Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посета једној плантажи банана

Посета једној плантажи банана

Посета једној плантажи банана

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ

РАДО једем банане. Претпостављам да их већина људи воли. Оне не само што су укусне, него и обилују витаминима, минералима и влакнастим материјама. Да ли бисте желели да сазнате нешто више о овом хранљивом воћу? Недавно су ми један фармер и његова жена показали како се банане на невероватан начин обнављају.

Тони и Мари (горе приказани) имају фарму која се налази у јужноафричкој покрајини Лимпопо, у области Левубу. Они на својој фарми од 55 хектара узгајају различите културе. Међутим, њихова главна култура је банана. Тони би желео да нам нешто више каже о овом популарном воћу.

Узгајање и климатски услови

„Најбољи тип земљишта“, објашњава Тони, „има релативно висок садржај глине — а не песка или камења. Земљиште такође мора бити у дебелом слоју и добро исушено. Банане успевају у подручјима где нема мраза. У ствари, оне воле високе температуре. Просечна годишња температура у Левубу се креће од 12 до 35 степени Целзијуса.“ Када сам упитао Тонија колико падавина је потребно, он је одговорио: „Бананама су потребне редовне падавине или седмично наводњавање.“

Биљка која даје банане можда изгледа као дрво, али нема дрвенасто стабло, већ је оно у виду збијених лисних стабљика. Она је у ствари огромна биљка, а не дрво. Право стабло лежи испод земље и зове се ризом. Корен тог подземног стабла се грана надоле, а листови и на крају љубичасти цвет расту из њега нагоре. Такође, из подземног стабла избијају изданци од којих ће настати нове биљке.

Та биљка има три основне фазе развоја које локални фармери називају „баба, ћерка и унука“. (Видите слику.) „Баба“ ће донети плод ове године, „ћерка“ следеће, а „унука“ годину дана касније. „Унуке“ се појављују у прилично великом броју одмах до „мајки“. Када ове „бебе“ израсту до висине колена, све се поткрешу сем оног изданка који највише обећава.

Велики љубичасти цвет, из ког настаје грозд банана, расте увис из скривеног подземног стабла кроз средину биљке. Он коначно избија између два највиша листа и повија се ка земљи. Како латице цвета отпадају, појављују се 10 до 15 неразвијених гроздова банане — који неупућенима изгледају као да расту наопачке! Грозд се може састојати од 20 или више банана, на које се указује као на прсте.

Време бербе

Време од појављивања љубичастог цвета до бербе може варирати од три до шест месеци, што зависи од доба године. Банане се беру када су зелене, али само онда када добију округласт облик. Просечна тежина грозда банана који одлази на тржиште износи око 35 килограма. Када се оберу, гроздови банана се прекривају најлоном како се не би згњечили приликом транспорта до места где се пакују. Тамо се гроздови деле на мање гроздове од три до шест банана и прскају раствором фунгицида.

У Јужној Африци се након тога банане пакују у картонске кутије, које су обложене воском и делимично отворене, и затим стављају у просторију за сазревање. Ту се испушта гас етилен који покреће процес сазревања. a Кутије се овде држе дан или два на одговарајућој температури и потом отпремају до потрошача.

„Можда сам пристран“, каже Тони шаљиво намигнувши, „али мислим да банане из области Левубу имају ненадмашан укус, вероватно због нашег земљишта. Нажалост, пошто смо доста удаљени од било ког града одакле би се оне могле извозити, у њима уживају само они који живе у овој земљи.“

Корисне за ваше здравље

Банане су богате калијумом. „Бројна истраживања показују да вам ова намирница може помоћи при јачању костију и смањивању ризика од високог крвног притиска и инфаркта“, каже један чланак о бананама у часопису Health. „Банане“, наставља тај часопис, „садрже фолну киселину која помаже у спречавању појаве урођених мана, и витамин Б који је веома важан за сваку трудницу или жену која је у добу за рађање.“ Банане садрже и друге важне минерале, као што је магнезијум, који помаже костима да апсорбују калцијум и тако остану чврсте.

Протеини из банане се састоје из 18 амино-киселина, укључујући и све есенцијалне амино-киселине које ваш организам не може да створи у довољној количини или уопште не може да их створи. Ово воће има 22 посто угљених хидрата и веома брзо обезбеђује енергију јер се лако вари. Мари је задовољно прокоментарисала: „Банане су добар извор витамина А, Б и Ц. Такође, изгледа да оне могу добро да засите јер особа никад не може одједном да поједе много банана.“ Зашто онда не бисте појели једну банану — биће вам корисна и тако укусна!

[Фуснота]

a Када банане природно сазревају, оне испуштају исти гас који потпомаже процес сазревања. Зато зелене банане могу да сазру и тако што се између њих стави неколико зрелих банана.

[Дијаграм/Слика на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

лист

цвет/банане

рукавац листа

надземни део

ризом

корен

[Извор]

Цртеж: Based on drawing from The Complete Encyclopedia of Illustration/J. G. Heck

[Дијаграм/Слика на 17. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

баба

ћерка

унука

[Слике на 17. страни]

Велики љубичасти цвет од кога настаје грозд банана

[Извор]

Photo by Kazuo Yamasaki

[Слике на 18. страни]

Време бербе (лево); нови род на путу (изнад)