изрека изражена је следећом пословицом која је добро позната ганском народу Акан: „Мудроме се говори у пословицама, а не у причама.“ Суштина је у томе да мудрој особи не треба увек држати предавање да би се убедила да уради праву ствар. Прикладна пословица подстиче на размишљање, помаже у разумевању ствари и може мотивисати на исправно поступање.

У Гани се пословице доста користе приликом венчања и сахрана и главна су одлика народне музике. Такође су незаменљиве у дипломатским преговорима. Неки представник или изасланик често ће прибећи вештој употреби пословица.

Вештина изговарања пословица у аканском друштву сматра се обележјем мудрости. Занимљиво је да се за краља Соломона — човека познатог по мудрости, знању и дипломатији — у Библији каже да је знао 3 000 пословица. Наравно, библијске пословице су биле надахнуте од Бога и самим тим тачне, за разлику од пословица које се заснивају на људском искуству и схватању. Људске пословице, ма како мудре, никада не треба изједначавати с библијским. Али, хајде да осмотримо неке аканске пословице.

Појам Бога

Ганске изреке често признају постојање Бога, и то се види у многим аканским пословицама. Атеистичке идеје немају место у аканској филозофији. На пример, једна пословица гласи: „Нико детету не показује Бога.“ Постојање Бога је очигледно чак и детету. Ова пословица се често повезује с нечим што ће дете научити аутоматски без много инструкција.

Једна друга аканска пословица каже: „Ако бежиш од Бога, још увек си под њим.“ Тако је ово једна поука о самообмањивању за свакога ко покушава да игнорише Бога. Библија је давно изнела слично гледиште када је рекла да су Божје очи „свугда... [да] оне виде и рђаве и добре“ (Пословице 15:3). Сви смо одговорни Свемоћном.

Одраз друштвених норми и вредности

Као и пословице других народа, и аканске пословице представљају ризницу друштвених норми и вредности. Рецимо, моћ изговорене речи је добро истакнута овим примером: „Боље је ногом поклизнути него језиком.“ Необуздан језик заиста може направити велику штету и заправо може довести у питање нечији живот (Пословице 18:21).

Међутим, када се обуздава, језик може бити прави миротворац, као што то потврђује ова изрека: „Кад је ту језик, зуби се не препиру.“ Овде је поента у томе да се проблеми између сукобљених страна — рецимо, мужа и жене — могу љубазно решити мирним разговором. Чак и када ово не функционише, вешта употреба језика при посредовању у спору може спречити конфликт.

Практична мудрост

Вредност разборитости и промишљености сликовито је описана у бројним изрекама које истичу практичну мудрост. Импулсивна, непромишљена особа која не размишља о последицама својих поступака може извући поуку из ове изреке: „Прво нађи излаз, па онда дирај кобру.“

Родитељ који примети неке лоше карактерне црте код детета требало би да обрати пажњу на ову пословицу: „Ако приметиш да расте стабљика која ти може избити око, не заливај је него је ишчупај.“ Да, свака лоша карактерна црта треба да се искорени — уништи у зачетку — пре него што доведе до правих проблема.

Алудирање на обичаје и навике

Понекад је потребно разумети неку културу да би се схватиле њене пословице. На пример, народ Акан сматра да је непристојно махати левом руком пред другима, нарочито пред старијим особама. На ово правило лепог понашања алудира пословица: „Не показуј пут ка завичају левом руком.“ Другим речима, особа треба да цени оно што има, укључујући и своје порекло.

Једна пословица која алудира на традиционални обичај обедовања у типичном аканском домаћинству каже: „Дете које научи да пере руке једе са одраслима.“ Чланови домаћинства једу подељени у старосне групе. Међутим, дете које се добро влада, нарочито у погледу физичке чистоће и лепог понашања, може бити почаствовано да се придружи оцу и другим старијим особама за столом. Ова пословица наглашава мисао да нечији углед више зависи од понашања него од година старости.

Да ли намеравате да ступите у брак? Онда узмите у обзир следећу аканску пословицу: „Брак није палмино вино да се проба.“ Продавци палминог вина, ферментисаног пића које се добија од палминог сока, углавном дозвољавају потенцијалним купцима да пробају вино пре него што одлуче колико ће купити или чак да ли ће га уопште купити. Међутим, брак се не може пробати на такав начин. Ова пословица истиче трајност брачне заједнице и неприхватљивост пробних бракова.

Критичко посматрање ствари

Многе изреке сведоче о проницљивим запажањима која је древни народ Акан имао о људима и животињама. На пример, на основу пажљивог посматрања квочке с пилићима настала је пословица: „Пиле покрај мајке добија ногу скакавца.“ Које је значење? Ако се особа изолује, лако се деси да је други превиде када се деле добре ствари.

Свако ко је видео угинулу жабу лако може разумети истинитост ове изреке: „Колико је жаба дугачка види се тек кад је мртва.“ Ова пословица се често цитира када нека особа није цењена. У таквој ситуацији, особа која није цењена теши се чињеницом да ће њено одсуство можда другима пружити прилику да увиде њену стварну вредност.

Пословице у „симболима“

Иако се аканске пословице усмено преносе с генерације на генерацију, многе изреке су сачуване у облику уметничких приказа пуних симболике. Таква уметничка дела се виде на дрворезима, палицама, златним теговима и традиционалној одећи, као и на савременим дезенима. Посетиоци галерија ганске уметности могу видети слику човека који се пење на дрво док му други помаже. То је визуелни приказ следеће пословице: „Ако се пењеш на добро дрво, можда ће те други погурати.“ Порука која се преноси је очигледна — ако тежите за вредним циљевима, можете рачунати на подршку.

Сахране су посебна прилика за оно што је један писац назвао „текстилна реторика“. Жалосна атмосфера у тим приликама заправо подстиче на дубоко размишљање о животу. Стога, цртежи који се виде на погребној одећи преносе поруку с филозофским значењем. На пример, одећа с насликаним мердевинама или степеништем подсећа на пословицу: „Мердевинама смрти се не пење само један човек.“ a Ово је упозорење за све да буду понизни и да не живе тако као да су имуни на смрт (Проповедник 7:2).

Изасланици или представници традиционалних владара у аканском друштву вични су говорничкој употреби пословица и такође носе службену палицу с мотивима који говоре о некој људској врлини. На пример, птица која је шчепала главу неке змије „симболизује“ изреку: „Ако ухватиш змију за главу, остатак је само уже.“ Која је порука? Суочи се с проблемима одлучно — директно.

Правила коришћења пословица

Као што је то случај са сваким поређењем, када и како треба употребити пословицу зависи и од теме разговора и од слушалаца. Лепота неког разговора може бити нарушена погрешном употребом пословица. С обзиром да је у неким културама употреба пословица важан део културе комуницирања, свака погрешна употреба може створити код слушалаца негативну представу о говорнику.

Старешине заједнице у Гани су цењене као творци и чувари пословица. Зато изреке често започињу фразом: „Наше старешине кажу...“. А у ситуацији када се особа обраћа доста старијим саговорницима, учтиво је најавити пословицу изразом: „Ви старешине кажете...“ Из поштовања према старијима, млађи саговорник не жели да остави утисак као да поучава своје старешине мудрошћу из пословица.

Нека пажње вредна запажања

Пословице могу да претходе разговору а и да уследе након разговора. Такође могу бити тако вешто проткане кроз разговор да је потребна оштроумност да би се уочила мисао која се провлачи. Рецимо, у вези с понизном и мирољубивом особом, један припадник народа Акан би могао да каже: „Ако то зависи само од тог и тог, онда неће бити пуцњаве у овом селу.“ Ово подсећа на пословицу: „Ако су само пуж и корњача били умешани, онда неће бити пуцњаве у жбуњу.“ Сматра се да су обе ове животиње кротке и ненаметљиве и да нису склоне борби. Људи који имају ове особине унапређују мир.

Међутим, ако бисте желели да вам неки припадник народа Акан изрецитује низ пословица, можда ћете чути само једну: „Где нема сна, нема ни снова.“ Другим речима, као што нико не може сањати док је будан, тако се ни пословице не користе без одговарајућих околности. Њихову употребу диктирају околности.

[Фуснота]

a Важно је да поменемо да се овај мотив налази на одећи разних боја и да није ограничен само на тамну одећу која се обично носи на сахранама.